L'Ajuntament de València treballa per garantir un accés adaptat a cada marge de tots els trams del Jardí del Túria
L’Organisme Autònom de Parcs i Jardins ha encarregat a COCEMFE-CV un estudi d’accessibilitat de les entrades i l’equipament del Jardí del Túria
L’Ajuntament ha iniciat el procés de redacció i està previst que l’any que ve ja estiga enllestida la proposta per a la plena accessibilitat de tots els trams del Jardí del Túria, “el jardí més important i columna vertebral verda de la nostra ciutat i que, gràcies a la lluita veïnal dels anys 70, ara per ara podem disfrutar tots els valencians i valencianes”, tal com ha explicat el vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.
Amb esta intervenció, l’Ajuntament pretén garantir un accés adaptat a cada marge en tots els trams de jardí, tenint en compte criteris d'incidència social, mobilitat i sostenibilitat. Per això, en col·laboració amb COCEMFE-CV, s'analitzaran les principals barreres existents i possibles solucions tècniques, la ubicació dels serveis d'especial interès, les característiques demogràfiques i les activitats que es realitzen en cada tram. El resultat de l'estudi serà l'obtenció plans d'actuació en els accessos, als edificis i equipaments i en la senyalització i comunicació dels jardins.
El Jardí del Túria, gestionat per l’OAM, té una longitud de set quilòmetres i 62 accessos. Dels 14 trams en què es divideix, només cinc d'ells disposen d'algun accés adaptat al principi i al final, de manera que dels trams 4 a l'12 no hi ha cap entrada accessible, amb el perjudici que comporta això a les persones amb la mobilitat reduïda.
L’OAM ha destinat 16.000 euros per a l’elaboració d’este estudi que ja ha iniciat COCEMFE-CV i que preveu finalitzar el pròxim més de gener. Compten amb la participació d'especialistes en arquitectura, enginyeria i accessibilitat.
Es tracta d’una proposta que també va plantejar el Grup Municipal de Ciutadans en la Comissió d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de València. “Una mostra de la voluntat del govern municipal de treballar d’una manera conjunta amb tots els agents polítics i socials per millorar València”, ha destacat Campillo.
El president de COCEMFE-CV, Juan Mondéjar, ha destacat la importància d'aquesta actuació. "Fins al moment, les persones amb la mobilitat reduïda han trobat dificultats per gaudir d'aquesta zona en igualtat de condicions. Fer accessible el Jardí del Túria és una demanda històrica de les persones amb discapacitat a la ciutat de València, que serà més amable per a tothom i més hospitalària per als seus visitants” ha assenyalat.
La Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana (COCEMFE CV) és una organització no governamental sense ànim de lucre que té com a principal objectiu la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física i orgànica, així com la promoció de la seua plena inclusió i participació en la societat.