L'Ajuntament de València i Rocafort amplien el conveni de col·laboració per a la inclusió social de les persones migrants i refugiades
Joan Ribó: “Una correcta acollida i inclusió és clau perquè les persones migrants col·laboren en l’enriquiment de la nostra societat, economia i cultura”
L'Ajuntament de València i el de Rocafort han prorrogat hui el conveni signat l'any passat pel que es comprometen a treballar conjuntament per a impulsar la inclusió social de les persones migrants allotjades en l'antic Casal d’Esplai. Han formalitzat la signatura l'alcalde de València, Joan Ribó, i l'alcalde de Rocafort, Guillermo José Gimeno. L'immoble, que és propietat de l'Ajuntament de València i seu d'un alberg d'acolliment en l'actualitat, està situat en el terme municipal de Rocafort i disposa de 48 places.
L'acord, aprovat en l'última Junta de Govern Local, permet a les persones que viuen provisionalment en el Casal d’Esplai utilitzar diversos servicis públics de Rocafort com el poliesportiu o la biblioteca, entre altres. Pel que fa als recursos que oferix l'Ajuntament de València en este espai, destaquen els tallers per al desenvolupament de recursos essencials per a la inclusió de les persones i els tallers d'inserció laboral.
“Les persones migrants que deixen sa casa i viatgen soles o amb les seues famílies deixant-ho tot arrere, mereixen una oportunitat. Ningú se’n va del seu país per gust, sinó fugint de la guerra, el terrorisme o la fam”, ha explicat l’alcalde. Joan Ribó ha remarcat “la responsabilitat que tenim les administracions públiques perquè ningú al nostre país o a les nostres ciutats, es quede sense un lloc on dormir, o un plat a menjar”. En este sentit, ha reclamat un major suport del govern central “per a les ciutats, que som les primeres acollidores d’estes persones, i que en alguns casos, fins i tot ens hem declarat Ciutat Refugi”, com és el cas de València, que juntament amb Rocafort ho són des de 2015.
L’alcalde de València, que ha signat el conveni acompanyat per la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha reforçat la idea que “les persones migrants són un actiu fonamental per a l’economia valenciana, de la mateixa manera que ho vam ser els valencians que, en el seu dia, hagueren d’emigrar, o els joves que encara hui ho fan de fer”.
En la mateixa línia s’ha manifestat la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, qui ha explicat que la signatura de la renovació del conveni és la demostració de què este acord “és un exemple de convivència i també de coordinació d’ajuntament en favor de l’acollida de refugiats internacionals mitjançant una bona organització”.
Per la seua banda, l’alcalde de Rocafort, Guillermo José Gimeno, ha manifestat la satisfacció del veïnat d’este poble de l’Horta “per l’evolució que ha tingut el conveni que ha permés la integració de les persones acollides al Casal d’Esplai i també fan ús de les instal·lacions municipals i escola de Rocafort”.
Els responsables de tots dos ajuntaments tornaran a treballar colze a colze amb associacions veïnals i altres entitats importants per a promoure tasques d'informació, orientació i assessorament jurídic en matèria d'estrangeria, i en el desenvolupament d'un protocol de comunicació entre la Policia Local i el Servici de Cooperació al Desenvolupament i Migració de València. Així mateix, l'Ajuntament de València facilitarà al de Rocafort les dades necessàries per a l'emissió de carnets o exempció de taxes, i fins i tot oferirà les places del Casal d'Acolliment per a atendre les necessitats d'allotjament del municipi de l'Horta. A més dels tallers d'inserció laboral, es realitzaran de nou jornades de portes obertes i campanyes de sensibilització per a prevenir actituds racistes i xenòfobes.