L’Ajuntament de València reclama prioritzar la batalla contra l’exclusió digital i garantir l’accés universal a la tecnologia
Fuset assegura que València s’acosta ja al 100% de connectivitat de molt alta velocitat i aposta per l’ alfabetització digital voluntària de la ciutadania
La Regidoria d’Agenda Digital reclama a tots els agents relacionats amb les telecomunicacions “prioritzar la lluita contra l’exclusió digital en totes les seues manifestacions de la mateixa manera que en el seu moment es va afrontar el repte de l’alfabetització universal”. Així ho ha assegurat el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, qui ha participat hui en les sessions divulgatives i debats previs a la Nit de les Telecomunicacions Valencianes, que tindrà lloc demà a la nit a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Juntament amb Juan Ignacio Torregrosa, director general per a l’Avanç de la Societat Digital, i María Muñoz, directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital, l’edil ha analitzat al fòrum celebrat en la Universitat Politècnica de València les diferents oportunitats de la transformació digital així com les barreres d’accés que comporten una amenaça per a la ciutadania, empreses i administracions.
Fuset ha reclamat alhora que la transformació digital “adopte diversos ritmes per contemplar tots els perfils i no deixar mai a ningú arrere”. En eixe sentit ha destacat “la connectivitat i l’alfabetització digital” com dos dels principals reptes a perseguir per tots els agents i ha assenyalat algunes de les línies que des de l’Ajuntament de València s’estan seguint per aconseguir-ho. Fuset ha recordat que "València s’aproxima ja al 100% del terme municipal amb connectivitat a internet de molt alta velocitat amb la celebrada arribada de la fibra a nuclis com la Devesa del Saler o Poble Nou, ja projectades”, però ha recordat també la importància de garantir una connectivitat mòbil. Des d’Agenda Digital recorden que “València ja és gran ciutat líder en la xarxa europea gratuïta Wifi4EU que permet multiplicar per 117 la velocitat habitual del wifi públic a Espanya i continuarem creixent als espais públics ja que no totes les persones poden pagar una tarifa de dades il·limitada”.
Més enllà de la connectivitat, l’edil també ha plantejat l’alfabetització digital com un dels grans reptes que tots els agents implicats han de contemplar. En eixe sentit, Fuset remarca que “hem de procurar que tot el món puga pujar-se al tren –si vol, sense obligar ningú a fer-ho-, garantint alternatives, procurant la millor formació i simplificant les ferramentes digitals perquè siguen més fàcils i accessibles”.
El regidor ha posat alguns exemples d’esta línia de treball impulsada des de la Regidoria d’Agenda Digital, com ara l’estudi d’usabilitat amb què l’Ajuntament de València “treballa per simplificar l’ús de ferramentes com la renovada web municipal, l’Appvalència amb múltiples servicis a la ciutadania o una Seu Electrònica que en pocs anys ha multiplicat per 100 el seu volum de tramitació d’instàncies”.
També s’ha referit al programa de formació, juntament a la Universitat Popular de València, amb la qual s’hi preveu acostar estes ferramentes digitals a les milers de persones que passen pels diferents centres formatius; la realització de tallers d’ajuda digital als barris per acostar estes ferramentes als perfils més vulnerables a la bretxa digital com les persones majors o la pròxima obertura d’una línia telefònica per atendre dubtes ciutadans relatius a la Seu Electrònica.
En la jornada de hui també han participat tècnics de l’Oficina de Ciutat intel·ligent, un servici pioner que assessora els diferents servicis municipals en la seua transformació digital i que “ha convertit València en un referent internacional de ciutat intel·ligent orientada a la sostenibilitat i el benestar ciutadà”.
Esta jornada divulgativa celebrada al Campus de Vera de la Universitat Politècnica de València precedix a la celebració demà, dijous 26, de la Nit de les Telecomunicacions Valencianes, que amb l’assistència de l’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, i altres autoritats autonòmiques i estatals servirà per lliurar els reconeixements a aquelles empreses, personalitats i institucions que en l’àmbit de les telecomunicacions s’hagen destacat - enguany de manera molt especial - en la lluita contra la bretxa digital.