L'Ajuntament de València rep l'informe ‘Microxips Espanya 2025’ del grup de treball de Chipnation
La ciutat va acollir a principis de desembre el congrés referencia de la indústria espanyola de microxips i semiconductors
El comité d'organització del congrés Chipnation, celebrat en Caixaforum València els passats dies 2 i 3 de desembre, ha entregat a l'Ajuntament de València en la seu de La Farinera les principals xifres d'impacte del congrés així com una còpia de l'informe ‘Microxips Espanya 2025, cap a una Nova Estratègia Europea de Semiconductors’. L'informe va ser rebut per la regidora delegada d'Innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, de mans de la presidenta de València Silicon Clúster, Mayte Bacete, i d'Álvaro Pineda, president de l'Associació Espanyola de la Indústria de Semiconductors AESEMI.
L'informe Microxips Espanya 2025 ha sigut redactat dins del Working Group sobre el capítol de Microxips de l'Informe Draghi que es va celebrar en el si de Chipnation. Este grup tècnic va reunir a València a més d'una trentena d'experts procedents de nombroses empreses, institucions acedémicas, científiques i tecnològiques de tota Espanya. En els pròxims dies es remetrà una còpia de l'informe als Comissaris de Sobirania Tecnològica i Estratègia Industrial de la UE, al Parlament Europeu, al Comité de Regions i l'Assemblea Europea de Regions de Semiconductors (ESRA), al Govern d'Espanya i a la Generalitat Valenciana.
Chipnation és el congrés i punt de trobada de referència de la indústria espanyola de microxips i semiconductors. El congrés ha comptat amb més de 70 ponents especialistes, representants d'administracions públiques (estatals, autonòmiques i locals), representants de la indústria, així com de les 15 universitats espanyoles on s'han creat càtedres de semiconductors dins de les convocatòries públiques PERTE Xip. El congrés ha comptat amb l'assistència presencial de més de 300 persones i més de 1.400 visualitzacions en línia i en el seu si s'han celebrat, a més de les sessions del plenari, dos grups de treball especialitzats: la trobada entre les 17 càtedres espanyoles de microxips i semiconductors i el grup de treball sobre l'Informe Draghi.
Microxips Espanya 2025
L'Informe Draghi és en estos moments el document de major autoritat institucional i tècnica en les previsions de treball de la Comissió Europea. A més es dona la circumstància que l'expresident del BCE Mario Draghi efectua en el Capítol 3 del seu informe una aposta molt enèrgica en favor del sector de microxips a la UE, proposant una Nova Estratègia Europea de Semiconductors que reforme l'actual European Chips Act per a reduir la seua burocràcia, incrementar el seu finançament, la seua flexibilitat, la seua agilitat i la seua col·laboració amb el sector privat.
L'Informe Microxips Espanya 2025 és un dels primers exemples de com el sector industrial de tot un país es posiciona de manera estructural i organitzada respecte a la nova agenda de la Comissió Europea dissenyada per Draghi, anticipant un pla consensuat de treball per a la indústria en este exercici 2025 que ara comença. L'informe sorgit en el Working Group de Chipnation constituïx un punt de partida per a implementar en el sector de semiconductors a Espanya les previsions de l'Informe sobre el Futur de la Competitivitat Europea, full de ruta que compta amb el suport explícit de la Presidenta de la Unió Europea Ursula Von der Leyen. Nombrosos estats membres de la UE han avalat igualment el diagnòstic i el full de ruta contemplat per l'informe Draghi. A Espanya l'Informe Draghi ha sigut valorat molt positivament pel Govern Central, nombroses comunitats autònomes, rellevants thinks tanks i institucions econòmiques com el Banc d'Espanya, la CEOE, la Cambra de Comerç d'Espanya o el Comité Econòmic i Social.
L'estudi Microxips Espanya 2025 ha rebut importants contribucions d'empreses tecnològiques nacionals i multinacionals integrades tant a València Silicon Clúster com en AESEMI. També d'altres institucions científiques com el Barcelona Supercomputing Center, el Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC, l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) i l'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV), estos 3 últims a través de la Càtedra de Materials Avançats per a Microxips de la Universitat de València.
Com va assenyalar Carlos G. Triviño secretari de València Silicon Clúster i coordinador del Working Group de l'Informe Draghi “és important la presència del sector industrial espanyol de semiconductors en el procés d'aplicació de l'Informe Draghi ja des dels primers passos del mandat de la nova Comissió Europea (2024-2029), per això constituïm este grup de treball en Chipnation”. El document publicat conté 5 declaracions i 34 recomanacions tècniques, però no és una ponència tancada sinó el punt de partida d'un document viu i dinàmic, al qual podran incorporar-se altres aportacions durant tot el procés d'aplicació de l'informe Draghi a Espanya.
Entre les recomanacions més ressenyables de la ponència es troben la de generar una Nova Estratègia Espanyola de Semiconductors que siga correlativa a la Nova Estratègia Europea de Mirochips que proposa l'Informe Draghi, així com una especificació nacional del denominat Tech Skills Aquisition Program, com a ferramenta estratègica per a la gestió de talent en l'àmbit de semiconductors i en connexió amb les actuals càtedres xip.
La ponència del grup de treball en Chipnation s'anticipa així al pròxim escenari de finalització del denominat PERTE Xip, mecanisme vinculat als terminis dels fons de recuperació i el Pla Nacional de Resiliència. D'esta manera la ponència establix que l'estratègia espanyola de microxips posterior al PERTE Xip no hauria de revisar a la baixa els objectius ni previsions financeres de dita PERTE, perquè el que proposa l'Informe Draghi va en la direcció contrària: renovar l'estratègia europea de xips per a dotar-la de major abast i finançament.
Col·laboració València Innovation Capital / VaSiC
La delegada d'innovació Paula Llobet va valorar molt positivament que l'esdeveniment industrial més important de microxips d'Espanya haja triat València per a la seua edició de 2024 i la celebració de la trobada a la ciutat, l'entorn de la qual concentra més del 50 per cent del talent del sector a nivell nacional. Així mateix Llobet va valorar molt positivament la col·laboració entaulada entre València Silicon Clúster i l'Ajuntament de València a través del conveni de col·laboració per a 2024.
L'èxit de Chipnation ha sigut un detonant per a la visibilitat d'este sector estratègic a la nostra ciutat i per a establir una aliança d'èxit entre el sector de microxips i semiconductors i València Innovation Capital, que passarà a incorporar este sector com a nou eix d'actuació estratègica dins de la seua actuació. Mayte Bacete va recalcar igualment que la col·laboració entre VaSiC i l'Ajuntament de València dins del conveni de 2024 ha sigut molt fructífera per a totes dues parts i que en pròxims exercicis s'espera que esta col·laboració continue donant els seus fruits en el marc de València Silicon Fòrum, a resultes de l'anunci de l'alcaldessa de València María José Catalá que este esdeveniment passaria a tindre caràcter permanent a la ciutat per a abordar temàticament tots els aspectes relacionats amb el talent en el sector de microxips.
MoU entre càtedres del Perte Xip
Un altre dels resultats rellevants de Chipnation és el MoU de col·laboració subscrit entre totes les càtedres xip d'Espanya que van ser creades dins de la convocatòria del PERTE Xip. Les càtedres van mantindre en Chipnation la seua primera trobada presencial de treball durant el qual van abordar les seues problemàtiques i reptes comuns. El MoU, subscrit per unanimitat, va crear diversos grups de treball per al seguiment i impuls de l'activitat de les càtedres. Entre les comissions de treball destaquen la de coordinació institucional, la de comunicació i la de definició d'un escenari d'actuació posterior al primer període de duració de les càtedres.
Resultats econòmics i donació als afectats per la dana
L'organització de Chipnation va informar també l'Ajuntament del balanç econòmic de l'edició de 2024 del congrés, així com del destí al fet que s'anava a dedicar l'import derivat dels patrocinis una vegada deduïts els gastos d'organització. El resultat de l'aportació dels diferents patrocinis (industrials, institucionals i acadèmics) una vegada deduïts els gastos d'organització, ha sigut d'un saldo positiu de 21.012 euros. L'import total d'esta quantitat serà donada per les entitats organitzadores València Silicon Clúster i AESEMI als afectats per la DANA de València, compromís que ja es va fer públic les setmanes anteriors a la celebració de l'esdeveniment en conéixer-se el tremend abast dels danys originats a la província de València el 29 d'octubre.