L’Ajuntament de València inicia les obres de consolidació d’un edifici i dos naus de l’avinguda del Port i el carrer de Setaigües
Notario: “amb el Pla d’Intervenció en Edificis amb Valor Patrimonial hem invertit més de quatre milions per recuperar espais molt importants des d’una perspectiva històrica i identitària”
L’Ajuntament de València, a través del Servici d’Arquitectura i Servicis Centrals Tècnics, ha iniciat les obres del projecte de conservació i neteja del conjunt d’edificis de propietat municipal situat en el número 244 de l'avinguda del Port i en els números 4 i 6 del carrer de Setaigües. La intervenció compta amb un pressupost de 44.975,64 euros, IVA inclòs, i els treballs tenen un període d'execució de 2 mesos.
La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha destacat que “el govern de Joan Ribó està fent un gran esforç per matindre i millorar el patrimoni arquitectònic de la ciutat” i ha recordat la posada en marxa en 2015 del Pla d'Intervenció en Edificis amb Valor Patrimonial i Social, que “ha permés invertir més de 4 milions d'euros en este àmbit, amb rehabilitacions d’edificis importantíssims per a la nostra història com a valencians i valencianes, molt lligats a la nostra identitat i que calia conservar, com ara la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer, la Casa de les Roques, la rehabilitació de la Casa del Senyor de l’Alqueria del Moro, el xalet d’Aben al-Abbar, la torreta d’estibadors o la pèrgola de l’Albereda”. Així mateix, s'han efectuat en este context tasques, estudis i investigacions arqueològiques prèvies en projectes de rehabilitació com el de l’Alqueria Falcó, o treballs de consolidació o manteniment com les més recents realitzades en l’Alqueria Gaspar Bono, ha explicat.
D’una banda, l'immoble situat en l'avinguda del Port, 244, data de 1910 i forma unitat arquitectònica amb l'edifici mitger de l'avinguda del Port, 242. Consta de dos plantes amb una zona comuna d'accés; en planta baixa, dos magatzems diàfans, i en planta primera, dos habitatges als quals s'accedix per l'escala que comunica amb la via pública. Té una tipologia de construcció tradicional composta per pilars i murs de càrrega de fàbrica de maó massís, forjats de bigues i cairats de fusta amb revoltó ceràmic, coberta d'estructura de fusta sota tauler ceràmic i teula corba, mentre que la façana és vista de maó massís.
Per altre costat, la nau 1, que se situa al carrer de Setaigües, data de l'any 1920. Interiorment, es troba diàfana i comunicada amb l'edifici d'habitatges i la nau 2. Es compon de murs de càrrega de fàbrica de maó massís al llarg de tota la seua longitud, sobre els quals es dona suport a una estructura de cintres de fusta, amb tauler ceràmic i coberta de teula. Actualment, té un accés a la nau a través d'una porta de fusta de grans dimensions que es troba acodolada i una sèrie de finestrals que es troben disposats de forma ordenada.
La nau 2, situada al carrer de Setaigües, 6, cantonada amb el carrer de les Illes Canàries, 237 acc, es troba completament diàfana amb dos buits d'accés tapiats al carrer de Setaigües i un altre al de les Illes Canàries. La nau està composta per murs de maçoneria i maó massís, sobre els quals es dona suport a una estructura mixta de cintres metàl·liques i corretges de fusta, coberta amb plaques ondulades tipus fibrociment.
En concret, els treballs a realitzar comprenen la neteja d'excrements, escombraries, animals morts i retirada d'estris de tot tipus (principalment ferralla), les demolicions d'elements que es troben en mal estat (sobretot particions, tancaments, falsos sostres, elements estructurals i de coberta), l’apuntalament d'estructures i l’adopció de mesures precautòries que eviten la degradació de l'edifici.