L'Ajuntament de València estudia la causa de l'arbre caigut en la Plaça del Mercat
La sequera i altes temperatures, així com els atacs de plagues, són algunes de les possibles causes
L'Ajuntament de València ja està estudiant el cas de l'arbre caigut que va tindre lloc ahir en la plaça del Mercat de la ciutat, i que va deixar a tres dones ferides.
Tal com s'ha informat des de l'equip de govern, les melias estan “patint recentment la sequera i les elevades temperatures”, encara que també este succés pot haver sigut causat pels “atacs de plagues que les debiliten i faciliten la proliferació d'altres infeccions fúngiques i bacterianes que podrixen els seus teixits”. Així mateix, en el cas de la melia caiguda, “s'havia produït la brotada de flors i fulles”, per la qual cosa tot apunta al fet que “l'exemplar no es trobava en un estat de regressió manifest que oferira indicis de fractura”.
El regidor de Parcs i Jardins, Juan Manuel Badenas, ha informat que s'ha demanat “un informe sobre l'esdevingut i sobre l'estat de l'arbre que ha caigut, així com una avaluació de tots els arbres de les mateixes característiques que es troben en els voltants del succeït i en altres llocs de la ciutat de València”. A més, ha puntualitzat, que en esta mena de successos “quan no es presenta per part de l'arbre cap aparença que puga fer sospitar algun problema, no poden ser evitats. Encara així, extremarem totes les mesures per a tractar d'evitar que això puga repetir-se en el futur”, ha afegit.
Des del grup del PSOE de València, s'ha denunciat que el “negacionisme de Catalá és un perill públic i posa en qüestió la supervivència dels arbres, en plena celebració de la Capital Verda Europea”.
Elisa Valía ha apuntat com a “deficient i negligent” la gestió de la regidoria de Parcs i Jardins, que després del succés d'ahir van proporcionar la documentació sobre els treballs realitzats, i on “es reflectix que en els mesos de gener i febrer s'ha executat un 0% de les inversions de la OAM en Parcs i Jardins”, ha criticat.
En este sentit, Elisa Valía, ha indicat que “esta és la València de Catalá que nega el canvi climàtic i que rebutja la renaturalització de l'espai públic”. També, ha recordat les paraules de Catalá quan va dir que “no el preocupava que s'assecaren els arbres, en al·lusió a l'avet italià de Vox, sinó que caigueren”. «Doncs bé, ara que ha caigut un arbre esperem que comence a prendre's de debò el manteniment dels parcs i jardins i els efectes del canvi climàtic», ha afegit Vàlua.
Altes temperatures i sequera
Si bé encara s'està estudiant l'origen de la caiguda, una de les principals hipòtesis és que esta fora a causa de les altes temperatures i la sequera.
Segons dades recents de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), el present any hidrològic 2023-2024 és el més sec dels últims 33 anys, actualment, amb 115 mm de precipitació mitjana acumulada enfront dels 216 de la sèrie històrica.
Respecte a les altes temperatures, segons l'AEMET, els primer mes de l'any ha sigut el més càlid des de 1950, amb 10,8 graus de temperatura mitjana. Seguit de febrer, amb 11,8 graus de mitjana.