L’Ajuntament de València disposa de 112 milions d’euros d’estalvi net i preveu tancar l’any amb un 27,38 % de deute
El període mitjà de pagament a proveïdors en febrer se situa en 28,3 dies
Un informe de la Intervenció municipal situa l’estalvi net del consistori en 111,98 milions d’euros i el percentatge legal de deute previst en finalitzar l’any en un 27,38 %. D’altra banda, el període mitjà de pagament a proveïdors en febrer s’ha situat en 28,3 dies. Per al regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, estes xifres posen de manifest la “solvència” de l’Ajuntament.
El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, acompanyat del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha comparegut en roda de premsa en concloure la reunió de l’òrgan col·legiat. Sanjuán ha donat compte de “dos punts en continuació” amb la segona modificació de crèdits del Pressupost de 2022 aprovada este divendres per la Junta de Govern Local, a través de la qual els 82 milions d'euros de romanents de l’any passat es destinaran a amortitzar el deute —23 milions d’euros—, i a inversions i ajudes —58,9 milions d’euros— per atendre les situacions d’emergència derivades de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna.
El regidor ha informat de l’informe d’estalvi net i el percentatge legal de deute del consistori, realitzat per la Intervenció municipal. En concret, l’estalvi net, és a dir, la diferència entre la liquidació d’ingressos i despeses, arriba als 111,98 milions d’euros. “Això vol dir que l’Ajuntament té la capacitat de quasi 112 milions d’euros per damunt dels seus compromisos”, ha puntualitzat Sanjuán, per a qui es tracta “d’una solvència més que garantida”.
L’import del volum de deute, tal com ha especificat el responsable municipal, està en funció de la magnitud que s’utilitze per calcular-lo. Així, si s’inclou el deute avalat d’altres entitats, per exemple l’EMT, és de 307,571 milions d’euros. Si no s’incorporen estos avals, el deute formalitzat i disposat acabaria enguany en 257 milions d’euros.
“En estos moments, i amb el volum de deute del qual hem disposat i que pot variar al llarg de l’any en funció de com es vagen executant i disposant les quantitats, podem tancar l’any en un 27,38 % de deute”, ha assenyalat Sanjuán. Amb això, ha indicat el regidor, “ens acostem a la xifra de 250 milions de deute, que són 750 milions d’euros menys del que va arribar a deure este Ajuntament amb els seus anteriors gestors”.
Així mateix, el titular d’Hisenda s’ha referit al període mitjà de pagament a proveïdors, que en 2021 es va situar en 22,87 dies. Enguany ha arrancat amb un canvi de sistema informàtic de comptabilitat, que ha retardat els terminis a 28,3 dies al febrer, però “esperem tornar a ser un any més un dels ajuntament més solvents i que més ràpid pague del conjunt d’Espanya”.
Borja Sanjuán ha recordat “la dada que teníem quan van entrar en el pla d’ajust”, amb anteriors governs municipals, quan es tardava a pagar més de 100 dies les factures als proveïdors, sumat als 30 dies de termini legal. “Este Ajuntament està pagant entre tres i quatre vegades més ràpid d’allò que ho feia el Partit Popular”, ha subratllat l’edil.