elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de València crea un fòrum ciutadà en línia per a fomentar la rehabilitació energètica d'edificis i habitatges

L'Ajuntament de València crea un fòrum ciutadà en línia per a fomentar la rehabilitació energètica d'edificis i habitatges
  • La web de la Fundació municipal València Clima i Energia alberga una comunitat on els usuaris inscrits poden intercanviar informació i experiències sobre rehabilitació energètica

  • El fòrum forma part de l'Escola Ciutadana de Rehabilitació Energètica finançada pel projecte Europeu Save the Homes

 

La Fundació València Clima i Energia ha posat en marxa en la seua pàgina web una comunitat virtual on qualsevol persona, institució o col·lectiu pot inscriure's per a intercanviar experiències sobre rehabilitació energètica.

Fòrum en línia permet als usuaris registrar-se, escriure, contestar, obrir nous fils de discussió i, en general, crear comunitat entre persones interessades a millorar l'eficiència energètica dels seus habitatges i edificis.

El fòrum forma part de l'Escola Ciutadana de Rehabilitació Energètica, finançada pel projecte europeu Save the Homes, una iniciativa que busca posar en contacte a persones que estan rehabilitant o volen rehabilitar la seua casa per a compartir informació, consells i dubtes amb altres persones en una situació similar. L'Escola permet que estes persones compartisquen referències i consells pràctics d'empreses, productes, subvencions o finançament i rebre l'assessorament i acompanyament continu del personal tècnic de la Fundació València Clima i Energia i l'Oficines de l'Energia municipals.

Segons destaca Carlos Mundina, regidor de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica “a l'hora d'escometre obres molts ciutadans no saben per què hi ha tanta diferència entre dos pressupostos, o no saben quin tipus d'instal·lació fotovoltaica els convé, o com i on tramitar l'ajudes de l'Administració, o on trobar una empresa fiable o bons professionals. L'experiència d'altres veïns i l'ajuda d'experts que no siguen agents comercials els pot vindre molt bé. Eixe és l'objectiu d'este canal públic de comunicació”.

A més d'este fòrum recentment creat, l'Escola organitza periòdicament diferents trobades i activitats per a aprofundir i facilitar l'intercanvi i aprenentatge dels seus participants, com a tallers formatius, visites guiades a edificis rehabilitats o sessions amb professionals del sector.

Este fòrum en línia està moderat i gestionat per la fundació València Clima i Energia i les Oficines de l'Energia amb personal tècnic i expert en la matèria i ofereix imparcialitat, transparència i neutralitat en ser moderat per institucions públiques i sense ànim de lucre.

Parc d'habitatges envellit

A València, el parc d'edificis és responsable d'aproximadament el 38% del consum energètic de la ciutat i del 21% de les emissions de CO₂. Les xifres són similars a les de moltes ciutats europees; per això la Comissió Europea, dins de la seua estratègia de Pacte Verd per a la Unió, s'ha fixat com un objectiu prioritari la millora de l'eficiència energètica de les edificacions.

Dels 410.100 habitatges que té la ciutat, el 48% es van construir fa més de 50 anys i prop del 70% van ser construïdes abans de 1980, pel la majoria tenen la qualificació energètica més baixa.

“Des de l'Ajuntament volem fomentar la rehabilitació energètica perquè és un element clau per a aconseguir la millora climàtica mitjançant l'estalvi energètic. Amb l'adequada rehabilitació d'un edifici es pot reduir fins a sis vegades el seu consum energètic, amb l'estalvi econòmic i d'emissions corresponent. A més, l'aïllament tèrmic i acústic de la llar augmenta el nivell de confort i la qualitat de vida dels ciutadans”, destaca Mundina.

L'Oficina de l’Energia és la finestreta única municipal per a la transició energètica a la ciutat de València. És un espai d'informació i formació sobre l'energia, obert a qualsevol persona. Ofereix un servei públic i gratuït d'assessorament, tallers i activitats per a acostar l'energia a la ciutadania amb una perspectiva integral i un enfocament participatiu amb l'objectiu d'acostar els beneficis de la transició energètica a tota la població.

 

 

Pujar