L'Ajuntament de València convoca la beca d'Arqueologia José Llorca 2024-2025, dotada amb 8.000 euros
La beca tindrà una duració total prevista de huit mesos. Les sol·licituds es podran presentar després de la publicació de la convocatòria en el BOP
L'objectiu de la beca és realitzar l'inventari de materials d'excavacions arqueològiques efectuades a València que no han sigut catalogades anteriorment
S'han seleccionat dos excavacions: la del carrer Alt 48, dirigida en 1997 per Mª Luisa Serrano Marcos; i la del carrer de l'Hospital 6, dirigida per Javier Pignatelli Garrigós en 2009
L'Ajuntament ha aprovat hui la convocatòria de la beca d'Arqueologia José Llorca 2024-2025. La Junta de Govern Local ha aprovat en la sessió d'este divendres la nova convocatòria d'esta subvenció dirigida a la realització d'estudis i investigacions relacionats amb el patrimoni arqueològic i cultural de la ciutat, i està dotada amb un import de 8.000 euros.
Poden participar en esta convocatòria persones titulades amb Llicenciatura en Geografia i Història, especialitat en Arqueologia, i titulades amb Grau en Història i màster en Arqueologia. Es valoraran com a mèrit principal els coneixements i treballs centrats en l'inventari de materials arqueològics compresos entre els segles XIII al XIX; i es tindrà en consideració el maneig de bases de dades i els coneixements de fotografia i dibuix de peces arqueològiques. La beca es convoca amb l'objectiu de realitzar l'inventari de materials d'excavacions arqueològiques efectuades a València i que no han sigut catalogades anteriorment.
Per a la present edició s'han seleccionat dos excavacions: la primera es localitza al carrer Alt 48, realitzada l'any 1997 i dirigida per Mª Luisa Serrano Marcos. La segona correspon a l'excavació del carrer de l'Hospital 6, dirigida per Javier Pignatelli Garrigós l'any 2009.
L'estudi es durà a terme sota la direcció del personal tècnic de la Secció d'Arqueologia, amb el compromís per part de la persona becària de presentar els resultats en el termini màxim d'un mes des de la finalització de la beca. El resultat haurà de ser un inventari de tot el material arqueològic d'estes excavacions en suport informàtic, registrat en base de dades proporcionada pel SIAM, en el qual s'inclouran de manera individualitzada totes les peces/fragments recuperats durant l'excavació. La descripció haurà d'incloure mesures de la peça, descripció de pastes, acabats, decoració, etc.
A més, l'inventari es completarà amb fotografies de caràcter general de cada unitat estratigràfica i altres individualitzades de cada peça d'interés que es documente. Tal com establixen les bases de la convocatòria, si es localitzen peces que puguen ser restaurades, es catalogaran en la base de dades de “peces museables”. La beca tindrà una duració de huit mesos, a comptar des del moment de l'admissió de la persona becària, sense que es contemple possibilitat de pròrroga.
Catalogats 200 objectes en l'anterior edició
Durant l'anterior edició de la beca, el Servici de Patrimoni Històric de l'Ajuntament va aconseguir analitzar i catalogar fins a un total de 200 objectes de metall trobats en els últims anys en excavacions arqueològiques de la ciutat; entre ells, fíbulas, sivelles i fal·leres; i fins i tot un casc de legionari. Tal com s'ha informat des del Servici Municipal d'Arqueologia, es va treballar amb nous enfocaments metodològics per tal d’ analitzar els objectes de metall que van formar part, molts anys arrere, de la vida quotidiana dels habitants de València: ferramentes i utensilis diversos, com ara joieria, indumentària, armament, instrumental mèdic o musical, a més d'objectes relacionats amb activitats econòmiques i comercials. La catalogació d'objectes d'èpoques passades proporciona una visió detallada de la vida quotidiana mitjançant una gamma variada d'artefactes metàl·lics de diversa naturalesa com a bronze, ferro, coure o plom.
La concessió d'esta beca s'efectuarà en règim de concurrència competitiva, i l'atorgament de la beca és compatible amb altres subvencions, ajudes, premis, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públic o privat, nacional, de la Unió Europea o d'organismes internacionals. El termini de presentació de sol·licituds serà de 20 dies naturals des de l'endemà de la publicació de l'extracte en el BOP.