L'Ajuntament de València ajudarà a reduir la factura energètica als xicotets comerciants
L'Ajuntament i la Cambra de Comerç de València signen un conveni per a impulsar el comerç local sostenible i millorar l'eficiència energètica de comerços, hotels, restaurants i cafeteries
L'Ajuntament de València i la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de València signa un conveni de col·laboració per a desenvolupar el programa de negoci local sostenible 2022-2025 que preveu ajudar a unes tres mil xicotetes empreses durant els pròxims tres anys.
Els comerços que s'adherisquen al programa rebran un estudi, personalitzat en cada cas, per a optimitzar la contractació dels seus subministraments, millorar l'eficiència i estalviar en l'ús que fan de l'energia. A més, rebran informació per a la tramitació de totes les ajudes i subvencions disponibles per a la instal·lació de fonts renovables per a l'autoconsum com les bonificacions de l'Ajuntament en l'IBI i l’ICIO per a instal·lació de plaques solars.
En aquest sentit, el programa també pretén fomentar entre els comerços i els establiments de la ciutat la participació en comunitats energètiques locals, per a compartir el cost de la instal·lació i repartir els seus beneficis, optimitzant el retorn i l'amortització de la inversió inicial.
Per a Alejandro Ramon, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica “la majoria dels comerciants valencians saben que les energies renovables són el futur i que a més, a mitjà termini, resulta més barata que les energies fòssils, però molts no poden fer front a la inversió inicial que requereix. Per això posem en marxa aquest pla que preveu arribar durant els pròxims tres anys a uns 3.000 comerços de la ciutat, entre locals comercials, hotels, restaurants i cafeteries”
El conveni compta amb una aportació de l'Ajuntament de 425.000 € i tindrà una vigència de 3 anys. La Cambra de Comerç s'encarregarà d'organitzar i posar a la disposició dels establiments la realització de tallers sobre els programes europeus FEDER i la possibilitat de dur a terme projectes concrets de 7.000 euros amb una ajuda de fins a 3.500 euros.
“El comerç local ho ha passat molt malament durant la pandèmia -afig Alejandro Ramon- i ara la crisi energètica torna a amenaçar la viabilitat de molts negocis xicotets pels alts preus que paguen per les factures de llum i gas. L'Ajuntament entén que el teixit comercial de la ciutat és part del nostre teixit econòmic i cultural. Aquest programa pretén ser una ajuda per als xicotets empresaris i autònoms, perquè se sumen al camí cap a la transformació d'una València més sostenible”.
Oficina de l'Energia
El Pla de Xoc d'Estalvi en Climatització aprovat pel Consell de Ministres per a reduir el consum d'energia en els comerços, així com els alts preus del gas i l'electricitat estan posant en dificultats a alguns xicotets comerços. “L'autoconsum energètic és una solució per a reduir les factures d'energia -apunta Alejandro Ramon-, però moltes vegades la ciutadania i els comerciants no coneixen tots els avantatges i les ajudes que existeixen per a la instal·lació, per exemple, de generadors fotovoltaics o la constitució de comunitats energètiques. Per a això hem posat a València l'Oficina municipal de l'energia, que centralitza tota la informació i ofereix atenció personalitzada.”
En 2019 l'Ajuntament de València i la Fundació València Clima i Energia, van posar en marxa l'Oficina de l'Energia, una finestreta única municipal per a la transició energètica de la ciutat que ofereix assessorament, entre altres coses, per a la tramitació d'ajudes a la instal·lació de plaques solars o l'optimització de l'ús energètic que reduïsca les factures de llum i gas.
L'Oficina de l'Energia es troba al carrer José María Haro 9, en el barri d'Aiora de València i atén consultes gratuïtament en els telèfons 961 061 582 i 657 815 577 i el correu oficinaenergia@climaenergia.com