elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de València adquirix un escàner planetari per a digitalitzar documents històrics

L'Ajuntament de València adquirix un escàner planetari per a digitalitzar documents històrics
  • El dispositiu especial serà instal·lat en les instal·lacions de la Biblioteca Històrica i l'Hemeroteca Municipal, en la plaça de Magúncia

 

Per a lluitar contra el pas del temps i preservar el patrimoni documental que custodien la Biblioteca Històrica i l'Hemeroteca Municipal, l'Ajuntament de València ha adquirit un escàner planetari. Tal com detallen des del Servici d'Acció Cultural, era necessari este dispositiu especial, ja que compta amb unes especificacions tècniques que complixen “els més alts estàndards respecte a qualitat d'imatge que permeten la digitalització, tant en color com en escala de grises i blanc/negre, de documents i publicacions d'especial valor històric, donada l'antiguitat i característiques especials de les publicacions que conserven totes dos institucions”.

El subministrament de l'escàner planetari ha sigut adjudicat a l'empresa Libnova S.L. a través d'un procés de licitació pública, per un valor total de 39.930,00 euros. L'entitat adjudicatària s'ha compromés a entregar el dispositiu en un termini màxim de 45 dies i a impartir un curs de formació al personal municipal.

La humitat, la pols, la llum, els fongs i els àcars tenen un efecte destructiu en la cel·lulosa dels documents de paper conservats en les instal·lacions municipals de la plaça de Magúncia, per això és imprescindible i urgent procedir a la seua digitalització i conservació en format digital d'alta qualitat i resolució.

Estos documents tenen un incalculable valor històric i conformen la memòria escrita de la ciutat de València i els seus habitants. La seua consulta suposa una deterioració física a causa de l'antiguitat i l'estat de conservació de tan sensibles volums. Amb el procés de digitalització es garantix la preservació d'estos, alhora que s'oferix a la ciutadania la possibilitat d'accedir a la seua consulta. Així mateix, es posa a la disposició de les persones sol·licitants la possibilitat d'obtindre còpies d'alta qualitat dels documents requerits.

Cal recordar que l'accés i consulta dels fons de la Biblioteca Històrica i l'Hemeroteca Municipal de València, situades en el barri de l’Olivereta, és de caràcter lliure i gratuït per a tota la ciutadania. Per a accedir als fons no és necessari ser investigador/a, ja que és suficient la presentació d'un document d'identificació personal (DNI, passaport o NIE).

Patrimoni documental

En el cas de l'Hemeroteca Municipal, el títol més antic que conserva és un butlletí italià de 1741, Saggi di Dissertazzioni Accademiche, i quant a les publicacions valencianes, la més antiga és Diari de València, aparegut en 1790. Des d'eixa data fins a l'actualitat té col·leccions de tots els diaris importants editats a la ciutat, inclosos els publicats durant la Guerra Civil. També disposa d'una gran col·lecció de publicacions oficials.

La Biblioteca Històrica va ser creada en 1902 sobre un fons bibliogràfic antic i s'ha enriquit al llarg dels anys amb les obres adquirides per la corporació municipal i per les donacions d'il·lustres valencians. Els fons, històrics i actuals, sobrepassen les 85.000 obres, amb incunables, manuscrits, llibres dels segles XVI al XX, exemplars únics o de raresa bibliogràfica, nombrosos fullets i fulles soltes, estampes i gravats, cartells, entre altres documents.

 

Pujar