L'Ajuntament treballa per aconseguir les Falles més sostenibles
Recaptar informació i estudiar-la per a fer un pla estratègic amb el qual aconseguir que les Falles siguen el més sostenibles possible és l'objectiu del projecte "Per unes falles sostenibles". L'han impulsat conjuntament i amb un pressupost de 250.000 euros, l'Ajuntament, la Conselleria de Medi Ambient i la Diputació de València per a fomentar la triple vessant de la sostenibilitat (l'econòmica, l'ambiental i la social) de la festa.
El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presentat hui este projecte, al taller de l'artista faller Ximo Esteve, a la Ciutat de l'Artista Faller, on s'han reunit els agents implicats en la festa "que, a més de ser un motor social i cultural, ho és des del punt de vista turístic i econòmic". De fet, tal com ha explicat el regidor, l'objectiu de l'acord entre les tres administracions locals "és ajuntar esforços perquè totes les persones i col·lectius relacionades amb el món de les falles també puguen fer els seus plans estratègics i entre tots realitzar un diagnòstic de la festa, desmitificar tòpics i prendre les millors decisions".
Pere Fuset, que ha recordat que des de fa un any les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ha explicat "que eixa condició és una gran responsabilitat i ens obliga a buscar l'excel·lència i a treballar per a fer millor la nostra festa". Per això, i en el marc de l'acord per a aconseguir unes falles sostenibles, en totes les seues vessants, la Regidoria de Cultura Festiva ja ha desenvolupat un estudi sociològic per a conéixer com viu la festa el col·lectiu faller, i n'ha encarregat un altre per a saber la part de la festa que més agrada als turistes.
Estos documents es completaran amb un estudi sobre l'impacte econòmic de les falles, amb el qual es podrà quantificar, per exemple, cada euro que es destina a les mascletaes com es tradueix al sector servicis. Finalment, també s'avaluarà l'impacte ambiental "amb dades científiques per a aclarir informacions com les relacionades amb la Cremà de les falles".
"La informació permet prendre les millors decisions", ha reiterat el regidor, qui ha apreciat la col·laboració de totes les institucions implicades en el projecte que hui també han presentat el mestre major del Gremi Artesà d'Artistes Fallers, José Ramón Espuig; el diputat de l'Àrea de Medi Ambient, de la Diputació de València, Josep Bort; i la Consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.
A les paraules d'agraïment de José Ramón Espuig, pel fet que la Ciutat de l'Artista Faller haja sigut l'escenari elegit per a donar a conéixer esta iniciativa, "que també donarà visibilitat a este espai i l'impulsarà com a barri creatiu", s'han afegit les paraules de "satisfació pel treball conjunt" del diputat Josep Bort. Ha destacat que, després de la primera fase d'estudi, s'establirà un pla d'acció per avançar cap a les falles més sostenibles. Seguidament, "des de la Diputació es farà una tasca de seguiment al llarg dels anys així com campanyes de sensibilització social".
Per la seua banda, la consellera Elena Cebrián ha remarcat que este acord entre institucions, "trenca la tendència pasada de caminar cadasqú pel seu camí", i també es materialitzarà en una guia de bones pràctiques falleres. Aixi, ha manifestat, "si parlem de falles, també hem de tindre en compte com fer possible l'estalvi en el consum d'energia i d'aigua, o de generació de residus i hem d'impulsar tant entre la ciutadania com entre els turistes hàbits sostenibles i respectuosos amb el medi ambient".