L'Ajuntament sol·licita al govern central i a la Generalitat la creació de segells d'igualtat per a les administracions públiques
L'Ajuntament de València, a través de la Comissió d'Igualtat, ha acordat sol·licitar a la Generalitat i al govern central la creació o adaptació dels segells d'igualtat per a les administracions públiques. L'objectiu és poder acreditar, tal com ocorre amb les empreses, el compliment per part d'administracions com l'Ajuntament de València de totes aquelles actuacions destinades a promoure la igualtat entre homes i dones.
El president de la Comissió d'Igualtat, el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha explicat que eixos segells constatarien el treball de l'Ajuntament de València per "ser un exemple en el compliment del Pla d'Igualtat i en l'aplicació de mesures per a combatre la desigualtat entre homes i dones". De fet, ha recordat la posada en marxa d'eixe Pla d'Igualtat i de moltes altres mesures, com ara la inclusió de clàusules als contractes públics per garantir que les empreses contractades pel consistori també disposen d'un Pla d'Igualtat i garantisquen les mateixes oportunitats a homes i dones.
La regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha assegurat que "des del Govern de la Nau ens creiem i practiquem la igualtat real entre homes i dones i apliquem els mecanismes i mesures, com ara el Pla d'Igualtat del personal funcionari i els diferents protocols, per tal de detectar i corregir qualsevol tipus de discrimnació per raó de sexe" i ha recordat diverses campanyes realitzades en este mandat a l'Ajuntament de València, com per exemple la que va declarar el passat mes de maig tots els espais municipals com a espais lliures de masclisme i LGTBIfòbia.
A les missives, enviades al Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat i a la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat, s'explica la creació del Pla d'Igualtat per a Empleades i Empleats de l'Ajuntament de València i el seu desenvolupament a través de la Comissió d'Igualtat.
A més, s'exposa que la Comissió d'Igualtat ha impulsat plans de formació en igualtat per al personal municipal i ha desenvolupat actuacions com ara l'elaboració, actualització i seguiment d'un protocol d'assetjament sexual i per raó de sexe, així com un protocol d'intervenció de situacions de violència de gènere. A més, s'explica que en l'actualitat s'està realitzant una formació sobre la inclusió de la perspectiva de gènere en les polítiques i en els pressupostos de l'Ajuntament de València i es recorda la inclusió des de l'any passat de noves clàusules socials i lingüístiques en els plecs de condicions de contractes per obligar les empreses contractades a comptar amb un pla d'igualtat i a comprometre's en el respecte a la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral, en l'adopció de mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes, així com en la promoció de condicions de treball que eviten l'assetjament sexual i l'assetjament per raons de sexe, arbitrant procediments específics per a prevenir-los i per a donar curs a les denúncies o reclamacions que es puguen formular. De fet, es planteja que estos plans d'igualtat d'empresa compten amb el distintiu nacional "Igualtat d'Empresa" o el distintiu autonòmic propi de la Comunitat Valenciana "Fent Empresa. Iguals en Oportunitats" com a aval de la seua qualitat i desenvolupament.
En l'actualitat no es contempla que les administracions locals puguen presentar documentació per a obtindre eixos distintius. Per este motiu, l'Ajuntament de València sol·licita, com a entitat pública local amb una plantilla que puja a quasi 5.000 empleades i empleats, que desitja ser supervisat en el desenvolupament i implementació del seu pla d'igualtat per a empleades i empleats, així com en la resta d'actuacions futures que puga desenvolupar, atesa la iniciativa d'exigir que les empreses contractades disposen i apliquen el seu propi pla d'igualtat.
"Demanem que les administracions públiques puguen disposar d'un distintiu d'igualtat, precisament perquè desitgem complir una funció exemplaritzant des de l'Ajuntament de València en el desenvolupament de les polítiques d'igualtat i no donar per fet que per ser una administració pública això ja es fa i es fa adequadament", han explicat Campillo i Lozano.