L’Ajuntament revisarà la possible protecció dels edifics que actualment no la tenen
L'Ajuntament revisarà, en el marc de la revisió del Plan General d'Ordenació Urbana, l'actual catàleg per a considerar la inclusió de edificis "que per la seua singularitat, requerixen una protecció que no tenen en l'actualitat". Així ho ha aprovat hui el Ple, a instàncies d'una proposta del regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, que no ha rebut el suport dels regidors del Grup Ciutadans. El Grup Popular s'hi ha abstingut.
Amb esta proposta, el regidor Vicent Sarrià s'ha compromés a continuar amb el treball de protecció dels edificis i elements urbanístics amb caràcter patrimonial, que el regidor de Ciutadans Manuel Camarasa ha demanat en una moció inicial que instava a l'Ajuntament "perquè acoste el patrimoni arquitectònic a la ciutadania". Per això, ha proposat "desenvolupar campanyes de difusió i promoció de l'Arquitectura Contemporània Valenciana amb la fi d'identificar i garantir la protecció d'eixe patrimoni històric artístic, "entre el que, caldria estudiar, per exemple, la inclusió de la façana de l'antic cine Metropol".
A este respecte, Vicent Sarrià ha explicat que l'Ajuntament ha obert "un procés de diàleg per a conèixer el seu valor, i està treballant la possibilitat de la seua protecció". En relació amb este tema el regidor del Grup Popular Alfonso Novo ha considerat "que els tècnics i experts han de ser els encarregats de dedicir quins edificis es protegixen".
IMPULS DE LA REHABILITACIÓ I EDIFICACIÓ
Per altra banda, en la sessió plenària hui s'ha aprovat, amb l'abstenció dels regidors de l'Oposició, una sèrie de mesures per a impulsar l'edificació i rehabilitació d'immobles a la ciutat de València a través del Registre Municipal de Solars i Edificis a Rehabilitar. Concretament, tal com ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, "amb este acord s'han redefinit i actualitzat els criteris d'inclusió en l'esmentat registre, de manera que estos puguen ser d'índole territorial o material".
En el cas dels criteris de caràcter territorial, afecta els solars ubicats a les zones CHP1 (Ciutat Vella), CHP2 (Grau Cabanyal), i ENS2 (Eixample protegit: Russafa, Grau, Quart, Convent de Jerusalem, Mora...).Quant als criteris materials, es referixen als solars que tinguen l'origen en demolicions motivades per ruïna imminent, incompliments reiterats d'ordes de neteja i tanca, o que la seua edificació resulte necessària per a facilitar la correcta execució del planejament (com per exemple colls de botella urbanístics, entre altres).
El regidor Vicent Sarrià ha assegurat que el Registre Municipal de Solars i Edificis a Rehabilitar "és un instrument que contempla la llei per a acabar amb els espais degradats de la ciutat, i per a garantir una oferta de vivenda suficient que permeta la contenció de preus".
En el debat previ a la votació dels criteris d'inclusió en eixe registre, el regidor del Grup Municipal Ciutadans Narciso Estellés, que ha defès l'esmentat instrument urbanístic, com una eina que afavoreix el desenvolupament de la ciutat, s'ha manifestat escèptic amb els criteris, que també haurien de garantir el dret a la propietat". En la mateixa línia el regidor del Grup Popular Alfonso Novo ha lamentat que els criteris de caràcter territorial deixen fora els solars del Cabanyal, una de les zones més necessitades de la ciutat
Pel que respecta al desenvolupament de l'esmentat barri, Vicent Sarrià ha concretat que es tracta d'un cas particular perquè compta amb altres instruments "per impulsar l'edificació i la seua revitalització integral i a més –ha afegit- com esta zona va estar sotmesa a una manca de llicències per una ordre ministerial durant l'anterior legislatura, no podem saber amb exactitud si ha transcorregut el termini màxim per a edificar de sis anys, que és una de les mesures aprovades hui pel Ple per a regular el Registre de Solars.
Segons estes mesures, "que – en paraules de Sarrià -garantixen els drets dels propietaris", també s'inclouen, per exemple, en el Registre els immobles catalogats que incomplisquen tres o més ordres de rehabilitació, i els que se'ls haja imposat un mínim de tres multes coercitives, o s'acredite un deteriorament de més del 50 % dels seus elements estructurals o elements comuns.
En matèria d'Urbanisme, el Ple també ha aprovat iniciar el procés de consulta i informació pública de la modificació puntual del PGOU en la parcel·la delimitada pels carrers de Jaume Roig, Álvaro de Bazán i Alemanya, dirigida a l'ampliació del Col·legi Alemany.