L'Ajuntament restaura el Molí Califal de Roteros, les restes arqueològiques del qual seran visitables per la ciutadania
Es tracta de l'únic molí de farina d'origen andalusí que es conserva a la ciutat, datat entre els segles IX i X
La posada en valor de les restes arqueològiques s'ha dut a terme mitjançant una col·laboració publicoprivada amb la promotora Aedas Homes
L'accés al recinte expositiu serà gratuït i es podrà realitzar tots els dies en horari de 9:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 18:00 hores
L'Ajuntament de València ha restaurat i lloc en valor, a través d'una col·laboració publicoprivada, les restes arqueològiques del Molí Califal de Roteros, trobats al carrer Salvador Giner 3, i que, actualment, es troben a l'interior del complex residencial “Molí Na Jordana”.
Esta troballa, únic a Espanya per la seua antiguitat, es va produir 1997 durant una intervenció ordinària de la Secció d'Arqueològica Municipal, dirigida per l'arqueòloga Beatriz Arnau, prèvia a una promoció urbanística. Posteriorment, en 2005 es va realitzar una segona campanya arqueològica a càrrec de Paloma Berrocal. Les restes del molí van aparéixer davall d'un potent estrat d'arenes acumulat a conseqüència d'una violenta riuada que va destruir l'estructura.
Segons ha explicat el regidor de Cultura, José Luis Moreno, l'Ajuntament “va arribar a un acord de col·laboració amb la promotora Aedas Homes Opco perquè esta integrara les restes arqueològiques en la promoció urbanística que anava a executar. Així es va procedir a la restauració i posada en valor de l'únic molí de farina d'origen andalusí que es conserva a la ciutat, construït entre els segles IX i X quan València pertanyia al Califat de Còrdova”.
A més, Moreno ha indicat que esta restauració “està dirigida a tota mena de públic i edat, i disposa d'una il·lustració de gran grandària i diversos panells explicatius en els quals s'aporta més informació sobre les restes arqueològiques, el seu entorn històric i altres restes aparegudes durant les excavacions realitzades en el solar”.
El Molí Califal de Roteros es conserva en un espai dissenyat a este efecte en el complex residencial. Per a visitar-ho cal travessar el vestíbul de l'edifici que desemboca en una sala expositiva envidrada que permet apuntar-se a este vestigi arqueològic, que es troba a més de tres metres de profunditat.
Des d'allí s'albiren les pedres que van formar els xaragalls del molí, carreus de gran grandària entre els quals es troben algunes lloses romanes de pedra blava d'Alcublas. La forma en ferradura de les estructures es fa fàcil d'interpretar si s'alça la vista i s'observa la il·lustració de l'artista valenciana, Virginia Berrocal, situada en el mur del fons de la sala, en la qual, de manera completament visual, es mostra la funció, ubicació i aspecte que van poder tindre en el seu moment.
La il·lustració presenta el molí en primer pla, amb els xaragalls semisoterrats, a ple rendiment, i una xicoteta sala de molta on treballa un moliner abillat a l'estil de l'època, mentre per un dels costats una dona conduïx un ruc carregat de gra i es dirigix al molí seguint la senda de la séquia. A l'altre costat, un caseriu blanc mostra de manera conceptual el barri de Roteros amb les seues hortes i, al fons, una idealització de les muralles de la medina de Balansiya, dibuixada a grandària xicoteta per a significar la llunyania de la ciutat respecte al punt en el qual es va construir el molí.
El projecte de museïtzació ha sigut comissariat per Paloma Berrocal i UNARQUI, SLP Arquitectes. L'exposició i el disseny han estat a càrrec de María José Serrano i Albert Jornet, mentre que Noema Restauradors S.L. s'ha fet càrrec de la restauració de les estructures.
L'accés al recinte expositiu serà gratuït i es podrà realitzar tots els dies en horari de 9:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 18:00 hores.