elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament redueix el seu deute i estalvia 2 milions d’euros

L’Ajuntament redueix el seu deute i estalvia 2 milions d’euros
    MÉS FOTOS
    L’Ajuntament redueix el seu deute i estalvia 2 milions d’euros - (foto 2)

    El deute viu de l'Ajuntament, és a dir, el li que quedarà per pagar, a 31 de desembre de 2017, després de la cancel·lació d'un préstec (que l'anterior equip de govern va demanar al Banc de Santander per a pagar als proveïdors), ascendirà a 559.715.587,79 euros, front als 583.715.587,83 previstos en l'Informe Econòmico-financer del Pressupost Municipal de l'any 2018. A més, al febrer de 2018, quan es complete l'amortització d'altres préstecs pendents, amb un montant de 31 milions d'euros, el capital de deute viu de l'Ajuntament serà de 469.465.666,5 euros.

    L'alcalde de València, Joan Ribó, ha informat hui d'estes operacions d'amortització anticipada dels préstecs, amb les quals l'Ajuntament estalviarà 1.966.407,08 euros en interessos durant el període 2018-2022. La primera d'elles (de 24 milions d'euros) s'aprovarà demà, a la Junta de Govern Local, i amb esta decisió l'esmentat saldo del deute (a 31 de desembre de 2017) suposarà el 71,95 % del Pressupost Municipal. Un percentatge que ha resaltat Ribó, "perquè a més de ser inferior al 76,69% fixat pel Pla de Reducció de Deute per a 2015-2019 en compliment del Pla d'Ajust de 2012-2022, està per sota del 75% de deute que permet als ajuntaments demanar crèdits sense permís de cap altra administració, amb la qual cosa recuperem autonomia municipal a l'hora de gestionar". L'alcalde s'ha mostrat satisfet "perquè l'Ajuntament és a dia de hui una administració responsable, i en l'actual equip gestor estem redreçant la desfeta econòmica heretada".

    En donar compte d'estes novetats sobre el deute municipal, l'alcalde Joan Ribó, acompanyat pel regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, també ha anunciat que el percentatge legal de deute previst per a l'exercici 2018 (considerant els ingressos corrents liquidats de l'any 2016 i incloent únicament el capital pendent contractat del deute municipal a llarg termini), ascendirà al 60,35 %, enfront del 65,69 % estimat amb motiu de l'elaboració del Pressupost Municipal de l'any 2018.

    Amb estes dades, Joan Ribó ha assegurat que "l'Ajuntament funciona satisfactòriament i això permet que el Govern de la Nau puga complir amb els Presusupostos i, per supost, impulsar l'economia local tal com ho demostren també altres indicadors com ara la reducció històrica del període mitjà de pagament a proveïdors que, per primera vegada, s'ha registrat en dades negatives, la qual cosa ens permet no haver de pagar interessos i, al mateix temps, dinamitzar l'economia local". De fet, ha recordat, en el mes de novembre el període mitjà de pagament als proveïdors del Consistori ha estat de -2,86 dies; mentre que el període mitjà de pagament de tota l'entitat, tenint en compte empreses municipals, fundacions i altres organismes municipals, ha estat també en termes negatius, de -1,55 dies.

    Per la seua banda, el regidor Ramón Vilar ha reiterat que l'operació d'amortització de deute que s'aprovarà demà "s'emmarca en una gestió econòmica que advoca per la reducció del deute i l'estalvi d'interessos que, per altra banda, ens dóna autonomia com Ajuntament".

    "Ho abonem amb l'excés de tresoreria, que tampoc és necessari, i a més esta operació estava costant vora l'1% d'interessos, i així, en cas de necessitar una altra pòlisa, per qualsevol problema de liquiditat, només ens supondrà un interès de 0,05% euros", ha dit.

    VALÈNCIA, REFERENT MUNDIAL DE L'ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

    Per altra banda, l'alcalde de València, davant les preguntes dels periodistes ha explicat que hui s'ha reunit amb els portaveus dels grups polítics de l'Ajuntament per a informar-los sobre el balanç de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible, que es va clausurar ahir a l'Hemicicle Municipal.

    "Amb un cost total de 600.000 euros, València ha sigut seu de diferents actes que han convertit la ciutat en referent de l'alimentació sostenible arreu del món, condició que mantindrà amb el suport de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació), tal com ho demostren les dos línies de treball obertes. D'una banda, anem a desenvolupar projectes relacionats tant amb la producció de proximitat i ecològica com en la formació ciutadana al respecte. Paral·lelament, materialitzarem l'anunciat centre de referència mundial per l'alimentació sostenible, que es preveu operatiu a la fi de 2018 i inicis de 2019", ha explicat.

    Joan Ribó ha recordat que este centre comptarà amb un local en la ciutat de València, "de la que s'han fet ressò, amb motiu de la Capitalitat Mundial e l'Alimentació Sostenible un total de 180 països, amb un impacte de 8 milions d'euros en propaganda d'una imatge amable de la ciutat".

    Pujar