L’Ajuntament radiografia la situació real de les persones sense llar a València
El pròxim 15 de desembre es tornarà a realitzar un nou cens de persones sense llar per a actualitzar les dades recollides en 2019
La ciutat de València disposarà, per segona vegada, d'un cens real i exhaustiu de les persones sense llar que hi resideixen, tant als carrers com als albergs municipals i gestionats per diferents entitats d'atenció social. La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha presentat hui la jornada d’elaboració del cens i ha destacat que es tracta d'una “acció fonamental que permet conéixer exactament el nombre i les característiques de les persones sense llar, per poder crear les estratègies adequades per millorar la seua situació, amb l'objectiu final de la inclusió social i laboral”.
Així, el pròxim 15 de desembre, de 19:30 a 1:30 hores, es tornarà a realitzar un nou cens de persones sense llar per a actualitzar les dades recollides en 2019, quan es va dur a terme per primera vegada esta iniciativa “gràcies a la consciència social del govern de Joan Ribó, que lluny d’amagar i evitar els problemes com el sensellarisme com va fer el Partit Popular durant 24 anys, volem conéixer en profunditat la situació real d’este fenomen per poder treballar de forma directa per solucionar-lo”, ha apuntat la regidora Isabel Lozano. El cens permet conéixer la situació real del problema i assenyalar línies estratègiques d'acció per a les administracions públiques.
En este II Cens de Persones Sense Llar col·laboraran amb l’Ajuntament de València fins 14 entitats socials (Accem, Bokatas, Càritas, Associació Valenciana de la Caritat, Cepaim, Comité Ciutadà Antisida València, Creu Roja, Fundació Salut i Comunitat, Metges del Món, Natania, Missatgers de la Pau, Missió Evangèlica Urbana, Rais Hogar Sí y Sant Joan De Déu Serveis Socials), juntament amb el grup Gesiinn de la Universitat de València.
Així, la regidora Isabel Lozano ha subratllat “la valentia del govern municipal per tractar una realitat que tenim als nostres carrers, que era una reclamació també d’estes entitats, en plantejar este recompte exhaustiu que, amb anteriors governs del PP no es va fer mai, i que constituïx un avanç molt important per conéixer la realitat i poder incidir-hi”. El cens, ha continuat la regidora, “no només ens aportarà informació molt important, sinó que també és un acte de participació ciutadana que té una notable dimensió de sensibilització social perquè dóna visibilitat al problema i acosta la situació d'estes persones a tota la ciutadania: ens ajuda a eliminar prejuís, que són la base de la discriminació i que agreugen les situacions de vulnerabilitat”.
El doble de places que en 2015
Tot este recompte, que constituïx una foto fixa del nombre de persones sense llar a València i les seues característiques, “ens permetrà donar una millor atenció, i crear les estratègies adequades per a facilitar la millora de la seua situació vital, sempre amb l'objectiu d'aconseguir la seua atenció i inclusió social i laboral”, ha explicat la regidora Isabel Lozano.
Lozano ha destacat que “lʻaposta de la ciutat de València, a través de la col·laboració d’Ajuntament i entitats, ha permès millorar els recursos d’atenció social”. De fet, des de l'any 2015 s'han multiplicat per dos el nombre de places disponibles. A més, la regidora ha destacat la tasca del SAUS, Servici d'Urgències Socials que presta atenció a les persones amb més vulnerabilitat i que pròximament vorà incrementades les seues prestacions.
Amb vista al futur, l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Servicis Socials, ja està treballant en l'increment dels servicis d'atenció a les persones sense llar a la ciutat: obertura de cinc pisos municipals gestionats pel CAST (15 places); creació de recursos habitacionals d'independència (als Pressupostos de 2022 hi ha una dotació per a la redacció del projecte); o el pròxim increment a 24 hores de l’atenció del SAUS.
La regidora ha conclòs assenyalant que la realitat de les persones sense llar “és molt diversa i multifactorial, per la qual cosa no és adequat fer una interpretació reduccionista o simplificadora de la realitat, atés que el 'sensellarisme' és un fenomen que respon a un context socioeconòmic global”, ha afirmat.