elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament premia l'Institut de Robòtica de la Universitat per un projecte que permetrà els invidents captar el mapa del seu entorn mitjançant sons

L'Ajuntament premia l'Institut de Robòtica de la Universitat per un projecte que permetrà els invidents captar el mapa del seu entorn mitjançant sons

    L'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i Comunicacions de la Universitat (IRTIC) ha sigut premiat en un concurs d'idees organitzat per las Naves, entitat pertanyent a l'Ajuntament de València. El projecte guardonat pretén desenvolupar un sistema que permetrà als cecs captar el mapa del seu entorn mitjançant sons. La idea és desenvolupar un "sonar", similar a l'utilitzat pels rats penats, per a facilitar-los el desplaçar-se per entorns canviants o desconeguts per a ells.

    El premi s'emmarca dins del Laboratori d'Accessibilitat d'aquesta entitat, que el seu objectiu és la millora de la ciutat de València, mitjançant innovacions tecnològiques, fent-la més inclusiva i accessible per a tota la ciutadania.

    La iniciativa premiat es denomina 'Sistema de Detecció d'Objectes i Prevenció de Col·lisions per a Persones amb Capacitat Visual Reduïda'. Aquest sistema, proposat pel grup de recerca ARTEC, amb el professor Marcos Fernández al capdavant, proposa una solució que, mitjançant avisos sonors, permeta els invidents tenir una percepció del que els envolta quan passegen per una zona desconeguda per a ells o per un entorn que està en situació de canvi constant.

    El sistema consisteix en una aplicació que es desenvoluparà per a telèfons mòbils que incorporen una "càmera de profunditat" i que l'Ajuntament de València posarà a la disposició de la ciutadania a través del seu compte d'Android Market. Per al desenvolupament ''utilitzarà com a base el projecte Tango pertanyent a Google. Aquest projecte és la base per a poder escanejar d''una manera ràpida i exacta l'entorn que ens envolta i poder obtenir models 3D d'aquest. Una vegada obtinguts els models 3D, sempre treballant amb unes latències mínimes que proporcionen operativitat al sistema, i sabent en tot moment cap a on s'està desplaçant l'invident, el sistema serà capaç d'avisar-li si té davant un fanal, un pilar o si algú ha aparcat una moto damunt de la vorera.

    Durant la defensa del projecte davant el jurat, José Vicente Riera, investigador de l'IRTIC, ha remarcat que es tracta d'una eina que pot canviar "el dia a dia de moltes persones que, donada la seua invidència, no s'atreveixen a eixir soles al carrer o no se senten capaços de traslladar-se per si mateixes fins a la cambra de bany de la seua pròpia casa". Riera ha afegit: "Si aconseguírem fer que aquest sistema veiera la llum i funcionara correctament podria suposar un abans i un després para milers de persones".

    El premi ha sigut lliurat pel regidor d'Innovació de l'Ajuntament, Roberto Jaramillo. També han sigut premiats els projectes presentats per Vadeo 2.0 i Cuatrochenta, destinats a una xarxa social per a millorar l'accessibilitat i a una eina per a fer més inclusiu el transport públic de l'¡EMT. A la presentació davant el jurat també ha assistit la regidora de Serveis Socials, Consol Castillo, qui ha inaugurat la sessió.

    Pujar