L’Ajuntament posa en marxa l'elaboració del Pla Verd i de la Biodiversitat de València compartint l'experiència d'altres administracions com ara la de Barcelona
Sergi Campillo avança que es treballarà amb un equip extern que done suport al Consistori en la redacció d’este pla i s’obrirà un procés de participació ciutadana
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, s’ha reunit amb la Tinenta d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, i amb el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. La trobada ha servit per conèixer el Pla Verd que esta ciutat té des del 2015 i el seu diagnòstic després de 5 anys.
Campillo ha explicat que amb reunions com la de hui «tractem d’aprendre com està funcionant l’experiència en altres ciutats que ja disposen d’un pla global d’infraestructura verda». L’Ajuntament de València ja ha creat la comissió tècnica per tal de coordinar tot este procés que requerirà, segons ha dit, «de la contractació d’un equip extern que ens ajude en la redacció del pla per a València».
Un Pla Verd i de la Biodiversitat que comença a projectar-se enguany amb l’horitzó posat en les pròximes dècades i amb la base dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la Estratègia Urbana de València, que es va presentar recentment. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana ha destacat que «no consistirà només en fer parcs, que també, sinó d’entendre globalment la ciutat com un espai potencialment saludable resilient al context mundial d’emergència climàtica». Segons Campillo, la idea és que el disseny del Pla Verd de València es centre en les característiques i identitat pròpies de cada barri, millorant les connexions verds i impulsant l’acció ciutadana en l’àmbit de la jardineria i la biodiversitat. «Volem omplir els buits de la ciutat de verd, i fomentar la co-participació ciutadana». Per això, ha assenyalat, «estem teixint complicitats amb el sector veïnal i associatiu de la ciutat i anem a obrir un procés de participació per implicar la població en este pla».
Entre altres aspectes, tal i com va anunciar l’alcalde Joan Ribó en la presentació del projecte del Pla Verd i de la Biodiversitat de València, contemplarà la creació i recreació d’hàbitats naturals i saludables a la ciutat, amb jardins en els terrats o escocells buits replantats; i el foment de l’agricultura ecològica i els horts urbans, així com la connexió natural entre tots els barris i l’àrea metropolitana de València. Comptarà amb una Oficina Verda i apostarà per desplegar diferents usos de les zones verdes per a la ciutadania: espais d’esbargiment, oci, esport, àrees de socialització d’animals de companyia, i microespais configurats pel propi veïnat en places, carrers, i espais en desús. «No es tracta només de conservar el que tenim, sinó també recuperar el que hem tingut al llarg de la història i de fomentar un futur cada dia més verd».