L'Ajuntament de París s'interessa per l'adaptació de València al canvi climàtic
La cap del departament d'adaptació al canvi climàtic de l'Ajuntament de París, Julie Roussel, ha recaptat informació sobre l'experiència de València en la lluita contra els efectes del calfament global
El regidor d'emergència climàtica de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramon, el Cap de Servei d'Emergència Climàtica i Transició Energètica i tècnics de la Fundació Municipal València Climia i Energia, han mantingut aquest migdia una reunió amb la cap d'Adaptació de l'Ajuntament de París, Julie Roussel, per a explicar-li les actuacions que duu a terme l'Ajuntament valencià en matèria d'adaptació al canvi climàtic i transició energètica.
L'Ajuntament de París va sol·licitar la reunió després d'interessar-se per la polítiques que València implementa en la seua estratègia 2050 per a adaptar la ciutat als reptes urbanístics, energètics, econòmics i mediambientals que planteja l'avceleració del canvi climàtic”
Per a Alejandro Ramon, “València s'ha convertit en un referent a Europa per les seues polítiques mediambientals. Que la ciutat siga finalista per a convertir-se en Capital Verda Europea en 2024 no és casual. Les nostres actuacions en matèria d'adaptació al canvi climàtic i de foment de la transició energètica poden servir d'exemple per a altres ciutats europees que s'enfronten als mateixos problemes que nosaltres. L'intercanvi d'experiències no sols és positiu, és necessari”
En la reunió els tècnics del Ajuntament i la Fundació València Clima i Energia han exposat la trajectòria seguida per la ciutat en matèria d'adaptació al canvi climàtic, que va començar en 2015 amb l'elaboració de projeccions climàtiques personalitzades que van permetre conéixer com afectaran a nivell local de València els canvis globals. Sobre la base d'eixes dades es va realitzar una anàlisi de vulnerabilitat eixe mateix any, a fi de començar a comprendre els desafiaments que afrontarà la ciutat en tots els àmbits.
Per a Julie Roussel, de l'Ajuntament de París, “l’experiència de València ens pot servir per a importar alguna de les iniciatives que ha posat en marxa. Me pareix molt interessant l’ús de l’asfalt blanc que mitiga l’absorció de la calor en el sòl de les ciutats o de pulveritzadors d’aigua” En concret, la representant municipal de París, s’ha mostrat molt interessada en el resultat de la reforma de la plaça de la Reina, on s’ha utilitzat un paviment clar que combat l’absorció de la calor i on s’han instal.lat pulveritzadors d’aigua per tal de mitigar les altes temperatures de l’estiu.
Des de la Regidoria d'Emergència Climàtica, s'ha explicat als representants de París com s'està desenvolupant des de 2019 el Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible de la ciutat i les diferents experiències de col·laboració de l'Ajuntament de València en projectes europeus com GrowGreen o ARCH.
El projecte ARCH, finançat per la Unió Europea, ha permés desenvolupar eines i metodologies col·laboratives juntament amb altres socis europeus i treballar en les àrees naturals de l'Albufera i l'Horta, mentre que el projecte GrowGreen, entre altres actuacions, ha impulsat la regeneració urbanística sostenible d'espais bioclimàtics com el corredor verd de Ciutat Fallera, en el districte de Benicalap.
A la reunió, per part de l'Ajuntament també han assistit José Villalba, Cap de Servei d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Carlos Sánchez, CEO de la Fundació València Clima i Energia, Emilio Servera, Tècnic de Projectes Ambientals de l'Observatori municipal del Canvi Climàtic i Corentin Girard, Tècnic d'Innovació Ambiental i coordinador de l'Oficina municipal de l'Energia.
València ha exposat la seua experiència i ha compartit l'avanç de les polítiques que recomana el seu Pla de Mitigació i Adaptació, que recull entre altres actuacions el foment de l'eficiència energètica, la lluita contra la pobresa energètica, la sensibilització mediambiental ciutadana, la inclusió de criteris climàtics en la contractació municipal, la gestió de residus, la conservació de la biodiversitat urbana, la gestió de l'aigua, la planificació urbanística o la protecció d'ecosistemes vulnerables com l'horta i l'Albufera.