L'Ajuntament llança un missatge de presa de consciència, en el Dia Mundial Contra l'Abús i el Maltractament en la Vellesa
Per segon any consecutiu, l'Ajuntament, a través de la Regidoria de Persones Majors, ha celebrat de manera institucional el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i Maltractament en la Vellesa. La regidora Sandra Gómez ha presidit l'acte formal, organitzat amb el suport de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia i el Festival 10 Sentits.
Tal com ha afirmat la regidora Sandra Gómez, "esta ciutat i este ajuntament no poden mirar a un altre costat quan es tracta de les nostres persones majors, especialment quan es referix a un problema tan greu i tan poc conegut o tan poc visibilitzat com és el del maltractament a les persones majors. I volem lluitar contra estre problema des de la visibilització i des de la conscienciació".
Per a això, des de l'Ajuntament es busca conscienciar la ciutadania sobre este problema "des de la pràctica del bon tracte, que és", ha assegurat, "la millor fórmula per a previndre el maltractament a les persones majors". "Les administracions públiques hem de promoure i conscienciar la ciutadania del gran valor que suposen per a la nostra societat les persones majors: amb tota una vida d'experiència, mereixen un just reconeixement."
Gómez ha definit l'obligació de la societat en general i de les administracions en particular de "potenciar la participació dels majors, la seua autonomia, la transmissió de coneixement i la formació". I, en este context, ha reiterat la vocació de València de ser "una ciutat amigable per a les persones majors: una ciutat accessible per a totes i tots, amb uns servicis públics de qualitat i adequats per a desenvolupar l'autonomia personal i la integritat de les persones majors".
De fet, el govern local ha impulsat, en els dos últims anys, nombroses iniciatives dirigides a contribuir a eixe "bon tracte", encara que, tal com ha denunciat Gómez, "desgraciadament hi ha casos clars de maltractament que a penes ixen a la llum perquè no es denuncien, en molts casos per temor, per proximitat, per familiaritat o simplement per desconeixement". Per això, ha subratllat el treball conjunt de les regidories de Persones Majors i de Protecció Ciutadana per a informar i donar visibilitat als possibles casos de maltractament, així com la forma d'actuar davant seu. I ha anunciat la celebració d'unes jornades de formació la pròxima tardor, dirigides als professionals que treballen amb les persones majors en qualsevol àmbit de l'Administració local, "precisament per a ajudar-los a detectar i abordar qualsevol possible cas de maltractament", ha explicat.
L'acte ha comptat amb la presència de la presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia, Sacramento Pinazo, i les directores del Festival 10 Sentits, Meritxell Barberà i Inma García. Totes elles han subratllat la necessitat de donar visibilitat en tots els àmbits a les necessitats, inquietuds i aportacions de les persones majors.
L'acte ha conclòs amb una actuació de persones majors dels centres municipals que, a manera de flash mob (o ball espontani i conjunt), han volgut reforçar la idea de la importància del respecte i la inclusió de totes les persones, de totes les franges d'edat, en la societat.