L’Ajuntament llança una campanya per a conscienciar a la ciutadania sobre l’ús de les tovalloletes
"Les tovalloletes sempre al fem" és la campanya amb què l'Ajuntament, a través de la Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, vol conscienciar i sensibilitzar la ciutadania perquè no tiren les tovalloletes higièniques al vàter, encara que se n'indique a les instruccions. Uns residus que van provocar l'embossament del col·lector nord de la ciutat, del qual ja s'han tret 900 tones de residus —una part xicoteta del que s'ha de traure encara— i ha suposat una despesa de 2 milions d'euros per a les arques municipals.
"La campanya d'enguany volem que siga més intensa i impactant, perquè la gent siga conscient que les tovalloletes, i també la resta de residus sòlids que puguen produir embossaments a la xarxa de sanejament —com ara els bastonets de les oïdes o el fil dental—, s'han de tirar a la paperera i no al vàter", ha explicat el regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, a la plaça de l'Ajuntament.
Eixe ha estat l'espai seleccionat per a presentar esta campanya amb la col·locació d'uns estands i d'un inodor gegant, per a donar major visibilitat a este problema. A la presentació ha assistit alumnat del col·legi Salgui del barri de Sant Marcel·lí, ja que la campanya vol involucrar els més menuts de cada casa per a difondre la necessitat de fer un ús adequat de les tovalloletes.
Així, i tal com ha explicat Sarrià, la primera fase de la campanya "Les tovalloletes sempre al fem" implicarà deu col·legis de la ciutat, on es desenvoluparan uns tallers guiats per dos educadors mediambientals, Dr. Tovallola i el seu ajudant Alfem. Es tracta d'un taller didàctic i interactiu que consistix en la presentació d'un tall frontal de la xarxa de canonades per a mostrar com es genera la problemàtica dels embossaments de tovalloletes a la xarxa pública.
A més, es realitzaran diferents accions en deu parcs de la ciutat per mitjà d'estands informatius amb l'eslògan de la campanya i activitats adreçades als més joves sobre el cicle de l'aigua. D'esta forma, es vol fer arribar el missatge a les famílies per tal d'implicar tots els veïns i les veïnes de la ciutat, ja que, com ha indicat Sarrià, "moltes vegades no som conscients del que no veiem i la xarxa de clavegueram garantix la salubritat de la nostra ciutat".
El responsable d'Acciona a València, Carles Espinosa, que és la contracta que gestiona el sistema de sanejament, també ha explicat que "es veuen obligats a utilitzar molts recursos per a llevar uns residus que no haurien d'arribar al clavegueram". A més, ha apuntat que el problema dels embossos també afecta el sistema de bombeig que fa que l'aigua arribe a la depuradora de Pinedo.
El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sàrria, també ha recordat la moció que va aprovar el Ple municipal a l'octubre on s'insta tant el Ministeri com la Conselleria d'Indústria que regule les tovalloletes higièniques perquè els fabricants facen un esforç informatiu especial en els envasos, i indiquen d'una manera ben visible que es tracten com un residu sòlid que s'ha de depositar al fem i no es pot tirar a l'inodor, igual que es fa amb un altre tipus de productes d'higiene personal, com ara compreses, tampons o preservatius.