elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament invertirà 94.000 euros a convertir l’escorxador en l’arxiu del barri del Cabanyal

L’Ajuntament invertirà 94.000 euros a convertir l’escorxador en l’arxiu del barri del Cabanyal

    La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València invertirà 94.000 euros per a definir i dotar l'edifici de l’escorxador d'un contingut adequat, moblar-lo, digitalitzar i catalogar fons, tot això amb la perspectiva de crear un arxiu públic del barri del Cabanyal que siga dinàmic, en el qual es reconeguen els veïns del barri i es convertisca en testimoni de la seua identitat i evolució social.

    Així, esta intervenció, que es finançarà per complet amb fons EDUSI, inclou la compra de mobiliari, la dotació de compactes i material d’arxiu, assistència tècnica, definició, objecte i recopilació del material que constituirà el contingut de l'arxiu, que en principi estarà format per documentació (fotografies, plànols, escriptures) i altres materials que definisquen la identitat del barri del Cabanyal i la seua història.

    A més, el projecte també inclou la catalogació i la creació d’una base de dades arxivística, del fons de Victor Gosálvez i Angel Romaní, així com la digitalització del fons. Igualment es crearà  un projecte de presentació de l'arxiu del Cabanyal que consistirà en un muntatge expositiu sobre l'evolució urbanística del barri.

    En paraules de la regidora de Patrimoni Històric i Recursos Culturals, Glòria Tello, “l’escorxador del Cabanyal no era un simple edifici amb valor patrimonial. El seu valor sentimental supera amb escreix els 110 anys d'història que acumula. Per això, en este edifici del carrer de Sant Pere, en plena zona zero del barri, hi instal·larem un arxiu del barri. Cal recordar que este espai es va convertir en el centre de la resistència de Salvem a la degradació i l'enderroc programat. Per això ara volem que siga un arxiu històric i un centre d'interpretació de barri”.

    Esta actuació es suma al procés de contractació ja encetat d’un projecte que protegirà i estudiarà el patrimoni històric del Cabanyal. Es tracta de preservar allò que defineix la identitat del barri i que era desconegut fins que s’han dut a terme intervencions de rehabilitació en vivendes particulars i públiques que han tret a la llum una gran riquesa de sòls hidràulics, elements decoratius, motllures i reixeries, entre d’altres.

    Tal i com explica la regidora Glòria Tello, “amb este projecte busquem implicar els veïns i veïnes en la conservació del barri amb diferents accions, com publicacions, elaboracions de catàlegs i inventaris, organització de tallers didàctics de restauració per a tot tipus de públic i inversions en actuacions de restauracions concretes, com la intervenció en el sòl hidràulic de l’edifici sociocultural que estem acabant de rehabilitar en el carrer de la Reina 121”.

    Altres accions concretes que té previst este projecte són la publicació de tot el treball de rehabilitació arquitectònica al barri del Cabanyal, la catalogació i estudi dels elements de patrimoni històric i artístic característics de les vivendes del barri.

    Finalment, i en la línia d’implicar al veïnat del barri en el projecte, també es contempla la impartició de tallers didàctics de restauració. El finançament del projecte prové del pla EDUSI, per la qual cosa serà sufragat per la Unió Europea. El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha indicat que “els projectes EDUSI són molt variats i estan suposant un estímul important per al barri”.

    Pujar