L'Ajuntament incrementa la inspecció "per a garantir la millor neteja de la ciutat"
El Ple ha acordat, sense el suport dels grups polítics de l'Oposició, que el projecte municipal de neteja augmentarà la inspecció i auditoria dels servicis. A més, adoptarà mesures per a cobrir les situacions puntuals i específiques. L'acord de l'equip de govern també contempla informar del projecte de servicis de neteja viària i recollida de residus a les entitats i ciutadania en l'àmbit de les Juntes Municipals durant el mes de gener de 2018.
Amb esta proposta "per a garantir el millor servici de neteja urbana" la regidora delegada de Gestió de Residus Sòlids, Pilar Soriano, ha denegat la petició del Grup Municipal Popular, signada per la regidora Maria Àngeles Ramón-Llin, "perquè a l'exerxici 2018 s'instaure a l'Ajuntament un nou model en la planificació de la neteja de la ciutat, prestant especial atenció a la neteja dels solars i a la recollida de trastos i mobles abandonats al carrer". En esta moció el PP també ha demanat que este nou model de treball siga consensuat amb la Federació d'Associacions de Veïns de València, i que es done compte de l'esmentada planificació de la neteja en la comissió de Medi Ambient.
Davant d'esta petició, el regidor de Ciutadans Santiago Benlliure ha assegurat que València "està bruta i no pot afrontar la seua neteja perquè no té un pressupost digne i això és degut que l'equip de govern no compta amb un projecte de neteja clar".
Pilar Soriano, que ha recordat que, enguany l'Ajuntament ha incrementat, de nou, el pressupost destinat a la neteja urbana, ha assegurat "que este esforç municipal és valorat positivament per la ciutadania, segons les auditories i la reducció (d'un 11,5 %) de les reclamacions". De fet, estes xifres són la resposta al treball realitzat, com ara 10 milions de metres quadrats de solars nets, o de projectes com el primer camió de gas comprimit per arreplegar el fem que circularà pel carrers de València.
RECUPERACIÓ DE L'ESPAI PÚBLIC PER A LA CIUTADANIA
Per altra banda, el Ple ha acordat encarregar un concurs d'idees per a dur a terme la conversió de la plaça de l'Ajuntament en una zona per als vianants, "tot i que este projecte integral precisa d'accions transitòries que afecten a la mobilitat, tal com ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià.
El debat ha començat amb la proposta del regidor Narciso Estellés (Ciutadans), qui ha demanat que es paralitze la conversió en zona de vianants prevista a la plaça de l'Ajuntament "per no comptar amb el consens mínim necessari i del sentit integral i integrat que cal per a fer qualsevol actuació en eixa zona de la ciutat". En la seua intervenció, l'edil de Ciutadans ha preguntat "si la actuació blana anunciada per el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, va endavant".
A este respecte, el regidor popular Alberto Mendoza, que ha plantejat la necessitat de conèixer totes les dades per a transformar l'esmentada plaça, ha assegurat que les accions impulsades pel regidor de Mobilitat, de moment, han afectat 1,6 milions de desplaçaments de la ciutadania; mentre que el seu company Alfonso Novo ha assegurat que les intervencions a la plaça de l'Ajuntament afectaran a la mobilitat de tota la ciutat".
Vicent Sarrià, que ha explicat que la proposta de l'equip de govern per a guanyar per a la ciutadania part de la plaça de l'Ajuntament és una intervenció prevista en el marc de la remodelació de la plaça de la Reina que s'executarà al 2018. "El cas és que si volem recuperar espai públic hem de canviar el concepte de mobilitat al centre històric", ha conclòs Sarrià, qui a més ha reiterat, en nom de tot el govern local, que per a l'executiu municipal "la recuperació de les places de la ciutat ha sigut, des del principi de la legislatura, una prioritat".
INVERSIONS EN MATÈRIA EDUCATIVA
En matèria educativa, el Ple ha acordat donar suport a la política d'educació de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i en especial, a l'esforç realitzat fins ara en política d'infraestructures educatives, que durant la present legislatura s'ha traduït en 400 intervencions, 71 de les quals s'han dut a terme a la ciutat de València.
El regidor Sergi Campillo, que també ha parlat "dels 52 milions d'euros que la administració autonòmica ha invertit en infraestructures educatives i de la dignificació que ha experimentat durant el present mandat l'escola pública", ha explicat que l'equip de govern municipal "reafirma el seu compromís d'adherir-se al Pla Edificant de la Generalitat Valenciana, per tal de maximitzar entre les dos administracions la renovació i construcció de noves infraestructures educatives a la nostra ciutat". Amb esta voluntat, el Ple instarà a l'equip de govern de la Nau "a seguir dignificant l'educació com a garant de la igualtat d'oportunitats per a l'alumnat de la ciutat".
Este acord s'ha aprovat com alternativa a la moció presentada pel regidor popular Eusebio Monzó, perquè l'Ajuntament "inste l'Administració Autonòmica perquè execute obres de millora en un llistat de centres escolars de la ciutat". Davant esta proposta, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha manifestat la seua preocupació "pels centres escolars que encara mantenen barracons. Si bé, també li ha reclamat responsabilitat al Partit Popular "pels seus anys de gestió".