L'Ajuntament impulsa un pla de foment de la mobilitat sostenible entre els seus treballadors
El consistori ha aprovat hui en la Junta de Govern Local la sol·licitud a l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) d'una subvenció per a l'elaboració del pla que ja està desenvolupant.
El pla partix de l'evidència que en una empresa, per exemple de 100 empleats i empleades, l'impacte per al medi ambient i per a la qualitat de vida d'eixe personal no serà el mateix si eixes cent persones acudixen cadascuna pel seu compte al treball o si s'organitzen per a desplaçar-se en menys vehicles de motor o opten per fer-ho amb alternatives sostenibles. Davant eixa tesi, l'impacte en l'Ajuntament de València, amb al voltant de 5.000 treballadors i treballadores, és molt major.
Amb l'objectiu que l'impacte negatiu en el medi ambient siga el menor possible i augmentar la qualitat de vida de tot el seu personal, l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, va engegar fa unes setmanes el procés d'elaboració del seu propi Pla de Transport Sostenible al Centre de Treball.
Amb açò, l'Ajuntament dóna compliment a la Llei 6/2011 de Mobilitat de la Comunitat Valenciana, que contempla este tipus de plans per a centres especialment rellevants per la seua capacitat de generació o atracció de desplaçaments i actua en concordança amb les línies d'actuació del PMUS de la ciutat, aprovat pel consistori l'any 2013. L'objectiu, actuar sobre la mobilitat dels treballadors i treballadores, així com de les persones visitants, en el seu accés als centres de treball, per a aconseguir una major participació de les maneres més sostenibles i eficients (a peu, bicicleta i transport públic), en detriment de la utilització del vehicle privat amb baixa ocupació, tot açò integrant les propostes en l'entorn urbà en el qual s'inscriu cada centre.
"Un dels grans mals que patix la ciutat de València és la mobilitat obligada des de l'interior a l'exterior, així com des de tota l'àrea metropolitana a la ciutat, a polígons industrials i grans empreses en les quals, per desgràcia, en les passades dècades no es va fomentar l'elaboració d'estos plans i diàriament acudixen desenes de milers de persones que podrien disposar d'una millor qualitat de vida i generar un menor impacte mediambiental si les seues empreses disposaren de plans d'este tipus que els ajudaren a organitzar millor els seus desplaçaments", ha afirmat el regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi.
"Per eixe motiu fa mesos vàrem engegar en l'Ajuntament l'elaboració del nostre propi pla, ja que el consistori en si mateix és una de les empreses més importants de la ciutat, que atrau diàriament a milers de treballadors i treballadores i que ha de ser exemplar en la manera de facilitar-los la vida en matèria de mobilitat, generant al mateix temps el menor impacte mediambiental", ha afegit.
Els empleats i les empleades de l'Ajuntament disposen ja de la possibilitat de respondre en el portal de l'empleat una enquesta de mobilitat, els resultats de la qual arreplegarà i tractarà l'empresa encarregada d'elaborar el pla, que haurà de lliurar en un termini de quatre mesos des del moment de l'adjudicació. Durant este període, l'empresa recaptarà tota la informació necessària per realitzar l'anàlisi que possibilitarà un diagnòstic de la situació, les conclusions de la qual permetran elaborar estratègies i propostes per al foment de les maneres de transport no motoritzat.
Amb esta actuació, insistix Grezzi, l'Ajuntament no solament dóna compliment al que establix la legislació vigent, sinó que vol "sumar el seu exemple, al que esperem que siga cada vegada un més creixent nombre d'empreses del nostre entorn que fomenten la mobilitat sostenible entre els seus treballadors i treballadores". En este sentit el regidor ha apuntat que des de l'Ajuntament ja s'ha contactat amb algunes grans empreses que han donat a conéixer la seua imminent instauració en localitats pròximes a València per a transmetre'ls la "total disponibilitat de la Regidoria per ajudar-los a realitzar els seus plans per agilitzar el desplaçament dels seus empleats i empleades del Cap i Casal de la manera més eficient, ja siga en autobusos llançadora o de la manera que preferisquen".
"Reduir els embossos i la pol·lució depén en un gran nombre d'ocasions, més d'un ús més racional i òptim de les nostres possibilitats de desplaçar-nos que de la manca d'infraestructures, ja que per desgràcia la baixa ocupació de la majoria dels cotxes de gent que va a treballar als mateixos polígons o centres de treball seguix sent la norma per falta de plans d'este tipus en polígons i empreses", apunta Grezzi. En este sentit, ha conclós, "l'Ajuntament roman obert, com ho està des de principis d'esta legislatura, per a atendre a la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, quan realitze qualsevol avanç o treball en este sentit en l'àrea metropolitana".