L’Ajuntament impulsa davant la Generalitat la Llei de Reconeixement de Capitalitat per a la ciutat de València
Joan Ribó i Ximo Puig exigiran el contracte programa al govern central per a posar en marxa la T2
L'Ajuntament de València i la Generalitat treballen per a aprovar una llei que reconega els elements culturals i patrimonials de la ciutat, així com una sèrie de competències i els recursos i finançament que fan falta per a desenvolupar-les. Per a impulsar esta normativa, la Llei de Capitalitat, i complir així una disposició de la Llei de Regim Local de l'any 2010, l'Administració Local i Autonòmica crearan una Comissió Mixta per a generar l'esmentada llei que primer s'ha d'aprovar a les Corts valencianes i posteriorment a les estatals.
Este ha sigut un dels acords als que han arribat hui l'alcalde de València, Joan Ribó, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, que s'han reunit a l'Ajuntament per a abordar conjuntament assumptes que afecten a la ciutat de València com, per exemple, La T2 de Metrovalencia. Es tracta d'una infraestructura parada per a la que el govern de la Nau reivindica la seua posada en marxa, també amb l'ajuda "d'un finançament estatal, com el que rep Màlaga o Sevilla" per a infraestructures de transport, ha explicat Joan Ribó, qui també ha recordat l'acord per a reconstruir l'Autoritat Metropolitana "que ens permeta exigir al govern central que els pressupostos de 2017 contemplen un contracte programa amb València per a subvencionar el transport públic, tal com es fa amb altres ciutats".
Durant la trobada de hui, que s'emmarca en una sèrie de reunions periòdiques que l'alcalde i el president del Consell mantenen, els dos responsables públics han coincidit a l'hora de plasmar "una aliança front als contenciosos amb el govern estatal que –tal com ha reiterat Ximo Puig- s'han de solucionar perquè és intolerable que la ciutat de València siga l'única, de les seues característiques, que no reba finançament per a desbloquejar infraestructures com la T2, i que no tinga una subvenció de l'Estat per al transport públic.
Amb l'objectiu "de reivindicar i exigir al govern central", l'alcalde i el president de la Generalitat també han decidit hui demanar, conjuntament, una entrevista al ministre de Foment, Íñigo de la Serna. I en la mateixa línia reivindicativa, el pròxim mes de febrer València liderarà una trobada d'alcaldes de tot Espanya per a abordar un finançament local que permeta cobrir les necessitats de la ciutadania.
D'altra banda, Joan Ribó i Ximo Puig han parlat "dels progressos de gestió de l'últim any" a l'hora de traspassar competències per les que, per exemple, en breu, l'Ajuntament executarà multes de trànsit o determinades sancions que fins ara eren difícils de recaptar a veïns d'altres poblacions. També s'han impulsat intervencions a la ciutat amb els 12 projectes rellançats amb el Pla d'Inversions de la Generalitat, amb la recuperació del Cabanyal, i amb la creació del fons de cooperació municipal en el Pressupost de la Generalitat.
L'Ajuntament i Generalitat també treballaran conjuntament enguany per a rellançar la figura i obra del escriptor Vicente Blasco Ibáñez, en torn al qual hui ja s'ha celebrat un acte al saló de Cristall de l'Ajuntament, on l'alcalde de València ha presentat el llibre "Blasco Ibáñez. Su vida y su tiempo".
Pel que respecta a la capitalitat, l'alcalde ha explicat que amb esta llei "la ciutat comptarà amb més autonomia i capacitat de gestió, i consolidarà la seua posició en l'Estat Espanyol i en la Comunitat Valenciana" com a urbs metropolitana. Joan Ribó ha defés que la ciutat tinga una llei de capitalitat "com la tenen Madrid i Barcelona", i com a eina per trobar recursos en matèria de transports i infrastructures i "en atenció a la seua condició d'una de les grans urbs de l'Estat, amb una gran zona metropolitana al seu voltant".