elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament implantarà contenidors marrons intel·ligents per millorar la recollida selectiva de residuos orgànics

L’Ajuntament implantarà contenidors marrons intel·ligents per millorar la recollida selectiva de residuos orgànics
  • Europa finança amb els fons Next Generation 700.000 euros del projecte, que ascendix a 3,7 milions d’euros

València rebrà vora 700.000 euros dels fons europeus Next Generation per posar en marxa un sistema de tancament electrònic en els contenidors marrons, que identificarà l’usuari mitjançant una targeta o app, i permetrà reduir el percentatge de materials impropis que s’hi depositen. La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres acceptar l’ajuda de la Unió Europea per al projecte, que compta amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, i s’implementarà per fases.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha informat en roda de premsa dels assumptes que ha acordat l’òrgan col·legiat, acompanyat del regidor de l’Àrea de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Borja Sanjuán. Pel que fa als contenidors marrons intel·ligents, ha explicat que “el model de gestió de residus de l’Ajuntament de València, com el de la immensa majoria d’ajuntaments valencians, és el de tapa oberta, és a dir, tu vas amb la teua bossa de fem, la deposites en el contenidor adequat i es tanca automàticament”. Això, segons ha indicat el vicealcalde, “té una conseqüència inevitable: com que no hi ha una identificació d’usuari, encara hi observem molts residus impropis, a diferència d’altres sistemes com el de porta a porta, que tenen més control i la gent té més cura”.

Actualment “hi ha tecnologia capaç de tancar els contenidors, de forma que, per obrir-los,” es necessària una targeta electrònica o una aplicació mòbil, tal com ha manifestat Sergi Campillo. Es tracta d’un mètode “molt complex” perquè ha d’abastar totes les vivendes del terme municipal i caldrà una campanya a peu de carrer i a través de les bústies per informar la ciutadania. A més de millorar la separació de residus orgànics, este mètode obri la possibilitat de “premiar els comportaments positius” de la ciutadania, com succeïx quan el veïnat acudix als ecoparcs de l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE), que obtenen un descompte en la taxa TAMER que es paga en el rebut de l’aigua.  

El titular d’Ecologia Urbana ha comunicat que l’Ajuntament també ha obtingut una altra subvenció comunitària per comprar 40 compostadores de bioresidus, que seran distribuïdes entre comunitats escolars i gestores d’horts urbans. Els fons Next Generation hi aporten 25.109 euros d’una inversió total de 74.052 euros. Esta mesura facilitarà el tractament in situ del fem i hi estalviarà desplaçaments.

Estes dos línies d’ajudes s’afigen als cent mil euros que el Consell Europeu d’Innovació va concedir a València després de quedar entre les tres ciutats finalistes per ser Capital Europea de la Innovació 2022. Com ja es va fer en 2020, el premi es destinarà a la innovació, en línia amb els objectius de les Missions València 2030. La Comissió Europea ha remés una carta en què felicita el consistori i de la qual s’ha donat compte en la Junta de Govern.

Supressió de la cita prèvia

D’altra banda, Campillo ha recordat que, a partir de la setmana que ve no serà obligatori sol·licitar cita prèvia i tampoc hi haurà limitació d’aforament per accedir als servicis municipals d’atenció a la ciutadania, totes dos mesures que es van establir a causa de la pandèmia per la Covid-19. La Junta de Govern Local ho ha autoritzat hui, segons la moció que ha presentat en este sentit l’alcalde, Joan Ribó, per donar resposta a les propostes plantejades pels veïns i veïnes.

Pujar