L’Ajuntament aprova el primer Pla d'Educació Ambiental de Residus i Neteja
Sergi Campillo: “Hem augmentat la inversió, però necessitem la col·laboració ciutadana per a continuar millorant en les taxes de recuperació de residus i en l'educació mediambiental”
La Junta de Govern Local té previst aprovar este divendres el PEARN, un nou Pla d'Educació Ambiental de Residus i Neteja desenvolupat per la regidoria d'Ecologia Urbana, que recull en un document la planificació i l'estratègia que regirà les polítiques educatives i comunicatives del consistori en estes matèries des de setembre d'enguany fins a desembre del 2023. L'objectiu d'este pla és millorar l'educació ambiental de la ciutadania en l'àmbit de la gestió de residus i la neteja de la ciutat i avançar cap a les sostenibilitat a través de la participació dels veïns i veïnes de València.
“El pla ha sigut elaborat de manera participativa i esperem que implique diferents col·lectius de la ciutat com els escolars, els col·lectius fallers o les persones majors, entre altres, que puguen accedir a la informació d'este pla i col·laborar a millorar la gestió de residus de la ciutat”, ha afirmat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, qui també ha destacat que “és molt important l'esforç inversor que està fent l'Ajuntament en este camp, passant de 55milions d’euros en 2015 a 80 en este exercici, però necessitem la col·laboració ciutadana per a continuar millorant les taxes de recuperació de residus i en l'educació mediambiental”.
Es pot accedir i descarregar el document del PEARN a través del següent enllaç: https://cutt.ly/NLTwIne
Este pla s'ha elaborat a partir de l'estudi de les dades de recollida de residus, la informació obtinguda del Baròmetre municipal i les dades que va oferir un qüestionari de 26 preguntes realitzat entre 49 entitats de la ciutat, sobre tot entitats veïnals o educatives, per a conéixer la seua opinió i les seues necessitats educatives. En una fase posterior es realitzarà un estudi socioeconòmic en cadascun dels barris i districtes, que permetrà personalitzar les diferents accions que es realitzen per a executar el pla.
El pla compta un pressupost de 515.000 euros, que se sumen als 400.000 euros que invertix l’EMTRE, que gestiona els residus de l'àrea metropolitana, en el qual participa la nostra ciutat, la qual cosa suposa una inversió total pròxima al milió d'euros per a l'educació ambiental en residus i neteja. Campillo ha destacat que “és la primera vegada en la història en què es realitza un pla com este”, i ha recordat que “era una de les demandes de les entitats veïnals, que ha pogut dur-se a terme gràcies a un procés participatiu”.
El pla partix d'uns principis bàsics o rectors com són la reducció, la reutilització i el reciclatge dels residus; la participació, ja que necessita la col·laboració de la ciutadania per a dur-se a terme; la coherència i la coordinació.
Les seues accions estan estructurades entorn de set línies de treball; estructura i funcionament; València ciutat formada i sensibilitzada; la participació en la gestió; el treball en xarxa; l'Ajuntament com a exemple; la comunicació i la creació de materials. Cadascun dels eixos recull una sèrie de mesures entre les quals destaquen la creació d'un coordinador del pla i la formació d’un equip de huit educadors ambientals per a executar les diferents accions formatives. També recull campanyes de consum responsable, contra el desaprofitament d'aliments o sobre l'economia circular, així com accions com la creació d'un voluntariat ambiental i jornades i cursos d'educació ambiental dirigides als diferents col·lectius de la ciutat.