L’Agenda 2030 de les Nacions Unides protagonitza la III Setmana de la Cooperació de la Universitat de València
La Universitat de València celebra la tercera edició de la Setmana de la Cooperació, del 29 de novembre a l'1 de desembre, amb un nodrit programa d'activitats, d'entrada lliure, que giraran entorn de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. L'objectiu és afavorir la participació de la comunitat universitària, així com de la societat valenciana, en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per l'ONU l'any passat.
L'acte d'obertura, dimarts 29, a les 10 hores, tindrà lloc a l'edifici del Rectorat (1a planta), i anirà a càrrec del vicerector d'Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao; el delegat del Rector per a Cooperació, José Miguel Soriano; i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria. Tot seguit (10:30 hores), Antonio Blasco, fundador d'Alianza Nacional contra el Hambre y la Malnutrición d'Espanya, oferirà la conferència inaugural amb el títol 'El paper de la reducció de pèrdues i desperdicis alimentaris en els ODS'.
El programa d'enguany inclou dos seminaris sobre Cooperació Universitària al Desenvolupament (CUD): el dia 29, al Rectorat, es desenvoluparan les experiències de la Universitat de València dins de la CUD (InfoSud, la revista especialitzada Quaderns EDHC, beques, projectes, Càtedra UNESCO, Comerç Just, Premis Manuel Castillo o pràctiques, entre unes altres); i el dia 30, a la Facultat de Geografia i Història, la jornada abordarà l'educació i el patrimoni cultural per al desenvolupament, amb un taller pràctic.
La professora María Jesús Bravo clourà el programa del dia 30 amb una xarrada-col·loqui sobre el projecte que ha dirigit a Burkina Faso per a impulsar l'emprenedoria entre les dones de l'àmbit rural i promoure així la seua independència econòmica, afavorint alhora la seua alfabetització i qualitat de vida, i optimitzant el seu paper com a motor econòmic de la zona. L'activitat tindrà lloc a la Facultat de Psicologia, a les 19 hores.
Per a la implementació d'aquest projecte, gestionat per la Fundació General de la Universitat de València amb el suport d'Obra Social "la Caixa", ha estat necessari el treball conjunt amb l'Association pour la Promotion Féminine de Gaoua (APFG), de la qual parlarà María Jesús Bravo en la seua intervenció. Es tracta d'una ONG local amb una llarga trajectòria de treball en favor dels drets de les dones i del seu apoderament al sud-oest del país africà. Gaoua és una zona rural amb altíssims nivells de pobresa i una elevada insuficiència d'infraestructures elementals com ara el proveïment d'aigua o de combustible per a ús domèstic o el transport. A aquestes carències s'afegeixen, a més, tradicions que també dificulten el desenvolupament de les dones: ablació, matrimonis forçats o levirat, per exemple.
El dia 1 de desembre, la III Setmana de la Cooperació tindrà lloc entre els campus dels Tarongers i de Burjassot-Paterna. D'una banda, la Facultat de Magisteri acollirà, a les 10 hores, la presentació del projecte 'Talis, mucho más que cordilleras... Cuentos en el Perú', que coordina la professora de la Universitat María Alcantud. Es tracta d'una iniciativa que difon la cultura autòctona de països en vies de desenvolupament a través de la construcció de relats tradicionals en bilingüe (espanyol-anglés) en tallers educatius formats per l'alumnat de la Facultat de Magisteri. Els beneficis obtinguts, amb el suport de diferents ONG, es destinen cada any a ajuda humanitària per als països més desfavorits del món.
A continuació (12 hores), aquesta mateixa Facultat servirà d'escenari per a la interpretació de l'acció teatral 'Refugi-arte', una experiència de Teatre Social que acosta l'espectador a situacions de vulneració de drets tant als països del Nord com als del Sud.
A la mateixa hora, a les pistes d'atletisme del Campus de Burjassot-Paterna, se celebrarà una carrera solidària, organitzada per la Càtedra UNESCO d'Estudis sobre el Desenvolupament i el Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal, amb la col·laboració de la Fundació General de la Universitat de València i ADINU Solidària. L'esdeveniment esportiu servirà per a reunir aquelles persones interessades en la Cooperació al Desenvolupament així com als agents socials actius que treballen en aquest àmbit. La prova consistirà en córrer una distància de 3.000 metres amb sistema de cronometratge, i hi haurà premis solidaris per als guanyadors. La participació és gratuïta, però cal inscriure-s'hi a través d'aquest enllaç: http://fundaciouv.es/cursos-cooperacion
Exposicions paral·leles
En paral·lel a tota aquesta programació, seran exhibides tres exposicions especialitzades en Cooperació al Desenvolupament, que es podran visitar a diferents facultats, del 28 de novembre al 3 de desembre.
El vestíbul de la Facultat de Farmàcia acollirà les mostres 'Desnutrició infantil: una emergència sanitària', amb una selecció de les fotografies realitzades per cooperants de Metges Sense Fronteres (MSF) durant les seues estades en contextos d'emergència a l'Àfrica subsahariana; i 'Esport i Cooperació', una exposició també de fotografies que han estat cedides per l'organització SaharaMarathon sobre la marató que realitza al desert del Sàhara en solidaritat amb el poble sahrauí per a evitar que aquest caiga en l'oblit.
Finalment, el hall de la Facultat de Psicologia serà l'espai per a l'exposició 'Formació per a avançar. Treballant amb dones de Burkina Faso', que ja es va exhibir al Col·legi Rector Peset el passat octubre, per a mostrar el resultat del treball desenvolupat al país africà a través del projecte de la Fundació General de la Universitat de València, l'Obra Social "la Caixa" i l'APFG.
Aquest programa d'activitats pretén que la Universitat de València esdevinga, durant tres dies, un espai obert per al debat i la reflexió sobre el desenvolupament humà sostenible i la cooperació. Hi participen de l'organització el Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació, la Fundació General mitjançant la seua àrea de cooperació, la Delegació del Rector per a Cooperació i la Càtedra UNESCO d'Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València; amb la col·laboració del Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, el Servei d'Informació i Dinamització d'Estudiants (Sedi), el Màster en Cooperació al Desenvolupament, Proyecto Talis, Metges Sense Fronteres, ADINU Solidària, i els departaments de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal, i de Psicologia Social.
Programa detallat:
http://links.uv.es/o0envOd