L'administració pública reduirà i facilitarà els tràmits burocràtics amb el nou Pla Simplifica 2024-2026
Este pla millora la relació amb la ciutadania través de la Carpeta Ciutadana autonòmica i amb el sector empresarial mitjançant la creació d'un Canal Empresa
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha presentat este dilluns el pla Simplifica 2024-2026, un pla que té com a objectiu la reforma de l'administració pública, simplificant els processos burocràtics i millorant l'atenció a la ciutadania, així com reduint la bretxa digital, desenvolupant nous portals web GVA i la simplificació normativa, entre altres projectes.
El pla Simplifica s'articula entorn de tres pilars fonamentals: la ciutadania, amb l'es pretén millorar la relació a través de la Carpeta Ciutadana autonòmica; el sector empresarial, mitjançant la creació d'un Canal Empresa pel qual es podrà accedir a procediments i servicis administratius redissenyats; i la pròpia administració pública per a promoure la millora contínua i l'eficiència.
Este pla donarà el tret d'eixida amb l'aprovació del nou decret llei el mes vinent de juny, que modifica 28 lleis, 46 decrets, 6 ordes i 448 articles vigents a la Comunitat Valenciana. Carlos Mazón ha destacat que “este decret llei és un gran avanç on confiarem en el ciutadà i en l'inversor, així com també obrirem la porta a una administració de veritat, on la burocràcia deixe de ser eixa pesada càrrega, i on la tramitació i la simplificació siga la norma, i no l'excepció”.
Nou pla simplifica
En el transcurs de l'acte, Carlos Mazón ha anunciat l'aprovació d'un Decret llei de simplificació administrativa que afectarà el conjunt d'entitats del nostre territori, incloses les administracions locals. A més, el Ple del Consell d'este dilluns ha aprovat el Decret que regula la Comissió Interdepartamental per a la Transformació Digital i Simplificació Administrativa en la Comunitat Valenciana, encarregada de coordinar, impulsar i supervisar el disseny i execució de la política de la Generalitat en matèria de transformació digital, simplificació administrativa i qualitat dels servicis públics.
El cap de l'Executiu valencià ha destacat que amb este pla complix amb la seua promesa de fer realitat la simplificació administrativa amb l'objectiu de convertir este territori en “una terra més oberta i dinàmica que revertisca en millors servicis públics”.
En eixe sentit, ha criticat “les ferramentes antigues amb les quals estàvem competint en una Espanya i Europa del segle XXI” ja que des de 2015 no s'havia adoptat en la Generalitat “ni una sola Llei, ni un sol decret, ni tan sols una sola orde” encaminada a l'agilitació de l'administració i la burocràcia zero.
Així mateix, ha remarcat que el Pla Simplifica que posa en marxa este Consell és fruit del treball de la Generalitat amb el conjunt de la societat civil, el sector empresarial, col·legis professionals, entitats locals i la ciutadania.
Durant el seu discurs, Carlos Mazón ha explicat que este pla beneficiarà a les empreses, als ciutadans i a la pròpia administració amb un triple objectiu: “aconseguir una millor regulació, més clara i senzilla, unes menors traves burocràtiques per a tots i una major transparència i rendició de comptes de la gestió pública”.
Així, ha matisat que el principi general del Decret llei de simplificació administrativa “serà el de la mínima intervenció administrativa però sense deixar de costat el principi de la bona regulació”.
A més, s'ha compromés a continuar optimitzant la regulació cada any per a “eliminar greix i despesa innecessària” i destinar els recursos públics “al verdaderament important com una sanitat, educació i servicis socials públics”.
El cap del Consell ha ressaltat que entre les principals novetats del Pla Simplifica s'inclou un Canal Empresa per a facilitar i accelerar els tràmits empresarials amb l'Administració en una única finestreta, la renovació de la Carpeta Ciutadana, un gestor d'expedients únic, i la reducció de la bretxa digital, entre altres mesures.
Amb tot això, Carlos Mazón ha remarcat que es tracta de disminuir els temps d'espera i simplificar els procediments administratius, per la qual cosa es comptarà amb l'última tecnologia i es reduirà el termini màxim de tramitació i resolució genèric a tres mesos. A més ha aclarit que este pla no suposarà la reducció d'ocupació pública i tindrà un cost zero.
Igualment, ha indicat que este pla “situarà a la Comunitat Valenciana en l'avantguarda de la digitalització, la reducció de la burocràcia i la transparència en les seues comunicacions”.
Principals novetats per a les empreses
A més del Canal Empresa, el pla Simplifica contempla la creació de l'Oficina de Simplificació Administrativa i Govern de la Dada per a l'eliminació de les càrregues administratives innecessàries i la posada en marxa de la dada única per a totes les administracions. Una mesura, que “no tindrà més cost de personal” com ha avançat el president ja que es reubicaran els efectius disponibles per a la seua posada en marxa.
A més, s'identificaran els projectes d'interés estratègic per a esta Comunitat amb la finalitat d'habilitar la seua tramitació de manera urgent i preferent. Per a això, els titulars d'estos projectes disposaran d'una finestreta única de sol·licitud i de la possibilitat d'una sola interlocució.
Així mateix, es potenciarà la Declaració Responsable per damunt de la Llicència “perquè des del primer dia es puga obrir la persiana, començar l'activitat i generar riquesa”, ha assenyalat el president de la Generalitat. En este sentit, ha advertit que es reforçarà el sistema de control i inspecció i s'augmentarà l'import de les sancions “que podran arribar al milió d'euros”.
Igualment, es crearà la figura de les entitats col·laboradores de certificació i la declaració responsable visada amb les quals s'obri la porta a la col·laboració amb col·legis professionals, cambres de comerç o associacions empresarials per a l'expedició de documents que permeten iniciar l'activitat econòmica des del primer dia.
Principals novetats per als ciutadans
El pla preveu la creació d'un únic punt de comunicació entre els ciutadans i l'administració en el qual “amb un simple clic” l'interessat tindrà a la seua disposició tota la documentació i tramitació d'expedients amb l'administració.
Així, a tall d'exemple, el ciutadà podrà accedir al seu historial mèdic, la seua llicència d'activitat o el seu permís per a reformar la cuina. Igualment, es reduirà la bretxa digital per a assegurar la igualtat d'accés per part de la ciutadania als servicis públics.
Principals novetats per a l'administració i entitats locals
Entre les principals mesures encaminades a millorar l'administració, cal ressenyar la creació d'un registre únic de documentació ciutadana per a posar fi a les duplicitats i que posarà fi “al torne vosté demà”, tal com ha manifestat el president.
De la mateixa manera, s'implementarà un gestor d'expedients comú i s'integrarà la tramitació robotitzada a través d'un sistema d'intel·ligència artificial.
En l'àmbit local, tots els ajuntaments, Diputacions i la resta de les entitats locals hauran d'aprovar un Reglament de Simplificació Administrativa per a fer més eficients els seus processos. En este sentit, la Generalitat col·laborarà amb les entitats locals perquè puguen adaptar els seus sistemes a les exigències d'esta Llei amb la finalitat d'aconseguir una única administració més connectada i pròxima.