L'accessibilitat digital universal és indispensable per a construir una societat realment inclusiva amb igualtat d'oportunitats
La 3ª Jornada Anual de DicaTIC, ‘Cap a una societat digital i inclusiva’ va reunir unes 200 persones participants, entre la seu de Fundación ONCE a València i en streaming
La tecnologia que planteja els desafiaments és, al mateix temps, l'eina que pot fer que la bretxa digital es reduïsca i avancem cap a l'objectiu global d'accessibilitat digital universal, segons les i els experts que han participat en la trobada ‘Cap a una societat digital i inclusiva’, tercera jornada anual de la Càtedra de Bretxa Digital i Diversitat Funcional (DicaTIC) de la Universitat Politècnica de València i la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.
Un objectiu que passa, necessàriament, per la conscienciació, compromís i acció de tots els agents, públics, privats i ciutadania, "treballant conjuntament per a construir societats digitals realment inclusives", va subratllar María Muñoz, directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital de la Conselleria d'Innovació, en l'obertura oficial de la trobada, celebrat en la Sala d'actes de la Fundació ONCE a València i conduïda per la directora de la Càtedra DicaTIC, Chele Esteve.
Muñoz va subratllar que, gràcies a la labor d'investigació desenvolupada en els últims dos anys per la Xarxa de Càtedres de Bretxa Digital de l'Observatori de Bretxa Digital de la Generalitat -entre ella, els dos estudis duts a terme per DicaTIC-, “hem pogut conéixer la realitat de la bretxa digital en la Comunitat Valenciana i posar en marxa polítiques públiques per a pal·liar-la”.
En aquesta línia de definició de polítiques, plans i accions comunes, que garantisquen la inclusió real i la igualtat d'oportunitats, José Manuel Pichel, delegat Territorial de l'ONCE en la Comunitat Valenciana, va posar sobre la taula "la necessària creació de l'Agència o Centre Europeu d'Accessibilitat", prevista en l'Estratègia sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de la Unió Europea.
"Hem de lluitar perquè aqueixa Agència d'Accessibilitat tinga la seua seu en la Comunitat Valenciana. Això portaria fons i portaria voluntats per a continuar avançant", va subratllar.
Voluntat, coneixement i recursos
Durant la jornada ‘Cap a una societat digital i inclusiva’, es van exposar diferents casos reals d'empreses inclusives, iniciatives emprenedores, startups, professionals i persones inspiradores amb diferents tipus de discapacitat que han desenvolupat els seus projectes o trajectòries secundant-se en les oportunitats que obrin les noves tecnologies.
El testimoniatge d'empreses com a ONCE, La Fageda o Grupo Sifu, les plantilles del qual estan integrades majoritàriament per persones amb diferents tipus de discapacitat, va demostrar que la integració de la digitalització en les organitzacions pot fer-se no sols sense que supose la destrucció d'ocupació, sinó aprofitant les oportunitats de diversificació, creant nous llocs de treball i millorant la qualitat i el benestar laboral per a totes les persones que les integren.
Diego Soliveres, director de Comunicació de la marca de sabatilles sostenibles Timpers, va relatar la seua experiència d'emprenedoria inclusiva i accessible i com les tecnologies han sigut clau en el desenvolupament del seu model de negoci i la relació amb tots els seus grups d'interés. "La nostra emprenedoria és igual que qualsevol altre. El seu desenvolupament és qüestió d'actitud d'actitud, constància i continu aprenentatge i millora. Quan aconseguim la normalització de la discapacitat, haurem aconseguit la inclusió real", va subratllar.
En aquest missatge van coincidir les persones inspiradores i professionals que van participar en la sessió, com Mireia Cabañes, Diana de Arias, Pablo Cimadevila, Carlos Sánchez (Creatias Estudio), Jorge Tarazona (Portfolio Multimèdia), Paola Torres (Via Paola), José Ramón Cuesta (Aprender Sin Barreras), Davinia Pérez (Fundación Cibervoluntarios), Joan Tortosa, els tiktokers Celia&Jose i la fundadora de Integrazatas, Rosa Martínez, així com els experts en noves tecnologies Beatriz Pérez i Octavio Irving Hernández.
En les taules van participar, també, Virginia Carcedo, secretària general i directora de Transformació i Excel·lència, i Marian Palanquex, responsable de continguts de Accessibilitas de Fundación ONCE, que van exposar algunes de les línies de treball, projectes i recursos de l'organització per a donar suport a la transformació digital d'organitzacions, professionals i particulars.
"L'accessibilitat moltes vegades no es fa realitat no per falta de voluntat, sinó per falta de coneixement o d'eines. Per això, treballem per a facilitar formació i recursos, i els nostres projectes sempre tracten de respondre i avançar-se a les noves tendències", va subratllar Palanquex.
Salomé Cuesta, vicerectora d'Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV, va posar en valor el paper de les universitats en aquest àmbit. "L'avanç de la societat digital no pot deixar a ningú arrere. En la UPV, estem constantment treballant en nous enfocaments per a gestionar l'accés digital, per a continuar generant coneixement, innovant i traslladar aqueixes innovacions a la ciutadania".
Un esdeveniment accesible
La pròpia jornada ‘Cap a una societat digital i inclusiva’ és exemple d'integració d'eines i recursos per a facilitar l'accessibilitat universal, tant física com digital.
Totes les intervencions van comptar amb subtitulat i traducció simultània en llengua de signes, gràcies a la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord CV) i de la Federació d'Associacions per la Integració de les Persones Sordes Oralistas a la Comunitat Valenciana (Hélix CV). L'atenció a les persones assistents va ser a càrrec de professionals de Integrazafatas, agència inclusiva, que treballa amb persones amb Síndrome de Down i discapacitat intel·lectual.
Xarxa de Càtedres de l'Observatori de Bretxa Digital
Aquesta trobada s'ha emmarcat en les accions que desenvolupa la Càtedra de Bretxa Digital i Diversitat Funcional (DicaTIC) per a conscienciar i generar coneixement sobre la bretxa digital que afecta les persones amb discapacitat i promoure estratègies, plans i accions concretes per a avançar cap a l'objectiu d'accessibilitat digital universal.
DicaTIC forma part de la Xarxa de Càtedres de Bretxa Digital de l'Observatori de Bretxa Digital de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, que integra a les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana. Cadascuna d'elles treballa en aquest àmbit centrant-se en un col·lectiu diferent.