Julia Benavent, amb l’educació de les dones en l’Europa del segle XVI, al cicle “Dones i Literatura” que acull La Nau
L'educació de les dones en l'Europa del segle XVI, entre la reforma i la contrareforma és el títol de la conferència que impartirà la professora Júlia Benavent basada en les obres de Joan Lluis Vives i també en testimonis inèdits dels preceptors dels fills de Carles V i Felip II. La conferència s'inscriu en el cicle "Dona i Literatura" organitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la pròpia Universitat amb la finalitat de destacar l'aportació de les dones a la literatura, la història, l'educació i altres disciplines.
La professora Benavent analitzarà en aquesta ocasió els preceptes per les dones, però parlarà també de les dones que els ignoren, que escriuen obres contràries als preceptes. Júlia Benavent és titular de Filologia Italiana del Departament de Filologia Francesa i Italiana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Es va doctorar amb una tesi sobre les biografies antigues de Savonarola.
Els seus estudis estan dedicats al segle XV i al segle XVI: els Borja, els estudiants valencians a les universitats italianes, la correspondència política del Cardenal Granvela, el llenguatge xifrat, i darrerament dirigeix un projecte d'investigació sobre "Les dones en la Casa d'Austria. Corpus documental 1526-1566".
La seua investigació rau fonamentalment en l'edició filològica de textos. Va publicar el 2007 la Biblioteca Dispersa, un recull de textos dels segles XV i XVI, conservats arreu les biblioteques americanes i europees.
Dirigeix la col·lecció; "Documentos inéditos de Carlos V" i "Clásicos Aquae", dedicada a la divulgació de les obres dels clàssics sobre l'aigua. De moment ha aparegut el primer llibre: Dante: Quaestio de aqua et terra; en aquests moments està en premsa Galileo Galilei, Del flux i reflux de l'aigua del mar.
És membre de consells de redacció de les revistes italianes: Memorie Domenicane i Archivum mentis.
El cicle "Dones i Literatura" té lloc en l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau i consta d'onze conferències que s'imparteixen des de gener de 2017 fins gener de 2018. L'entrada és lliure i limitada a la capacitat de la sala.
En els mesos successius passaran per l'Aula Magna de La Nau dones com Isabel Morant (Universitat de València), Carmen Alfaro (Universitat de València), Ana Aguado (Universitat de València), Capitolina Díaz (Universitat de València), Emilia Serra (Universitat de València), Carmen Agulló (Universitat de València) i Verònica Cantó (AVL), que tancarà el cicle i posarà punt final als actes culturals dedicats a sor Isabel de Villena, Escriptora de l'Any, organitzats per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.