elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jovi Lozano-Seser reivindica la potencialitat del conte com a format comercial i massiu

Jovi Lozano-Seser reivindica la potencialitat del conte com a format comercial i massiu
  • En l’Encontre d’Escriptors de la Biblioteca Valenciana ha demanat més plataformes perquè autors demostren que la qualitat i quantitat de la literatura en valencià és un fenomen innegable

MÉS FOTOS
Jovi Lozano-Seser reivindica la potencialitat del conte com a format comercial i massiu - (foto 2)

L’escriptor Jovi Lozano-Seser és un gran defensor dels relats com a llenguatge popular i comercial i encara que admet que la novel·la és l’eina més popular per fer lectores i lectors, “s’ha de reivindicar, tal com ocorre en altres països, la potencialitat del conte com a format comercial i massiu”.

Precisament, l’autor va guanyar amb reculls de contes el Premi Ciutat de València en 2011 amb ‘Últimes existències’ i el Premi València de Narrativa de la Institució Alfons el Magnànim en 2019 amb ‘Pedres que han de ser remogudes’.

El seu gènere favorit és el relat, perquè “crec que és un àmbit on pots aspirar a la perfecció, cosa molt més difícil quan parlem de novel·la: gènere més extens i amb estructures més complexes”, ha indicat.

Als estudiants que han participat en l’Encontre d’Escriptors de la Biblioteca Valenciana els ha comentat que el teatre hauria d’estar més present dins de l’ensenyament secundari, tal com passa a Europa, i que els textos teatrals haurien de ser lectures de referència a més centres. “De teatre, se’n llig poc, i és una pena perquè és un gènere molt profitós per a generacions com l’actual, els mil·lennistes o els seus deixebles. De fet, per a la gent que necessita els diàlegs per a digerir millor les ficcions, el teatre és un format idoni”.

També considera que les lectures en valencià haurien de rebre més atenció dels mitjans de comunicació. “Autores i autors necessitem més plataformes per a difondre el nostre treball, la nostra obra, i demostrar, així, que la qualitat i quantitat de la literatura en valencià és un fenomen innegable”, ha assegurat.

Jovi Lozano-Seser va començar a publicar en 2010 amb l’obra ‘Sis contes i una novel·la incerta’, una antologia de relats, gènere que acapara la seua producció literària. També ha escrit obres de teatre com ‘F (el llibre de les cares)’, en la qual va participar en la direcció teatral.

La seua obra més recent, ‘Després de maig, abans de l’estiu’, que va ser Premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant en 2021, està ambientada en el seu poble, Ondara. “Dins de la literatura en valencià, el paisatge, el territori, són personatges absolutament orgànics que condicionen no només com parlem, sinó també com vivim”, ha explicat. 

Hi ha afegit que el que fet que la seua última novel·la transcorreguera al seu poble ha sigut un repte per a “literaturitzar indrets que no han estat mai narrats. Crec que és el missatge més valuós que ens deixà Enric Valor a l’hora de recordar com la literatura ens ha de reflectir com a poble i, en conseqüència, homenatjar”.

Pujar