Els joves talents que trauen el cap a l'art en València
Coneixem a Lluc Margrau, un jove valencià que exposa per primera vegada en Abierto València
València arranca una nova temporada artística. Les galeries es preparen per a reobrir després de l'estiu i presentar les noves obres -i als seus artistes- en la qual és una cita ineludible per a amants i professionals de l'art valencià: Abierto València.
Una quinzena de galeries formen part d'aquesta setena edició que té lloc del 19 al 22 de setembre i que es converteix en una finestra oberta a l'art contemporani en la qual conéixer les produccions d'artistes de tota índole, des dels més veterans fins als nous descobriments.
És el cas de Lluc Margrau, un artista multidisciplinari que, amb tan sols trenta anys, ha aconseguit cridar l'atenció de crítics i col·leccionistes als Estats Units, on ha passat per diverses residències artístiques i ha exhibit en diverses galeries estatunidenca. És la primera vegada que exposa en Abierto València amb les seues “Cartografies Humanes”, una entrada amb magnificència i per a la qual porta treballant molt temps, ens compta a elperiodic.com.
D'origen valencià, la seua trajectòria artística li ha portat per diferents camins que li han nodrit per a projectar qui és ara. Lluc va estudiar Belles arts a Conca però ha desenvolupat el seu treball principalment als Estats Units, on ha aconseguit reconeixements i bona projecció: desenvolupant obra en diverses residències artístiques com la Sculpture Space Nova York, o la Vermont Studio Center, també ha rebut beques de producció en The Art Students League de Nova York i la Beca Antón Astúries.
Una vida lligada a l'art i que va conéixer ja des de ben xicotet amb el seu oncle, ja que és escultor: “Ell em va inculcar valors artístics molt interessants. Sempre va tindre una relació poc convencional amb el món artístic i va preferir treballar des d'un poblet de l'interior de Castelló, com un ermità. Sempre em recordaré del Mecano del segle XX que es va portar de París i em va regalar”.
Potser aqueix joc de construcció va ser el que li va portar a experimentar amb les formes i el moviment, la seua gran passió: “Les meues obres són com el mapa de la meua vida, en elles bolque els meus espais i vivències”. I ho fa per a provocar aqueix pensament que et fa veure que cadascun dibuixa el seu propi mapa, amb els seus recorreguts i vivències.
“Cartografies Humanes”
Tot aqueix mapa que ha anat traçant al llarg de la seua trajectòria personal i professional és el que podrem veure en “Cartografies Humanes”: “Amb aquesta exposició tanque un cercle que vaig començar amb la primera beca als Estats Units i que em va fer preguntar-me com podria generar un projecte arran d'aqueixa vivència”.
I és aqueixa experiència vital la que ha volgut bolcar en les seues obres:“Li estic traient ara el fruit a tota la trajectòria”. Lluc va tornar a València de la mà d’Amalio Vanaclocha, director de la Galeria Vangar en la qual exposarà en Obert València: “L'em ha donat una gran oportunitat en apostar per la meua, ja vaig exposar fa uns mesos en la inauguració de l'espai però aquest és la meua gran estrena en solitari”.
En aquesta exposició podrem veure obres que ja han sigut exposades però també noves. “Al llarg de la mostra anirem reflexionant sobre la relació que anem teixint amb l'entorn geogràfic, social i cultural en el qual ens movem. Plantege la reconstrucció d'aquest entorn a partir dels diferents fragments que conformen la particular visió d'un territori, dels esdeveniments que es generen en ell mateix i de les persones que l'habiten”.
Amb aquesta confrontació entre espai i context, es llancen preguntes sobre la necessitat que tenim les persones de teixir correlacions espacials, la seua fi i què val la pena ressaltar en cadascuna d'elles. Des de diferents punts de vista i usant com a denominador comú la cartografia. Reconeixerem un context els qui l'hàgem vist però de forma diferent sobre la base d'aqueixa vivència individual.
La mostra estarà visible a partir del pròxim divendres 20 de setembre en la Galeria Vangar.