elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Joventut reforça els seus programes i amplia els cursos i activitats

Joventut reforça els seus programes i amplia els cursos i activitats
  • La regidora Maite Ibáñez fa balanç del desenvolupament del Pla de Joventut

MÉS FOTOS
Joventut reforça els seus programes i amplia els cursos i activitats - (foto 2)

La regidora de Joventut, Maite Ibáñez, presentarà demà davant la comissió política de seguiment del Pla de Joventut 2019-2023 el balanç del tercer any de la seua aplicació, corresponent a l'any 2021. Un pla que marca les línies estratègiques del consistori en polítiques de joventut, i en el qual "es dona resposta a les demandes de les persones joves de la ciutat". Ibáñez ha destacat que l'any 2021 "vam incrementar els cursos de formació i d'idiomes i vam reforçar l'atenció psicològica, els programes d'assessorament en matèria d'ocupació i els programes d'oci saludable".

En el context actual s'han establert sis eixos principals d'actuació: l'increment dels cursos de formació, el reforç dels programes d'assessorament en matèria d'ocupació, el suport psicològic, els programes d'oci saludable i el temps lliure, la inclusió social i accés a la cultura. Estos sis aspectes han centrat les accions del Pla durant el darrer any.

Un dels pilars del Pla és la formació com a eina perquè els joves aconseguisquen la plena autonomia, milloren les opcions de feina i puguen accedir al mercat laboral. Per això, "hem reforçat el nombre de cursos gratuïts de formació oferts durant tot l'any, perquè les persones joves disposen d'una àmplia oferta que s'ajuste als seus interessos i necessitats", ha apuntat Ibáñez. En este sentit, durant el 2021 es van oferir un total de 655 places per a cursos d'anglès i valencià, a més de les ofertes al programa Estiu Jove.

La regidora de Joventut ha recordat que l'any passat vam posar en marxa un nou servei de coaching laboral amb l'objectiu de millorar la cerca activa d'ocupació de les persones joves. Este nou recurs d'orientació laboral, que té lloc al Centre Municipal de Joventut d'Orriols i a l'edifici Espai Jove VLC, oferix una atenció directa, personalitzada i presencial. "Hem observat que és molt necessari facilitar l'orientació i apropar eines per a la presa de decisions, afrontar una entrevista o posar en valor les capacitats i habilitats, per això, el servei d'assessorament els dona suport en este sentit i està funcionant molt bé".

D'altra banda, del programa 'Eines', que forma en aspectes bàsics a través de cursos d'informàtica, ofimàtica, monitor de menjador, impressió en 3D o reparació de Smartphones i tablets, es van oferir un total de 344 places i se'n va augmentar el nombre de tallers.

També s'ha reforçat el SIAJ, un servei d'assessorament especialitzat en matèria d'ocupació, vivenda, afectivosexual i psicològic. En este sentit, una de les apostes de la regidoria des del començament de la pandèmia ha estat l'atenció psicològica. Per això es va crear el programa 'T'escoltem' de suport psicològic i emocional, que el 2021 va atendre 283 joves d'entre 12 i 30 anys, tractant consultes relacionades amb l'ansietat, el maneig de l'assertivitat i les relacions socials o qüestions d'àmbit acadèmic i laboral. "L'alta demanda d'este servei i la bona valoració de les persones usuàries mostra que ha estat molt positiu que el posàrem en marxa i que l’hàgem mantingut”, ha apuntat Ibañez.

Una altra de les actuacions ha consistit a impulsar un programa de lleure saludable, format per un ampli catàleg de rutes culturals, excursions per la natura, multiaventura, tallers artístics o activitats esportives, que va tenir lloc els caps de setmana de la primavera i la tardor. "A través d'este programa vam voler promoure la realització d'activitats d'oci alternatiu i activitats grupals realitzades a l'aire lliure", ha recordat Ibáñez, que posa en relleu que "la situació sanitària va fer que els adolescents passaren menys temps a l'aire lliure, que practicaren menys exercici o que hagueren reduït la vida social". Ha destacat el gran èxit d'afluència, indicant que es van oferir 350 places entre les activitats d'Aventura’t i Viu la Natura. "Durant quasi tot l'any oferim activitats relacionades amb l'ús positiu del temps lliure, per això estem consolidant una programació estable i continuada d'activitats i, molt prompte, obrirem el termini d'inscripció del nou programa per a esta primavera”.

"També hem incrementat el nombre de propostes d'activitats per a 'Estiu Jove' i el nombre de places, ja que si el 2019 oferim 1.534 i el 2020 un total de 487, l'any passat en vam oferir 1.700", ha destacat Ibáñez, doncs "volem que hi haja places suficients per a totes les sol·licituds i cobrir les demandes dels joves de tots els barris".

Un altre dels eixos on s'ha centrat el Pla de Joventut ha estat l'accés a la cultura. En este àmbit destaca el programa 'Cultura Jove' que apropa a la joventut les propostes culturals de la ciutat. El projecte Entrades està orientat a facilitar l'accés de la joventut a una programació cultural variada (concerts, cinema, teatre, etc.) amb sorteig d'entrades gratuïtes. Durant el 2021 s'han distribuït de manera gratuïta 337 places de 23 espectacles, que suposa un augment respecte al 2020, quan van ser 218 places de 16 espectacles.

L'altre objectiu del Pla en matèria cultural ha estat el de promoure i visibilitzar les propostes culturals d'artistes joves, per això s'ha mantingut el suport al 'Programa de Residències artístiques i culturals per a joves', amb un pressupost de 75.000 €, que ha permès que el nombre de joves premiats haja estat de 25. La presentació de les creacions artístiques es farà el 29 i 30 d'abril a l'Edifici Espai Jove VLC, carrer Campoamor. A més, la regidoria disposa d'una Xarxa de Sales d'Exposicions, a Espai Jove VLC, Centres Municipals de Joventut o el Mesón de Morella, que es posen a disposició de la gent jove perquè exposen les seues obres. D'altra banda, el cicle de concerts de Primavera i de Tardor ha donat l'oportunitat als grups i artistes joves de mostrar la seua música davant d'un públic jove.

També s'han desenvolupat diferents accions com els Tallers Apuntat dirigits a l'ocupació del temps lliure des d'una perspectiva educativa i formadora, que el 2021 s'han incrementat fins als 186, quan el 2020 van ser 92 i el 2019, 136.

Per Maite Ibáñez “el ritme d'implantació del Pla Joventut 2019-2023 es pot considerar com a molt positiu, tenint en compte que el context sanitari va dificultar la implementació de diferents accions i va obligar a reorientar les prioritats del pla”. La regidora ha afirmat que des de Joventut "seguim donant prioritat a les accions que ens ajuden a maximitzar l'efectivitat dels recursos i a ajustar-los a les necessitats actuals de la joventut".

Pujar