Dos jóvens valencians guanyen un concurs d'art i exposen la seua obra a Barcelona
S’anomenen Ana Císcar i Guillermo Ros. Són dos jóvens artistes valencians que a pesar de la seua curta trajectòria professional apunten ja a un futur prometedor en els cercles artístics i les galeries espanyoles. Un talent que els ha servit per a guanyar el concurs Art<35 BS 2016 de Barcelona, el certamen que recolza a jóvens creadors espanyols amb l'objectiu de posar-los en contacte amb el món professional de les galeries, les institucions, la crítica i el col·leccionisme.
Un pont entre el món acadèmic i el circuit de l'art contemporani ja que els guanyadors exposen les seues obres en la Galeria Trama i la Sala Parés de Barcelona. Ana i Guillermo tenen 23 i 28 anys respectivament i acaben de tornar de la ciutat de Gaudí després de viure l'experiència d'exposar junt amb altres huit jóvens artistes i fotògrafs.
Actualment estan estudiant el Màster en Producció Artística de la Universitat Politècnica de València i tenen moltes ganes d'obrir-se al món professional. El periodic.com ha xarrat amb ells per a conéixer de prop com està el panorama artístic valencià, del que ells són un clar reflex.
Periodista: Enhorabona per l'exposició Com heu viscut l'experiència?
Guillermo: L'experiència ha sigut molt bona encara que el realment interessant ha sigut tot el procés fins a arribar a eixe punt. Des de presentar-se al concurs, ser seleccionats i enfrontar-nos a un jurat que en este cas tenia molt prestigi.
P: Per què heu triat esta professió?
Ana: Jo era una 'nana' quan ho vaig decidir i des d’aleshores han canviat molt les motivacions i els gustos personals. Vaig entrar amb vista a fer coses audiovisuals perquè m'agradava molt el cine encara que he acabat fent pintura.
G: Jo sempre he sigut un 'friki' dels còmics, de la personalització de cotxes i motos. Supose que són coses que et vinculen amb la trajectòria professional que tries.
P: És evident que amb la crisi l'art s'ha vist molt danyada. Com està el panorama?
G: El panorama per a la gent que vol viure de l'art és el mateix abans de la crisi que ara. Al final, més que viure és sobreviure...
A: Sí que es nota quan et presentes a concursos perquè en les convocatòries ja no solen donar-te cap tipus d'honorari i al cap i a la fi són les galeries els que es lucren de l'exposició que fan.
P: Vos plantegeu buscar alternatives professionals?
A: Enguany, ja que acabaré el màster, sí que vaig a centrar-me a produir. Però entenc que és quasi impossible dedicar-te al 100% i més durant els primers anys.
G: Cal tindre en compte la inversió que es necessita per a produir, des del material, l'espai...
P: Guillermo tu actualment estàs treballant en una galeria valenciana...
G: Sí, en Àrea 72. M'estan menejant molt i han confiat en el meu treball. Al final això és el que conta, és necessari apostar per artistes jóvens. Arriba un moment que està tot tan malament que donem més del 100% i quan aconseguixes que algú et done un mínim de confiança et volques en ell. Ara mateix tenim projectes fora d'Espanya, a Colòmbia i Londres.
P: Creieu que l'art és una professió per a jóvens?
A: A mi em fa la sensació que obliguen que siga jove i de fet en les convocatòries es veu que es posen límits d'edat per a potenciar. Tampoc depén de tu l'estar en una bona galeria, moltes vegades és qüestió de sort, d'estar en el lloc oportú i en el moment adequat.
G: L'important és que vagen comptant amb tu per a projectes i que la teua obra siga visible. Al cap i a la fi el que volem és poder viure del que ens agrada.
L'exposició en què es poden veure les obres d'estos artistes es pot visitar de l'1 al 23 de setembre en les dos galeries del carrer Petritxol de Barcelona.