José Ignacio Valenzuela designat expert de la UNESCO per a Canvi Global
El nomenament s'ha produït directament per part del Subsecretariat de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura. Han sigut criteris per a la designació de José Ignacio Valenzuela la qualitat científica i el grau de cooperació internacional i multidisciplinari.
Els objectius principals del PICG són augmentar el coneixement sobre els processos geològics que afecten el medi ambient global; desenvolupar mètodes més eficaços per a trobar i explotar de manera sostenible els recursos naturals, l'energia i les aigües subterrànies; així com augmentar la comprensió dels processos geològics. També, millorar les normes, els mètodes i les tècniques per a portar avant la investigació en Ciències de la Terra, inclosa la transferència de coneixement bàsic i aplicat entre països desenvolupats i emergents.
José Ignacio Valenzuela Ríos és membre titular (amb veu i vot) de la Subcomissió Internacional de l'Estratigrafia del Devònic (des del 2004) i president de Comitè Nacional Espanyol dels Projectes del PIGC (des del 2014). Ha sigut professor i investigador visitant en universitats i centres d'investigació americans i europeus, i ha obtingut diverses beques de gran prestigi, com la Humboldt, la Fulbright i la Salvador de Madariaga.
El professor de la Facultat de Ciències Biològiques, a més, dirigeix el Grup d'Investigació en Paleontologia i Paleogeografia d'invertebrats, vertebrats i plantes del Paleozoic. El seu interès científic abasta la història i vida de la Terra en el Devònic, i presta especial atenció a l'enteniment de les causes últimes i relacions entre els patrons evolutius de la biota, els canvis físics i químics en la superfície terrestre i la influència de les pertorbacions ocasionada per la dinàmica terrestre.
Mèrit científic
El PICG és una iniciativa conjunta de la UNESCO i la IUGS (International Union of Geological Sciences), que promou les investigacions internacionals i interdisciplinàries sobre Ciències de la Terra al servei de la societat. El Consell Científic està format per entre vuit i deu experts internacionals i assisteix el Consell Internacional en les tasques científiques de desenvolupament dels objectius, amb especial èmfasi en el mèrit científic i l'interès socioeconòmic. Des de la seua creació el 1972, el PICG ha prestat el seu suport a quasi 400 projectes i 150 països.