Les II jornades comarcals sobre mobilitat elèctrica i eficiència energètica de la Diputació conclouen a València
La mobilitat elèctrica, l’eficiència i l’autoconsum energètics han sigut els protagonistes del cicle de jornades comarcals mediambientals que ha desenvolupat la Diputació de València, junt amb FEMEVAL i ASELEC, i que ha conclòs amb una última sessió celebrada al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) de València. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, acompanyats per representants de FEMEVAL i ASELEC, han sigut els encarregats d’iniciar i concloure la jornada.
En la seua intervenció, la vicepresidenta Amigó ha destacat “la decidida aposta de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació per posar en marxa accions concretes, viables i eficients per aconseguir resultats efectius en la lluita contra el canvi climàtic des de l’àmbit local, seguint la màxima de pensar en global i actuar en local”.
Amigó ha posat de relleu també que “el major èxit de la institució en aquest àmbit ha sigut la concessió de subvencions per a la compra de vehicles elèctrics i instal·lació de punts de recàrrega destinades als ajuntaments de la província”. En aquest sentit, ha incidit que “la mobilitat elèctrica, l’autoconsum i l’eficiència energètica són polítiques efectives per a reduir les emissions de CO2 als municipis”.
El diputat Josep Bort ha incidit per la seua banda al començament de la jornada en “posar de manifest que el canvi climàtic és una realitat del present”. El diputat ha subratllat que “aquestes jornades serveixen, a més, per mostrar tot el treball que ja s’està fent des de la Diputació amb els municipis per mitigar el canvi climàtic i per a adaptar-nos a ell”.
En aquesta línia, “la Diputació difon i promou l’adhesió dels municipis valencians al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia de la Unió Europea, que en aquests anys han passat de 15 a 222 municipis adherits, i hui hem lliurat, a més, els Plans d’Acció pel Clima i l’Energia sostenible als primers municipis”, ha afegit Bort.
El programa de l’encontre, que s’ha celebrat entre les 11 i les 14 hores, ha inclòs tres conferències sobre mobilitat elèctrica, gestió energètica i autoconsum dirigides a representants municipals, personal tècnic dels consistori i membres d’associacions i col·lectius civils. També s’ha instal·lat una carpa informativa a l’entrada de l’espai junt amb alguns vehicles elèctrics de la Diputació.
Aquesta sèrie de jornades forma part de les accions divulgatives i promocionals que, com a coordinador territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia de la Comissió Europea, desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació. En aquesta segona edició, les sessions s’han celebrat als municipis de l’Eliana, Albalat dels Sorells, Utiel, Carcaixent, Vallada, Potries i València.
La Diputació subvenciona la compra de vehicles elèctrics
La institució provincial aposta per la mobilitat elèctrica i ofereix als municipis valencians un segon pla d’ajudes a la compra de vehicles elèctrics i instal·lació de punts de recàrrega dotat amb un pressupost d’1 milió d’euros. Aquestes inversions de 2019 es sumen al primer programa de subvencions que es va desenvolupar en 2018 amb uns fons de 750.000 euros, 1.750.000 euros totals entre els dos exercicis.
L’àrea de Medi Ambient de la Diputació, a més, farà un altre pas en l’impuls de les polítiques de sostenibilitat i trànsit cap a un model econòmic baix en carboni, i llançarà enguany una línia de subvencions dotada amb 150.000 euros per a la realització de certificacions energètiques als edificis municipals.