Joan Ribó rep el testimoni de la Capitalitat Mundial del Disseny davant l'assemblea de la WDO a l'Índia
L'alcalde ha defensat la candidatura de València en l'Assemblea Mundial del Disseny, celebrada a la ciutat índia de Hyderabad
Joan Ribó ha recollit este dissabte el testimoni de la Capitalitat Mundial del Disseny per a València, que es desenvoluparà al llarg de 2022. L'alcalde ha rebut el suport de la World Design Organization (WDO) i davant l'assemblea general d'esta entitat, que té lloc a la ciutat índia d’Hyderabad, i en nom de la candidatura valenciana, ha aprofitat per a agrair este nomenament i presentar València al món: les seues característiques, empreses, les seues persones i els seus objectius culturals, socials i de sostenibilitat. En el seu discurs, l'alcalde ha explicat, així mateix, els mèrits que han portat València a aconseguir esta designació, la importància del disseny a tots els nivells i els objectius de la ciutat en el marc de la Capitalitat Mundial del Disseny de 2022.
La delegació valenciana inclou, a més de l'alcalde, la presidenta de l'Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, i els directors estratègics del projecte, Xavi Calvo i Pau Rausell, a més de representants d'empreses valencianes que són socis de la WDO, com Point i Andreu World, a més de Carlos Ferrando de Closca, que ha oferit una ponència en el marc de l'assemblea.
Tal com ha destacat Joan Ribó davant la World Design Organization, per a València ser capital mundial del disseny el 2022 "és tot un repte i una gran oportunitat. Ja que amb este reconeixement, s'impulsa la indústria creativa valenciana i espanyola, s'avança en competitivitat, es projecta tota la nostra economia i els nostres productes al món sencer. A més es visibilitzen noves fórmules per a millorar la vida de les persones, també a través del disseny".
Després de presentar la ciutat i les seues bondats, i parlar dels sectors que exercixen com a motor econòmic: el turístic, el tèxtil, el del moble, el ceràmic, i el de l'automòbil, entre altres; ha destacat “la potència” del sector agroalimentari, i ha recordat que València també va ser nomenada per la FAO, el 2017, Capital de l'Alimentació Sostenible i la ciutat disposa d’un centre permanent de FAO destinat a promoure l'alimentació sostenible a les ciutats del món
Joan Ribó també ha parlat del caràcter "multicultural i obert de la ciutat", i de les polítiques de l'actual govern municipal, “que tenen tres eixos fonamentals: la sostenibilitat ambiental, la igualtat social i el creixement econòmic”. De fet, ha ressaltat: "La nostra ciutat té un compromís ferm amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides abans de 2030".
En la seua al·locució, també ha evocat la història de la ciutat, i de la seua empremta: "Tenim edificis que van des de l'època romana quan es va fundar València, passant pel període àrab, pel gòtic civil més important del món i edificis moderns espectaculars en els quals es graven pel·lícules de Bollywood tots els anys". I finalment, pel que respecta al municipi, "que és un referent mundial de Smart City", ha destacat “la seua qualitat de vida per a residents i turistes”.
A continuació, Joan Ribó s'ha centrat en el programa "transversal" de la candidatura València Capital Mundial del Disseny per a 2022, que inclou un pla complet d'esdeveniments que inclourà totes les disciplines del disseny, des del disseny industrial al disseny d'espais passant per l'arquitectura i el disseny de servicis. "L'objectiu és coordinar la programació amb l'agenda cultural de la ciutat per a impregnar-la de disseny i acostar-la al màxim a la ciutadania".
Així, de gener a desembre, cada mes estarà protagonitzat per un tema global a partir de quatre tipus d'esdeveniments: exposicions, congressos, tallers i xarrades. El focus se centrarà en continguts com el disseny davant del canvi climàtic, el disseny mediterrani, el compromís del disseny en la igualtat de gènere, la història del disseny, el relat a partir del disseny, el desenvolupament industrial i el disseny i la naturalesa, entre altres.
El jurat de la WDO va anunciar el nomenament de València com a Capital Mundial del Disseny 2022 el passat 9 de setembre, per videoconferència, als impulsors d'este projecte. En aquella conversa, el secretari general de la WDO, Bertrand Derome, va elogiar "la precisió, el rigor i la professionalitat" de la candidatura de València durant tot el procés, així com "la cohesió i fortalesa" del sector.
Un factor que es va sumar a la "maduresa del disseny valencià" que el mateix jurat ja va reconéixer el mes de juliol, després d'una visita de dos dies a València en la qual el comité de la WDO va mantindre reunions de treball amb els impulsors de la candidatura i trobades institucionals al més alt nivell. Dos dies en què van poder conèixer l'ecosistema del disseny valencià, l'empresa i l'emprenedoria.
La candidatura de València, articulada al voltant del lema "El disseny mediterrani de València. Disseny per al canvi, disseny per als sentits", reivindica una manera de mirar amb implicacions geogràfiques, però també estètiques, ètiques, filosòfiques i polítiques.
IMPACTE EMPRESARIAL DE FINS A 29 MILIONS D'EUROS
A partir de les activitats que s’hi realitzaran i dels visitants, l'alcalde ha oferit una estimació de l'impacte econòmic que la designació podria tindre a la ciutat: “Un criteri conservador establiria una presència aproximada de 10.000 professionals, que podrien generar un impacte empresarial a la ciutat d'uns 8,5 milions d'euros, la qual cosa suposaria multiplicar per 1,5 el pressupost organitzatiu. No obstant això, una anàlisi més avançada ens situaria davant la visita de 50.000 professionals, que podria generar un impacte empresarial a la ciutat de fins a 29 milions d'euros; és a dir, un efecte multiplicador de 3,3 sobre el pressupost organitzatiu”.
L'alcalde ha manifestat la seua satisfacció per este aconseguiment conjunt de la societat valenciana, i ha assegurat que este «èxit de València ha estat possible gràcies a la creativitat que desprén el disseny a la nostra ciutat i en tota la Comunitat Valenciana».
La candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022 és un projecte de l'Associació València Capital del Disseny i compta amb l'impuls de l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana, Fira València i La Marina de València.