Joan Ribó fa una crida a consolidar la col·laboració metropolitana amb eines i pressupostos ben definits
L'alcalde de València ha participat en la taula redona d'alcaldes i alcaldesses “Els reptes compartits de l'Àrea Metropolitana de València”, en el marc de les activitats del Fòrum Urbano València 2030
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha subratllat la necessitat d'aconseguir aliances entre els municipis de l'àrea metropolitana, de cara als reptes de sostenibilitat, desenvolupament i participació que hauran d'afrontar les ciutats en els pròxims anys. Ribó ha defensat la necessitat d'una gestió integral metropolitana dels principals eixos de l'acció de govern, durant la seua intervenció en la taula redona d'alcaldes i alcaldesses “Visió metropolitana: els reptes compartits de l'Àrea Metropolitana de València. Diàleg”, en el marc de les activitats del Fòrum Urbano València 2030.
El Fòrum ha reunit, al voltant de la idea comuna del desenvolupament metropolità, als alcaldes de València, Joan Ribó; Quart de Poblet, Carmen Martínez; Catarroja, Jesús Monzó; Meliana, Josep Riera Vicent; i Riba-roja de Túria, Robert Raga, una trobada que ha començat amb una reflexió sobre les dificultats i les oportunitats metropolitanes. Tal com ha argumentat Joan Ribó, “el diàleg actual està pensat en la concreció, en assumptes com el del transport, per exemple el bus entre municipis de l'Horta Nord i l'Horta Sud”. Ribó ha lamentat la dissolució del Consell Metropolità de l'Horta que, ha assegurat, “ens ha perjudicat greument”, i ha citat com a exemple d'això, la possibilitat d'un servici de bicicletes compartides entre diferents termes municipals.
En semblants termes, l'alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, ha subratllat la falta de fòrums de reflexió comunes i un espai transversal que permeta posar sobre la taula els problemes que afecten a totes les entitats locals properes. Per la seua banda, l'alcalde de Meliana, Josep Riera Vicent, ha reconegut la “falta d'una realitat mancomunada a l'Horta Nord”, però ha assegurat que actualment sí que s'està en disposició de generar un espai de comunicació i ordenació per a un debat estructurat.
Transport, infraestructures verdes i dignificació de l'horta
El debat ha permés reflexionar sobre les principals necessitats que han plantejar-se de manera compartida, i l'alcalde Ribó ha plantejat la prioritat d'afrontar el transport com el repte principal. “Hem de superar la dependència del cotxe”, ha instat l'alcalde de València, que ha recordat que “cada dia hi ha 900.00 desplaçaments a València de fora de la ciutat”. Ribó ha assegurat que “l'Entitat Metropolitana és fonamental, però també és vital una inversió en les infraestructures ferroviàries de Rodalies”. “En segon lloc –ha explicat Ribó- cal desenvolupar el Pla d'Acció Territorial de l'Horta, que no sols no siga un lloc on construir, sinó un espai en el qual viure dignament. I el tercer assumpte, les infraestructures verdes”, ha subratllat. En este sentit, Ribó ha recordat que “el canvi climàtic obliga a fer plantejaments conjunts”.
Cedir competències i unir forces
En este context, Ribó ha subratllat que és el moment de començar a impulsar aliances també en altres àmbits, com per exemple en el camp de la seguretat. Tant l'alcalde de València com la resta de representants municipals han reconegut la resistència que apareix a vegades a compartir i cedir competències; “però és imprescindible fer-ho”, ha afirmat Joan Ribó. De fet, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat com, en els últims anys s'han anat teixit aliances de planificació territorial, “que encara que no hagen sigut de caràcter estrictament metropolità, sí han permés avançar passos”. I l'alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, ha assenyalat que l'objectiu és tindre “ciutats amables, la qual cosa és un repte que compartim”, pel que ha instat a “unir-nos per a generar finançament amb els quals reforçar reptes com a l'Albufera o el Túria, entre d’altres”.
L'alcalde de València ha donat suport a estes afirmacions amb la reclamació que eixa unió vaja acompanyada “”d'un pressupost definit, que permeta dur a terme les iniciatives amb eficàcia, en bé de la ciutadania i del desenvolupament sostenible de les nostres ciutats”.
La trobada intermunicipal ha estat precedit per una conferència del catedràtic de Geografia Humana Joan Romero sobre les pautes del desenvolupament i relació entre els municipis que integren les àrees metropolitanes. Romero ha instat els representants de les entitats que integren l'àrea metropolitana de València a “concretar una visió estratègica compartida amb el conjunt d'àrea, amb la visió posada en l'horitzó 2030”. “Descartat l'impuls d'una legislació regional –ha afirmat Romero- cal impulsar la idea de treballar junts i acordar formes flexibles de governança”.