Joan Calabuig: “La descarbonització de Valenciaport ja és un procés imparable i urgent”
El president de APV advoca per fomentar la investigació amb recursos de les Autoritats Portuàries i col·laborar amb altres ports més xicotets per a lluitar junts contra el canvi climàtic
“La descarbonització dels ports és ja un procés imparable i urgent; i així ho estem demostrant en Valenciaport i en els principals ports del món. Amb inversions, amb projectes i amb fets”; així ha resumit Joan Calabuig, el compromís de l'Autoritat Portuària de València (APV) amb els objectius en matèria de descarbonització i lluita contra el canvi climàtic que han establit els grups de treball del World Ports Climate Action Program (WPCAP), associació de la qual formen part 12 dels principals ports del món, en la cimera que han celebrat a Rotterdam.
De la mateixa forma s'han expressat els presidents i directius en matèria mediambiental dels ports de referència global que formen part del grup WPCAP. “Millor actuar ràpid que tard”, “fa una dècada parlàvem de canvi climàtic com un tema més de l'agenda; des de fa uns anys és un dels primers objectius dels ports: descarbonizar i ajudar a altres ports i a les empreses que treballen amb nosaltres a seguir els nostres passos”, “hem de ser un exemple tractor a seguir”. En eixos termes s'han expressat referents del sistema portuari global com el president del Port de Rotterdam i amfitrió del encontre, Allard Castelein; el del port d'Hamburg, Jens Meier; Santiago Milà, deputy general manager del Port de Barcelona o Eric Caris, director comercial del Port de Los Angeles.
El president de Valenciaport ha defensat davant els seus homòlegs d'Anvers/Bruges, Hamburg, Le Havre, Long Beach/Los Angeles, Rotterdam i Vancouver la necessitat de “actuar des de ja” amb accions concretes en la descarbonització del transport marítim, fer costat a la resta de recintes portuaris de menor dimensió en la lluita i sumar a les empreses de la seua hinterland en este procés.
Calabuig ha participat en el panell sobre Líders nacionals i regionals al costat del CEO del Port de Rotterdam, Allard Castelein; el CEO del Port d'Anvers/Bruges, Jacques Vandermeiren; el coordinador d'Indústria Marítima i Turisme del ministeri d'Assumptes Econòmics i Acció Climàtica del govern alemany, Dieter Janecek; i el director de WPCAP i de l'Autoritat Portuària del Port de Vancouver, Ronan Chester.
El president del recinte valencià ha expressat “el nostre total suport i compromís amb el WPCAP i els seus objectius” i ha explicat que els ports comercials integrats en este programa “tenim un gran impacte en les nostres respectives àrees d'influència i en la descarbonització del sector, però també hem d'ajudar a altres ports i a les empreses del nostre hinterland en estos processos”.
En esta línia, Joan Calabuig ha assenyalat que “l’APV està recolzant tècnicament a diversos ports llatinoamericans en les seues estratègies de sostenibilitat. Som un actor important per a la competitivitat dels nostres països, però també per a altres actors als quals hem de prestar el nostre know-how i els mecanismes necessaris perquè puguen realitzar els seus processos de canvi”.
“Per a nosaltres, -ha assenyalat Calabuig- la normativa i el full de ruta la defineix la Unió Europea. Tots estem compromesos amb la descarbonització, però les noves normes no han d'introduir desequilibris artificials en l'escenari competitiu”. En este sentit, el president de l’APV ha compartit amb els seus homòlegs europeus la seua preocupació pel paquet legislatiu ‘Fit for 55’ sobre neutralitat climàtica de la Unió Europea que poden desviar trànsits cap a altres zones perifèriques fora de l'espai europeu. “Els ports espanyols hem col·laborat per advertir d'esta possibilitat, alertant també que un possible desviament d'escales o redefinició dels serveis marítims per part de les navilieres no seria eficaç per aconseguir l'objectiu de reducció d'emissions”.
Per això, ha apel·lat a una regulació normativa comuna per a l'activitat del trànsit de mercaderies marítim. Així, Calabuig ha subratllat que “els nostres ports formen part d'un sector global internacional, la qual cosa fa absolutament necessari establir la major uniformitat possible en les regles de la nostra activitat. El WPCAP ha de col·laborar amb l'OMI per a aconseguir esta normalització que creiem necessària”.
Durant la seua intervenció, el responsable de l’APV ha posat en valor el compromís d'un gran nombre de països per convertir-se en productors a gran escala de nous combustibles alternatius. No obstant això, ha advertit que “hem de ser conscients de la realitat i al ritme de producció actual, en 2030 estarem molt lluny dels nostres objectius”.
El president de Valenciaport ha proposat treballar en tres àrees per a avançar en estos compromisos i acurtar temps. “En primer lloc hem de seguir fomentat la investigació i la innovació des dels clúster portuaris. En segon lloc, els ports del WPCAP han de recolçar altres recintes portuaris de dimensions més ajustades o països en desenvolupament. I, en tercer lloc, hem de tirar del sector privat. Hem d'ajudar a les petites i mitjanes empreses amb recursos més limitats en la implementació d'estratègies de descarbonització. No hem d'oblidar el fet que, sense els seus propis projectes d'emissions zero, no podrem aconseguir els nostres”.