elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Jardí Botànic de la Universitat de València participa a la IV edició de la Biomarató de la Flora Espanyola

El Jardí Botànic de la Universitat de València participa a la IV edició de la Biomarató de la Flora Espanyola
  • Es tracta d’una activitat de ciència ciutadana per a enregistrar espècies mentre s’aprén sobre la nostra biodiversitat vegetal

  • Els propers 18 i 19 de maig hi ha previstes eixides a Tuéjar i a Casas Bajas (València)

  • Cada any particen quasi un miler de persones

 

Aquest cap de setmana, i coincidint amb el dia de la Fascinació per les plantes, el 18 de maig, i el de la Biodiversitat, el 21 de maig, el Jardí Botànic de la Universitat de València participa en la IV edició de la Biomarató de la Flora Espanyola, una activitat nacional impulsada per la SEBOT (la Sociedad Botánica Española) que compta amb el recolzament d’un centenar d’institucions i que enguany té el finançament de FECYT (la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología). Així, del 16 al 19 de maig hi haurà activitats per tota Espanya i concretament des del Jardí Botànic s’han preparat activitats a Tuéjar i a Casas Bajas, aprofitant el projecte que lidera a la Reserva de la Biosfera de l’Alt Túria per a la catalogació de la flora. 

Aquest esdeveniment de ciència ciutadana porta anys aglutinant institucions i col·lectius amb l’objectiu comú de reivindicar la importància de les plantes a la nostra societat i superar l’oblit que pateixen. En 2024, un any més, es tracta d’enregistrar el nombre més gran possible de dades de biodiversitat vegetal en forma d’observacions a través de la “captura” de les espècies vegetals amb una càmera per a després pujar-les a la plataforma “iNaturalist”. Eixides de camp càmera en mà que suposen una experiència de contacte total amb la natura i també d’aprenentatge.

Com expliquen des de l’organització, “el Biomarató és una oportunitat per a promoure la reconnexió amb la natura i fomentar el coneixement, la conservació i la restauració de la biodiversitat vegetal”, al mateix temps que “suposa un apropament entre botànics, naturalistes aficionats i ciutadans en general”.

Al primer Biomarató participaren més de mil persones, només comptant en l’enregistrament de dades, però això sense tindre em compte totes les que a més participaren dels tallers i activitats. Així, en tres dies s’aplegaren a enregistrar vint-i-cinc mil observacions de més de dos mil espècies, aproximadament un 25% de les espècies vegetals documentades a Espanya. Les xifres de participació s’han anat mantenint, i en 2022 participaren 894 persones que enregistraren més de setze-mil observacions. Així, altre dels objectius és tractar de que l’interés per aquest tipus d’activitat continue en aquests nivells.

I a València?

Les activitats programades pel Jardí Botànic, en col·laboració amb la Reserva de la Biosfera Alto Túria, inclouen dues rutes interpretatives per a descobrir paratges singulars d'aquest entorn protegit. La primera d’aquestes eixides està prevista a Túejar el 18 de maig, serà una ruta de mig dia, senzilla i assequible, sense a penes desnivell. Des de Tuéjar ens acostarem a la Font del Saz per a recórrer aigües amunt la ribera del riu Tuéjar i arribar a les pintures rupestres dels Corrales de Silla, passant abans per la microreserva del Azud. Durant el recorregut podrem observar la vegetació de ribera i les seues diferents etapes degradatives, així com els matolls i formacions boscoses confrontants. La segona eixida serà el 19 de maig a Casa Bajas, també serà de mig dia i sense quasi desnivell. Des de Casas Bajas recorrerem la senda del riu Túria, direcció Santa Cruz de Moya. Durant el trajecte observarem la rica horta d’aquesta xicoteta població, la vegetació de ribera, penyes calcàries amb la seua típica vegetació rupícola així com retalls de boscos de carrasques i pins.

Com participar

Les persones interessades en participar a la Biomarató no necessiten inscripció prèvia, només s’han de descarregar l’app d’iNaturalist al seu telèfon mòbil i apuntar-se tant al projecte general de la Biomarató com a projecte concret de la Comunitat Valenciana. Per últim, cal escollir el lloc des d’on es vol participar i anar al punt de trobada el dia indicat.

Amb tot, cal recordar que l’objectiu de la Biomarató no és enregistrar la major quantitat d’observacions, sinó generar enregistraments de qualitat. Aquests contenen informació que la comunitat científica podrà utilitzar en investigacions de la biodiversitat. Per tant, és important tindre em compte les bones pràctiques, com tindre cura de no pujar fotografies poc clares o de paisatge, no fotografiar moltes vegades la mateixa espècie, o no pujar fotografies de dies que no són els de les eixides.

A tot açò se’n diu enregistraments bruts i proporcionen dades de mala qualitat o directament falses, cosa que no dona bona fama a la ciència ciutadana. Seguir les instruccions de l’organització de cada eixida i entendre la finalitat de la Biomarató  suposarà fer créixer aquesta activitat tan necessària.

Pujar