elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors valencians estudien com es formen les partícules virals del coronavirus

Investigadors valencians estudien com es formen les partícules virals del coronavirus
  • Un primer pas per a aconseguir la seua inhibició

La Universitat de València (UV), l’Institut de Biomedicina de València (IBV) del CSIC i l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) investiguen el mecanisme molecular pel qual el virus SARS-CoV-2 assembla els virions (partícules completes morfològicament però no contagioses ja que no contenen l’RNA viral) en les cèl·lules infectades en la COVID-19. El treball analitza les proteïnes de membrana (aquelles que en separar-se provocarien la destrucció de la coberta de la cèl·lula) i ha sigut finançat en la convocatòria FONDO-COVID19 de l’ISCIII, dirigida a sufragar projectes d’investigació sobre el virus i la malaltia que aquest provoca.

“Entendre com interaccionen entre elles les proteïnes de la coberta del virus pot conduir-nos a identificar noves dianes per al desenvolupament d’antivirals que impedisquen o dificulten la formació de virions i reduir així la multiplicació del virus”, ha destacat Ismael Mingarro, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular i coordinador del Grup de Proteïnes de Membrana de la Universitat de València (UV).

La investigació està sent desenvolupada pel grup de la UV; per l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), dirigit per Marçal Vilar, qui al seu torn coordina el projecte; així com per la Unitat de Microscòpia Electrònica i Confocal de l’Institut de Salut Carles III, liderada per Daniel Luque. Per part de l’IBV també col·laboren els grups d’investigació d’Helena Mira i Jerónimo Bravo.

El projecte ‘Anàlisi estructural de les proteïnes de membrana del SARS-CoV-2 per al disseny de nous inhibidors de l’assemblatge viral’ analitza els mecanismes que provoquen la replicació i disseminació del virus a través del seu assemblatge a l’interior de les cèl·lules infectades, una de les etapes del cicle de vida d’un virus en el qual s’empaqueta el seu genoma juntament amb proteïnes virals en un embolcall lipídic.

L’equip d’investigació se centra a conèixer especialment el trànsit entre el reticle endoplàsmic i el Golgi (on es produeix la formació dels virions), el comportament dels quals depèn d’interaccions proteïna-proteïna entre les proteïnes estructurals (M, S i E) del virus. La falta d’informació sobre aquest complex mecanisme ha impossibilitat fins a hui entendre com s’assemblen els virus SARS-CoV-2.

“Amb aquest projecte pretenem aportar informació estructural d’aquestes interaccions a la comunitat científica i farmacèutica com a primer pas per a aconseguir-ne la inhibició”, ha destacat Marçal Vilar en el projecte presentat per l’IBV-CSIC i en el qual també apunta: “Identificarem nous motius d’interacció proteïna-proteïna i determinarem el seu paper en l’assemblatge viral mitjançant la generació de les VLP (virus-like-particles)”, un procés amb partícules similars als virus que imiten l’organització dels virus reals, però no en tenen el genoma.

La proposta presentada per l’IBV, la UV i l’ISCIII respon als àmbits b i c de la convocatòria FONDO-COVID19, que pretén la caracterització clínica, biològica i molecular de la malaltia COVID-19, així com el desenvolupament de teràpies innovadores, noves molècules antivirals, antisèptics i desinfectants enfront del SARS-CoV-2, o estudis de resistència antiviral.

Pujar