elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos investigadors de l’Institut de Física Corpuscular entre els guardonats amb el Premi Buchalter de Cosmologia

Dos investigadors de l’Institut de Física Corpuscular entre els guardonats amb el Premi Buchalter de Cosmologia

    Daniel G. Figueroa, investigador Ramon i Cajal; i Nicolás Loayza, estudiant de doctorat, els dos de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), han obtingut el tercer lloc al Premi Buchalter de Cosmologia 2022, que recompensa noves idees o descobriments amb potencial en la comprensió de l’origen, estructura i evolució de l’univers.

    Figueroa i Loayza han rebut el tercer premi, dotat amb 2.500 dòlars, pel treball “‘Stairway to Heaven’ – Spectroscopy of Particles Couplings with Gravitational Waves”, i publicat a Physical Review D. Aquesta investigació, en què també han participat Adrien Florio (Brookhaven National Laboratory) i Mauro Pieroni (Imperial College de Londres), ha estat reconeguda pel jurat com “un treball apassionant que demostra que l’espectre d’ones gravitacionals relictes pot portar empremtes característiques de noves partícules codificades en una seqüència de pics a l’espectre de potència, que si es detecten, podrien utilitzar-se per determinar quines partícules i forces són rellevants a escales d’energia molt més grans que les sondejades als col·lisionadors de partícules”.

    Daniel G. Figueroa és doctor en Ciències Físiques per l’Institut de Física Teòrica (IFT) de Madrid, ha treballat com a investigador postdoctoral a Finlàndia i a Suïssa. Recentment, ha aconseguit la plaça de Científic Titular al CSIC. Daniel Figueroa és especialista en física de partícules i cosmologia de l’univers primigeni, i és membre de la col·laboració internacional LISA, per detectar ones gravitacionals a l’espai. També és integrant de la col·laboració internacional ET (Einstein Telescope), per a la detecció d’ones gravitacionals a terra amb la tercera generació de detectors interferomètrics terrestres.

    Nicolás Loayza va estudiar Física a la Universitat San Francisco de Quito (Equador). Ha participat al programa de diploma de l’ICTP a la secció d’altes energies, cosmologia i astrofísica treballant sota la tutela de Paolo Creminelli en un projecte sobre forats negres. El 2020 va iniciar el doctorat en física teòrica a la Universitat de València-IFIC sota la supervisió de Daniel Figueroa. El seu treball de doctorat està enfocat a l’estudi teòric i numèric dels senyals produïts durant l’univers primerenc en forma d’ones gravitacionals.

    Els premis, de periodicitat anual i creats per Ari Buchalter el 2014, han estat anunciats en la 241a reunió de la Societat Astronòmica Americana. El jurat rotatiu del premi està format per destacats cosmòlegs i físics teòrics, com Claudia de Rham (Imperial College de Londres), Matthew Johnson (de la Universitat de York i del Perimeter Institute) i Rafael Porto (Deutsches Elektronen-Synchrotron DESY).

    El Dr. Buchalter, antic astrofísic reconvertit en empresari, va crear el premi basant-se en la seua pròpia investigació i experiència en cosmologia, i en la convicció que encara queden per davant nous descobriments revolucionaris en cosmologia, però que poden requerir desafiar i trencar alguns paradigmes acceptats hui en dia en aquest camp. “Tots els guanyadors del premi del 2022 exemplifiquen el tipus de pensament innovador que pot fer avançar la nostra comprensió de l’univers”, va declarar.

    El primer premi de l’edició d’enguany ha estat concedit a Samuel Goldstein, Angelo Esposito, Oliver Philcox, Lam Hui, J. Colin Hill, Roman Scoccimarro i Maximilian Abitbol, pel seu treball titulat “Squeezing f_NL de matter bispectrum with consistency relations”, i el segon s’ha atorgat a Diego Blas i Alexander Jenkins, pel seu treball titulat “Bridging the μHz gap in the gravitational-wave landscape with binary ressonance”.

    Pujar