elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadores de la UV, l'INCLIVA i l'IIS La Fe identifiquen lípids com a potencials biomarcadors primerencs de la Malaltia d'Alzheimer

Investigadores de la UV, l'INCLIVA i l'IIS La Fe identifiquen lípids com a potencials biomarcadors primerencs de la Malaltia d'Alzheimer
  • La malaltia d'Alzheimer (EA) és la principal causa de demència en la població major i la taxa d'incidència és major en dones

Investigadores de la Universitat de València, de l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic Universitari de València; i l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) han identificat sis lípids individuals com a potencials biomarcadors primerencs i mínimament invasius de la malaltia d'Alzheimer (EA) estretament relacionats amb la patologia cerebral. Les investigadores assenyalen, no obstant, que cal continuar treballant per a validar aquests biomarcadors en mostres de plasma humà.

Aquest treball també destaca la rellevància del monitoratge del cicle estral, és a dir, el conjunt de canvis fisiològics que experimenten les femelles dels mamífers no humans en els seus òrgans reproductius com a resposta a fluctuacions hormonals que permet l'ovulació i l'aparellament, ja que podria ser rellevant en estudis de metabolisme femení.

La investigació forma part de la tesi doctoral de Laura Ferré González, del Grup d'Investigació en Malaltia d'Alzheimer de l'IIS La Fe, que està sent codirigida per les doctores Consuelo Cháfer Pericás, del mateix grup d'investigació i autora de correspondència de l'article, i Ana Lloret, catedràtica de Fisiologia de la Universitat de València (UV) i investigadora del Grup d'Investigació en Envelliment i Exercici Físic d'INCLIVA i CIBERFES (Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable) de l' Institut de Salut Carlos III. A més, han participat, Artemis Ftara, del mateix grup d'investigació d'INCLIVA i el mateix departament de la UV; Àngel Balaguer, de la Facultat de Matemàtiques de la UV; i Marta Roca, de la Unitat Analítica de l'IIS La Fe.

Els resultats de l'estudi, centrat en la relació entre la malaltia d'Alzheimer en fases primerenques i el perfil lipidòmic en plasma, s'han publicat recentment en la revista Alzheimer's Research & Therapy.

Aquest dissabte, 21 de setembre, és el Dia Mundial de l'Alzheimer, que és la principal causa de demència en la població gran, esperant-se un augment de casos en el futur en faltar teràpies efectives fins al moment. La taxa d'incidència és major en dones, possiblement a causa de la seua major longevitat en comparació amb els hòmens, diferències de sexe (com les genètiques o hormonals), diferències de gènere (influències ambientals, socials i culturals) o a una combinació de totes.

Entre moltes evidències recollides al llarg dels anys, s' ha vist que el baix nivell educatiu, més comú històricament en les dones, és també un factor de risc. A més, el genotip Apoe4, el major risc genètic de patir EA agreuja la malaltia en dones.

Estudis centrats en la dona

D'altra banda, les dones presenten evidències d'un deteriorament cognitiu i una neurodegeneració més ràpids que els hòmens, tot i tindre nivells similars de biomarcadors. Per això, es requerixen estudis centrats en la dona que identifiquen nous biomarcadors potencials per a explicar les diferències i avançar en la detecció precoç i en teràpies focalitzades.

En l'actualitat el diagnòstic de l'EA es basa en tècniques costoses i invasives, per la qual cosa la necessitat d'identificar nous biomarcadors en plasma ha cobrat importància i, en particular, la identificació de biomarcadors lipídics en mostres de sang. En aquest sentit, se sap que un desequilibri del metabolisme lipídic dona lloc a una funcionalitat cerebral anormal, caracteritzant la progressió de la malaltia. Alguns estudis han informat d'una relació entre els nivells plasmàtics de lípids i l'EA. En general, les alteracions lipídiques es correlacionen amb el deteriorament cognitiu, mostrant relació amb la gravetat de l'EA i amb el desenvolupament de múltiples trastorns psiquiàtrics o neurològics associats al deteriorament cognitiu.

Pel que fa al gènere, són molt menys nombrosos els estudis focalitzats en femelles, ja que l'anàlisi de les dades és més complexa per una major variabilitat associada al cicle estral. Per això, són rellevants els estudis en femelles que investiguen biomarcadors d'Alzheimer considerant aquesta variable.

Objectius de l' estudi

L'objectiu d'aquest treball era realitzar un estudi lipidòmic en mostres de plasma de ratolins femella joves transgènics APPswe/PS1dE9 com a model de malaltia d'Alzheimer, comparant amb ratolines tipus salvatge de la mateixa colònia. Es van identificar els principals lípids alterats en plasma a causa de la malaltia d'Alzheimer primerenca, es va avaluar la seua relació amb els lípids en cervell i es va estudiar l'impacte del cicle estral en els lípids.

Es van recollir, processar i analitzar mostres de plasma de ratolins femella de tipus salvatge i transgènics d'Alzheimer (APP/PS1) de 5 mesos d'edat mitjançant un mètode d'anàlisi lipidòmic basat en l'espectrometria de masses. Després d'això, es va realitzar una anàlisi estadística que incloïa enfocaments univariants i multivariants per a identificar diferències lipídiques significatives relacionades amb l'EA entre els grups. A més, es van realitzar proves citològiques per a confirmar les fases del cicle estral.

El present estudi va permetre identificar els principals lípids alterats en l'EA primerenca en el model de ratolí femella APP/PS1, veure la seua relació amb el lipidoma cerebral i l'efecte de la fase del cicle estral sobre el metabolisme lipídic, suggerint que poden detectar-se alteracions lipídiques en el plasma en les fases més primerenques de l'EA. A més, es van trobar correlacions significatives entre els nivells de lípids plasmàtics i cerebrals.

En general, aquest estudi ha mostrat algunes relacions entre el metabolisme lipídic en plasma i en àrees cerebrals, identificant sis lípids individuals com a potencials biomarcadors primerencs i mínimament invasius de l'EA estretament relacionats amb la patologia cerebral. D'altra banda, aquest treball també destaca la importància del monitoratge del cicle estral, ja que podria ser rellevant en estudis de metabolisme femení.

Referència:

Ferré-González, L., Balaguer, Á., Roca, M. et al. Plasma lipidomics in early APP/PS1 female mouse model and its relationship with brain: Is it affected by the estrous cycle?. Alz Res Therapy 16, 183 (2024). Doi: 10.1186/s13195-024-01549-x  

Pujar