elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una investigadora de l'IFIC obté el premi L'Oréal-Unesco 'For Women in Science'

Una investigadora de l'IFIC obté el premi L'Oréal-Unesco 'For Women in Science'

    Mariam Tórtola Baixauli, investigadora de l'Institut de Física Corpuscular (UV-CSIC) ha obtingut un dels cinc premis de recerca L'Oréal-Unesco 'For Women in Science' en Ciències Físiques d'enguany, dotat amb 15.000 euros. La proposta de la física valenciana consisteix a l'estudi de les subtils diferències entre matèria i antimatèria a través de les oscil·lacions de neutrins vistes per l'experiment DUNE, als Estats Units, en el qual participa l'IFIC.

    El projecte de Mariam Tórtola estudiarà la capacitat de l'experiment DUNE –un dels projectes més ambiciosos en física de neutrins del món– per a mesurar l'anomenada violació CP en les oscil·lacions de neutrins. DUNE, actualment en construcció, enviarà el feix de neutrins més potent del món des de Fermilab (Chicago) fins a un gran detector en el laboratori subterrani Sanford (Dakota del Sud), a 1.300 quilòmetres. Els científics observaran amb una precisió sense precedents com aquesta partícula subatòmica 'oscil·la' i es transforma en els tres tipus que existeixen durant el seu recorregut.

    Si DUNE és capaç d'observar de manera rotunda la violació CP (càrrega i paritat, dues propietats de les partícules subatòmiques) en el comportament dels neutrins, es donaria un gran pas per a resoldre un dels majors enigmes de la Física: l'asimetria entre matèria i antimatèria, o per què el nostre Univers està fet de matèria i no de les seues partícules oposades.

    A més, la investigadora de l'IFIC estudiarà un altre dels enigmes que envolten el misteriós neutrí: les diferències entre les masses dels tres tipus de neutrins. La resta de partícules subatòmiques també repeteix aquestes diferències entre les tres famílies existents, sense que se sàpiga encara per què.

    Una altra de les propostes guardonades és l'anàlisi de fenòmens més enllà del Model Estàndard, la teoria que descriu les partícules elementals i les seues interaccions. Mariam Tórtola pertany al grup internacional dedicat a estudiar aquestes qüestions en DUNE. Per això, aquest premi contribueix a la seua tasca de cercar noves interaccions dels neutrins, així com un quart tipus de neutrí, conegut com a neutrí estèril, que no interactuaria en absolut amb la matèria excepte, possiblement, mitjançant la gravetat.

    Mariam Tórtola Baixauli (València, 1977) és investigadora Ramón y Cajal de la Universitat de València a l'Institut de Física Corpuscular. Va realitzar els seus estudis de llicenciatura i doctorat en Física en aquesta universitat sota la direcció de José W. Furtado Valle, realitzant estades de recerca en l'Institut de Física Max Planck (Munich, Alemanya), el Centre de Física Teòrica de Partícules de l'Institut Tècnic Superior de la Universitat de Lisboa (Portugal), Institut de Física Teòrica de la Universitat d'Hamburg (Alemanya) i el Centre de Recerca i d'Estudis Avançats de l'Institut Politècnic Nacional (Cinvestav) a Mèxic. L'any 2008 va obtenir el premi de la Real Sociedad de Física i la Fundació BBVA a investigador novell en Física Teòrica.

    Els premis de recerca L'Oréal-UNESCO 'For Women in Science' estan destinats a centres de recerca per a recolzar els projectes duts a terme per científiques espanyoles durant 2018. Aquestes han de ser menors de 40 anys i desenvolupar el seu projecte en un àrea de les Ciències Físiques. Els guardons tenen un import de 15.000 euros cadascun.

    El jurat d'aquesta edició dels premis, que durant dotze anys ha recolzat 52 científiques espanyoles amb més de 890.000 euros, està presidit per Pedro Miguel Echenique, catedràtic de Física de la Matèria Condensada, president del Donostia International Physics Center (DIPC) i Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica y Tècnica 1998. Al costat d'ell figuren altres reconeguts científics com Teresa Rodrigo, catedràtica de Física Atòmica de la Universitat de Cantàbria, membre del Comitè Científic del CERN i directora de l'Institut de Física de Cantàbria; Avelino Corma, fundador de l'Institut de Tecnologia Química de València (UPV-CSIC), i Pilar López Sancho, doctora en Ciències Físiques i professora de recerca del CSIC en l'Institut de Ciència de Materials de Madrid.

    Pujar