Innovació i obertura a totes les arts vertebren la nova temporada de La Mutant
La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, l'ha presentat este matí a costat de la coordinadora artística, Marta Banyuls
Noves dramatúrgies, dansa contemporània, música i cinema seran els eixos de la programació de La Mutant durant els pròxims mesos. Més de 50 grups musicals i companyies escèniques valencianes, nacionals i internacionals passaran abans de final d'any per este espai polivalent de l'Ajuntament de València, consagrat al vessant més innovador de les arts vives. La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha presentat este matí la temporada tardor-hivern de la sala. Ho ha fet acompanyada de la nova coordinadora artística de l'espai municipal, Marta Banyuls, i pel dissenyador gràfic Ausiàs Pérez, creador de la nova imatge de La Mutant
Durant la seua intervenció, Ibáñez ha ressaltat la voluntat d’«esprémer totes les possibilitats que oferix esta sala polivalent, equipada amb un pati de butaques retràctil que funciona com a auditori de teatre i dansa, sala de projeccions i sala de concerts».
La nova programació de La Mutant arrancarà este cap de setmana amb El Tratamiento, una divertida comèdia sobre el món del cinema, escrita i dirigida per Pablo Remón per a Teatre Kamikaze (Premi Nacional de Teatre en 2017). L'aposta per les noves dramatúrgies estarà també en peces com Los bancos regalan sandwicheras y chorizos, de la compañía José y sus Hermanas. Un altre exemple de teatre emergent en la programació és La capilla de los ninos, de la companyia Gossos Danesos. Esta obra, inspirada en el cas dels assassinats de les xiquetes d'Alcàsser, arriba a La Mutant després d'haver sigut candidata en dos ocasions als Premis Max i premiada en el Programa de Desenvolupament de Dramatúrgies Actuals de l’INAEM i en el Festival Cabanyal Íntim, on va rebre el Premi del Públic.
La música continuarà sent un dels grans pilars de la programació de La Mutant. Del 24 al 26 d'octubre, la sala acollirà una nova edició del festival Truenorayo, plataforma compromesa amb l'activisme feminista que dona visibilitat als nous talents del panorama musical nacional. Entre els artistes convidats enguany figuren Antifan, Texxcoco, Lorena Álvarez i Pau Vallvé, a més de Las Odio, Lisasinson, Amparito, Novio Caballo, Hickeys i Hoax Fellows. A més, Mireia Vives i Borja Penalba, presentaran el 14 de novembre el seu disc Cançons de fer camí.
A principis de novembre, La Mutant mudarà de pell transitòriament per a acollir projeccions de pel·lícules i col·loquis. Serà en ocasió del VLC Pitch Fòrum i amb Carlos Arriaga com a protagonista. El cineasta mexicà farà també una classe magistral en què explicarà com crea els seus personatges de ficció. Una altra de les propostes d'esta temporada és Control Freak, un muntatge que conjumina comèdia, teatre, circ i música creada en directe.
FLAMENC CONTEMPORANI I DANSA EXPERIMENTAL
Els amants de la dansa contemporània trobaran moltes raons per a visitar La Mutant. La companyia Carlota Mantecón presentarà l'espectacle Esto no es una prueba de sonido. D'altra banda, l'expert en flamenc contemporani José Manuel Álvarez, conegut pel seu treball com a assessor coreogràfic d'artistes com Rosalía o per a companyies com La Fura dels Baus, presentarà l'espectacle Bailes Colaterales. Amb motiu de la seua visita, el Festival Circuito Bucles ha organitzat amb La Mutant dos classes magistrals dirigides per Álvarez.
El programa especial dedicat a Thomas Richards serà una de les grans cites d'esta temporada de tardor-hivern. El cofundador i director artístic de l'influent Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards, institució de referència en el camp de les arts escèniques d'avantguarda, presentarà dos de les seues peces: Sin fronteras i Gravedad, les dos protagonitzades per Jaime Alonso Abarzúa. També pronunciarà una conferència el 22 de desembre en què repassarà els 30 anys de trajectòria de la institució que presidix.
La nova coordinadora de La Mutant, Marta Banyuls, ha presentat les línies bàsiques del seu projecte de futur per a l'espai de Juan Verdeguer. «Arribe amb un projecte polièdric, que pretén abraçar totes les formes d'expressió artística innovadora. Tindrem dansa, circ, teatre, música i també audiovisual, i atendrem especialment a tot allò que no passa necessàriament a l'escenari, sinó abans, durant i després. Vull donar suport a la formació dels creadors amb tallers i classes magistrals que els ajuden a aprofundir en els seus coneixements». Banyuls ha assenyalat igualment: «Tinc una gran vocació de servici públic i, per tant, seré també molt rigorosa amb l'execució pressupostària».