La imatge de la mestra d’Educació Física augmenta la seua presència als manuals de Primària
La representació dels models de professorat d'Educació Física (EF) en els llibres de text d'Educació Primària està canviant, ja que la imatge de la dona cada vegada té més presència als manuals. No obstant això, es mantenen estereotips relacionats amb la joventut, "la raça blanca" i l'absència de diversitat funcional. Són algunes conclusions d'un article en què les investigadores Irene Moya i Concepción Ros han analitzat el model de docent d'EF en diverses editorials espanyoles.
El fet que s'haja incrementat la representació de la dona en els llibres de text d'Educació Física "és un pas més respecte a la coeducació i la igualtat d'oportunitats dels dos gèneres en algunes editorials", han destacat Irene Moya, professora del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal (Universitat de València) i Concepción Ros (Universitat Catòlica de València).
La majoria de les matrícules en universitats espanyoles, en les especialitats de l'Activitat Física i l'Esport, són masculines. En aquest context, les investigadores expliquen que les editorials estan adaptant els continguts a la normativa en el marc dels principis d'igualtat de la Llei orgànica d'educació (LOE) i la Llei orgànica 3/2007 per la igualtat entre homes i dones. No obstant això, "perviuen característiques físiques i gestos de les imatges femenines on la mestra d'Educació Física apareix caracteritzada amb els llavis pintats i sempre somrient; en contraposició amb la imatge del professor, que apareix amb una actitud seriosa i imponent".
A més, l'article «La imagen del docente de educación física en los libros de texto» exposa que, en el sexe masculí, predomina l'home en edat madura (36-65 anys) d'estructura corporal prima, mentre que en el sexe femení predomina la dona jove (19-35 anys), també de complexió prima.
Irene Moya i Concepción Ros asseguren que respecte a l'edat, el color de la pell i la diversitat funcional no s'està produint cap canvi en els estereotips, ja que en la imatge del docent d'EF en els llibres de text de Primària continua predominant notablement la joventut, la "raça blanca" i l'absència total de qualsevol tipus de diversitat funcional.
La indumentària amb què apareixen els i les docents també ha sigut objecte d'anàlisi. En el 100% de les representacions apareixen amb xiulet, cronòmetre i, en alguns casos, una llibreta per a anotar-hi els resultats. Moya i Ros afirmen respecte d'això que aquest tipus de representacions "creen un estereotip d'assignatura tradicional basada en resultats a partir de certes proves de condició física, molt allunyat de l'Educació Física actual".
En la recerca, aquests paràmetres han sigut comparats amb un estudi anterior sobre les sèries televisives. Dins d'aquesta comparació, les docents determinen que la resta de característiques coincideixen amb les dels llibres de text, excepte en qüestió de gènere. En aquest punt han observat una presència masculinitzada de la docència respecte a la major presència femenina en les imatges dels llibres de text. Segons les expertes, aquesta invisibilització de certes característiques en els contextos educatius, així com als mitjans de comunicació, no afavoreix la integració de qualsevol tipus de persona, ni en la societat ni a l'escola.
Per a la realització del treball s'han analitzat 45 imatges de llibres de text d'Educació Física d'Educació Primària a l'Estat Espanyol, de les editorials Anaya, Edelvives, Santillana, Serbal i Teide.
Recerca en Educació Física
Irene Moya és professora associada en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, en el departament de Didàctica de l'Expressió Plàstica, Musical i Corporal, i mestra d'Educació Física en el CEIP l'Almassil de Mislata. És doctoranda amb línia d'investigació en anàlisi de les imatges dels llibres de text d'Educació Física en l'etapa de Primària. Concepción Ros és doctora en Pedagogia per la Universitat de València, i professora en la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir. Pertany al Grup de Recerca en Educació per a una Activitat Física Saludable (GIEPAFS) i participa en projectes d'investigació amb la Universitat Federal de Paranà (Brasil) i la Universitat Nacional de Tres de Febrero (Argentina).