Igualtat instal·la un autobús per a previndre, informar i atendre possibles víctimes d’agressions sexuals durant les Falles
El vehicle servirà d’oficina itinerant i com a punt violeta, se situarà a la plaça Tetuan, entre el 15 i 19 de març, i oferirà atenció entre les 12.00 i les 00.00 hores de manera presencial
La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge instal·larà a València un autobús que oferirà servici d’atenció, prevenció i informació a possibles víctimes d’agressions durant les festes de les Falles i que serà gestionat pel Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona.
El vehicle servirà d’oficina itinerant i com a punt violeta i se situarà a la plaça Tetuan, entre el 15 i 19 de març. Oferirà atenció entre les 12.00 i les 00.00 hores de manera presencial i ho farà en coordinació amb el Centre Dona 24 hores de València per a atendre possibles incidències en qualsevol altre horari.
El Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, ha destacat que esta oficina mòbil promocionarà el nou telèfon 24 hores posat en marxa per la Generalitat per a l’atenció a les víctimes d’agressions sexuals, el 900 22 00 22.
Així mateix, ha assenyalat que les oficines itinerants informaran sobre els nous centres de crisis d’atenció integral 24 hores per a víctimes d’agressió sexual, un en cada província, que obriran les seues portes al llarg d’enguany per a informar, ajudar i protegir estes dones.
Del Baño ha avançat que este nou recurs mòbil també estarà present durant l’estiu en els diferents esdeveniments que se celebren a la Comunitat Valenciana, com ara festivals de música, així com en zones turístiques més concorregudes, amb l’objectiu de previndre les agressions sexuals i atendre les dones que puguen ser víctimes d’estos delictes.
En esta oficina itinerant, que fa les funcions de centre de crisi d’atenció integral per a víctimes de violència sexual, seran rebudes diferents associacions de dones que treballen en la lluita contra la violència sobre la dona i atenció a les víctimes per a donar-los a conéixer tant els nous centres en creació com el nou telèfon. Entre estes entitats destaquen Save the Children, Associació de Mestresses de casa i Consumidors Tyrius o l’Associació de Dones amb Discapacitat Xarxa, entre altres.
El servici a més estarà coordinat amb el grup Gama de la Policia Local de València (grup d’atenció al maltractament), els quals establiran també un punt d’atenció i coordinació dels servicis policials per a possibles casos de violència sexual, així com amb els punts violeta de sensibilització (PVS) disposats des de l’Ajuntament de València.
Cal destacar que esta iniciativa és un recurs més impulsat des del Comissionat que s’unix a uns altres de similars característiques com l’oficina mòbil de prevenció i atenció a possibles víctimes d’agressions sexuals que ha sigut instal·lada als carrers de Castelló de la Plana, durant les festes de la Magdalena.
Centres de crisis 24 hores
Els nous centres de crisis 24 hores per a víctimes d’agressió sexual són recursos assistencials de la Generalitat, gratuïts i exclusius, que s’obriran al llarg de 2024 a Alacant, Castelló de la Plana i València, amb atenció 24 hores tots els dies de l’any per a la prevenció i atenció integral i interdisciplinària en el marc de les violències sexuals.
Estos centres oferiran informació, formació i sensibilització per a l’erradicació d’esta mena de delictes; atenció de manera presencial, en línia i telefònica a les dones que hagen patit violència sexual en el passat o en el present, també als familiars que ho necessiten o a persones de l’entorn íntim de la víctima; acompanyament de les víctimes a institucions policials, sanitàries, judicials o de servicis socials, entre altres, i assistència jurídica especialitzada.