elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La #Identitat marcarà la nova temporada 2018-2019 d'arts escèniques de l'Institut Valencià de Cultura

    L'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat l'avanç de la programació d'arts escèniques per a la temporada 2018-2019 al teatre Principal i al teatre Rialto de València sota el lema #Identitat. A l'acte han assistit el director general de l'IVC, Abel Guarinos, i el director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, Roberto García. 

    El director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha explicat que "amb el lema #Identitat volem fer un pas endavant després del canvi de filosofia que ha significat la temporada 17-18 respecte de les temporades passades. Aprofundim en l'aposta per la coherència de la programació i per una marca pública de qualitat. Així, aquesta temporada 18-19 busca la identitat dels teatres Rialto i Principal de València, és a dir, busca singularitzar les sales i posar-les en valor". 

    "A més, la producció pròpia reflexionarà al voltant de les múltiples cares d'aquest concepte d'identitat: la identitat de barri, la identitat digital, la identitat europea, la identitat emocional, la identitat cultural o la identitat de classe", ha conclòs Guarinos. 

    El Teatre Rialto es converteix aquesta temporada en un centre que programarà produccions pròpies. Un projecte que suposa un canvi de paradigma transcendental i que tindrà l'objectiu de connectar-se amb la societat, gràcies al Pla de desenvolupament d'audiències "Habitem el teatre". 

    El Teatre Principal, per la seua banda, es ratifica com un centre d'exhibició de referència en arts escèniques per la qualitat de les seues propostes i en el qual s'estrenaran també produccions de gran format. Una nova programació que porta el lema "Un TEATRE PRINCIPALment per a tu". 

    Com assenyala el director adjunt d'Arts Escèniques, Roberto García, "tenim com a objectiu fonamental aquesta temporada la captació i la fidelització de públics per a aconseguir l'accés de tota la societat a la nostra activitat cultural i, especialment, del públic jove que, a hores d'ara, se sent allunyat de l'oferta cultural general". 

    Així mateix, des de l'IVC es continua treballant per a fomentar la creació i impulsar les indústries escèniques. L'aposta per la producció pròpia es duplica en la temporada 2018-2019 i passem de 4 a 9 produccions pròpies de teatre i d'1 a 3 produccions de dansa. 

    Aquesta temporada també significa la recuperació dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes, amb què l'IVC vol reconéixer el treball i l'excel·lència dels professionals valencians. La gala de lliurament serà retransmesa per À Punt televisió i, a partir de setembre, se'n donaran detalls. 

    Teatre Principal de València 

    Segons Roberto García: "El Teatre Principal tindrà una programació de luxe amb alguns dels noms de referència de les arts escèniques en l'àmbit valencià, estatal i internacional". 

    Encetarà la temporada l'estrena mundial de 'Santos, i ara què', creació de Ximo Solano, un homenatge al genial pianista, compositor, pintor, escultor i 'performer' de Vinaròs Carles Santos i a la seua obra. A l'octubre es podrà veure 'Cronología de las bestias', protagonitzada per Carmen Machi, una comèdia negra de suspens que reflexiona sobre la mentida. 

    'Antígona', coproducció de l'IVC amb la Compañía Ferroviaria d'Elx, estrenada a Sagunt a Escena, es podrà gaudir durant el mes de novembre. Una versió lliure inspirada en el clàssic de Sòfocles amb les possibilitats que ofereixen els nous llenguatges expressius. El millor teatre balear arribarà a finals de novembre amb dues produccions del Teatre Principal de Mallorca: 'La nit de Catalina Homar' i 'Les darreres paraules', que giren al voltant del personatge de l'arxiduc Lluís Salvador. 

    Per a acabar novembre assistirem a l'estrena de la producció de l'IVC 'Sorra blava', d'Alejandro Tortajada i Laura Sanchís, projecte guanyador de la convocatòria oberta "Cinc elevat a cinc". 

    Al desembre es programarà l'últim espectacle de l'actor Alberto San Juan, 'Mundo obrero', produïda per Teatro del Barrio i Teatro Español, una obra sobre la lluita obrera que abasta des de finals del segle XIX fins als nostres dies. 

    Al Nadal es reposarà 'Tic-Tac', la producció pròpia premiada com a millor espectacle musical en l'última edició dels Premis MAX d'arts escèniques. 

    Després serà el torn de la deliciosa comèdia 'La valentía', l'última obra del prestigiós dramaturg Alfredo Sanzol. 

    'El preu', un text d'un dels més grans dramaturgs del segle XX, Arthur Miller, es podrà veure al Principal el mes de febrer. Pere Arquillué i Ramón Madaula interpreten, sota la direcció de Sílvia Munt, dos germans que es retroben a les golfes de la casa familiar després de 16 anys sense parlar-se. 

    El mes de febrer estarà dedicat a un cicle d'espectacles internacionals. S'hi podran veure el circ de la companyia francesa The Rat Pack amb 'Speakeasy', obra que recrea a l'escenari els bars clandestins que van sorgir als Estats Units durant la llei seca, i el teatre físic de la companyia britànica Ghecko, amb 'Missing'. 

    El musical torna al març de la mà de la companyia Dagoll Dagom, que feia 13 anys que no passava per València, amb el seu últim espectacle, 'Maremar', una adaptació de 'Pericles, príncep de Tiro', de William Shakespeare, amb música inspirada en l'obra de Lluís Llach. 

    La programació es completa amb tres estrenes mundials que ompliran el teatre Principal fins al final de la temporada. Es tracta d''El Muro', de la companyia valenciana La Teta Calva, creació de Maria Cárdenas i Xavo Giménez amb música de Carles Chiner; la nova producció de dansa de l'IVC, dirigida per la prestigiosa coreògrafa alcoiana Sol Picó, i una coproducció de l'IVC, la Diputació de València i el Festival Grec de Barcelona, escrita i dirigida per Jordi Casanovas, al voltant del canvi de cicle històric que es va iniciar l'any 92, amb el declivi de la ruta del bakalao, els crims d'Alcàsser i una nova manera de fer política tan personal com irresponsable. Un espectacle que porta per títol 'Valenciana (la realitat no és suficient)'. 

    Teatre Rialto 

    "El Teatre Rialto enceta el seu nou projecte «Habitem el Rialto», que té com a objectiu crear una comunitat d'espectadors i espectadores vinculada de manera profunda als processos de creació i exhibició de les produccions pròpies. Un pla de desenvolupament d'audiències destinat a la captació i la fidelització de nous públics, especialment els espectadors i espectadores joves", ha explicat Roberto García. 

    El Teatre Rialto treballarà amb una xarxa d'instituts de Secundària que col·laboraran amb aquest nou projecte. Es treballarà conjuntament amb l'alumnat i el professorat per a desenvolupar experiències físiques i emocionals amb els muntatges que passaran per la sala. 

    D'aquesta manera, participaran en les obres assistint als assajos, portant els equips artístics als centres, organitzant col·loquis, elaborant els programes de mà, creant un club d'espectadors, convertint-se en reporters dels processos, treballant amb professionals per a aprendre a crear continguts i a usar les eines digitals... Amb tot això aprendran a entendre i a estimar les arts escèniques. En definitiva, aconseguir que l'alumnat se'n senta cocreador i corresponsable, i així construir espectadors actius, crítics i no estandarditzats. 

    També es crearan sinergies amb altres institucions com la Universitat de València, l'Institut Valencià de la Joventut i les escoles d'art dramàtic per a implicar totes aquestes comunitats en el projecte del Teatre Rialto. Tot lligat a una aposta sense precedents per la producció pròpia. 

    La temporada al Rialto començarà amb la coproducció 'I tornarem a sopar al carrer', de Xavier Puchades i Begoña Tena, un espectacle que naix de les converses amb els veïns i veïnes del barri del Cabanyal i que reflexionarà sobre la identitat de barri. Novembre serà el mes de l'obra 'Alexandria', de Guadalupe Sáez i Mertxe Aguilar, un espectacle al voltant de la identitat digital que barreja teatre, música i 'videomapping' i que ens parla de com l'empremta digital que deixem en mans de les grans corporacions i les xarxes socials han canviat radicalment la nostra identitat i la manera de relacionar-nos. 
    Al desembre podrem gaudir de 'Faust', d'Arturo Sánchez Velasco i Jaume Policarpo, una revisió del clàssic de Goethe des d'una òptica contemporània i amb una seductora estètica que barreja actors amb titelles de mida natural i una escenografia encisadora, que reflexionarà sobre la identitat europea. 

    La dansa serà la protagonista al gener amb 'Més a prop', de Noèlia Liñana, un muntatge que té l'objectiu d'acostar la dansa al públic adolescent i jove a través del reconeixement i la identificació de les emocions. El gran clàssic valencià i universal 'Tirant lo Blanch', de Joanot Martorell, puja a l'escenari els mesos de febrer i març amb una coproducció de l'IVC amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico. L'espectacle, anomenat 'Tirant', escrit i dirigit per Paula Llorens i Eva Zapico, plantejarà una nova i sorprenent versió que barreja la paraula i el teatre físic per a parlar d'identitat cultural. 

    'Tot explota', creació de Carla Chillida, és la proposta per als mesos de març i abril Un espectacle compromés socialment que ens parla d'identitat de classe en els temps actuals i de les noves i subtils maneres d'explotació de les persones. 
    L'última producció de l'IVC al maig serà 'Tórtola', text de Begoña Tena, nascuda en el primer Laboratori de Dramatúrgia "Insula Dramataria" Josep Lluís Sirera, i que serà dirigida per Rafa Calatayud. 

    A més, el Rialto continuarà com una de les seus del festival Dansa València al mes d'abril, i ja per a tancar la temporada es podran veure les lectures dramatitzades de textos del segon Laboratori de Dramatúrgia "Insula Dramataria".

    Pujar